Αναλύσεις

Μαζί απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο

Η ανάπτυξη και η κωδικοποίηση έντονης διπλωματικής δραστηριότητας Κύπρου και Ελλάδας με φόντο το Κυπριακό, τα ενεργειακά και την προκλητική Τουρκία, αποτελούν το μεγάλο στοίχημα

Την ημέρα της 45ης μαύρης επετείου μνήμης της τουρκικής εισβολής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον επίσημο λογαριασμό του Πρωθυπουργού στο Twitter, έβαλε μια φωτογραφία με τον ματωμένο χάρτη της κατοχής από την Άγκυρα, στέλνοντας μήνυμα ότι είναι πάντα δίπλα στους αδελφούς Κύπριους.

Η πολιτική φυσικά δεν κρίνεται με ένα ποστάρισμα και αυτό πλέον καλείται να αποδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα όσα θα πει, αλλά κυρίως τα όσα θα κάνει από εδώ και μπρος, αρχής γενομένης από την αυριανή παρουσία του στη Λευκωσία.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη λοιπόν στην Κύπρο για τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι με γεμάτη ατζέντα. Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση μιλούν για απόλυτη ευθυγράμμιση στους κοινούς στόχους των δύο χωρών και ετοιμάζονται να βάλουν το πρώτο λιθαράκι ώστε να υπάρχει στενός συντονισμός. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στη διήμερη αυτή επίσκεψη τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στο Προεδρικό κάνουν λόγο για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, με την έννοια ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και γίνεται σε αυτή την κρίσιμη, γεμάτη προκλήσεις, περίοδο, οπότε θεωρείται κομβικό έστω και σημειολογικά να αναδειχθεί για ακόμη μια φορά η άρρηκτη ενότητα που υπάρχει μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών.

Τα εθνικά ζητήματα

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι τριμερείς συνεργασίες, οι ενεργειακές προκλήσεις των δύο χωρών και φυσικά η Τουρκία είναι από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν.

Ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων να είναι ενεργή και να διαφαίνεται προοπτική για κάποια προκαταρκτική άτυπη σύσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών με το σχήμα του Κραν Μοντανά, έχει μεγάλη σημασία να γίνουν όλες οι συνεννοήσεις και να τεθούν οι συγκεκριμένες βάσεις για τον διαρκή συντονισμό.

Παράλληλα, στη συνάντηση Αναστασιάδη – Μητσοτάκη θα ανασκοπηθούν οι εξελίξεις σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις και την από κοινού διπλωματική δραστηριότητα τόσο μέσα στην Ε.Ε. όσο και γενικότερα διεθνώς.

Το Κυπριακό είναι λοιπόν το πρώτο μεγάλο ζήτημα που θα αντιμετωπίσει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς με τις κινήσεις του θα αποδείξει σε ποιες διαδικασίες κλείνει το μάτι για τη διευθέτησή του και ποιες λύσεις θα προτείνει. Ας μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι το Κυπριακό είναι θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και παράλληλα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα ελληνοτουρκικά.

Απέναντί μας, άλλωστε, Λευκωσία και Αθήνα έχουμε μιαν Τουρκία που καθημερινά, τόσο με λόγια όσο και με παράνομες ενέργειες, δείχνει ότι δεν κάνει βήμα πίσω στις διεκδικήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ, φτάνοντας στο σημείο να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε θάλασσα που δεν της ανήκει. Ο κ. Μητσοτάκης καλείται να αποδείξει ότι είναι το ίδιο αποφασιστικός, διαφορετικά δεν αποκλείεται να βρει μπροστά του μια πρόκληση ανάλογη με αυτή που υπάρχει στην Κυπριακή ΑΟΖ και δεν είναι άλλη από τη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Ἀλλωστε και εκεί η Τουρκία υποστηρίζει διά της ισχύος της ότι η Ελλάδα δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Κύπρος, το οικονομικό

παράδειγμα που λατρεύει

Ο κ. Μητσοτάκης, πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, εξήρε την πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως ο ίδιος παρακολουθούσε με προσοχή τα όσα γίνονταν στην Κύπρο τα τελευταία έξι χρόνια.

Μάλιστα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θεωρεί ότι το κυρίαρχο μάθημα είναι πως υπήρξε δημοσιονομική εξυγίανση στην Κύπρο σε συνδυασμό με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και η σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυστυχώς κολακευτική για την Ελλάδα.

Προτάσσοντας την ανάγκη για ενότητα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί σημαντικό πως στην Κύπρο υπήρξε μια γενική συμφωνία και συνεννόηση από όλα τα κόμματα και έγιναν οι μεταρρυθμίσεις και παράλληλα έμεινε μακριά από τον ακραίο λαϊκισμό.

Το πρόγραμμα και οι επαφές

Με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αρχίζει τη Δευτέρα το πρωί τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα δει επίσης, μεταξύ άλλων, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Αρχιεπίσκοπο και τα πολιτικά κόμματα.

Με βάση το πρόγραμμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός φτάνει στην Κύπρο αύριο το πρωί και αμέσως θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μετά τη διμερή συνάντηση αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσουν στις 12:00 το μεσημέρι δηλώσεις στον Τύπο.

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και το απόγευμα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το αυριανό πρόγραμμά του ολοκληρώνεται με δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την Τρίτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά με τον τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη και τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Ρολάνδη, καθώς και τον πρώην Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκη Μάτση. Ακολούθως θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή όπου θα γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Αναχωρεί από την Κύπρο το μεσημέρι της Τρίτης.