Τοπικά

Μια αλλιώτικη γιορτή στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς

Οι διαφορετικοί εορτασμοί ξεκίνησαν για να αντιμετωπιστεί η γάγγραινα των θανατηφόρων δυστυχημάτων

Στην Κύπρο, οι γιορτές της χριστιανοσύνης εκτός από τον εορτασμό τους από το χριστεπώνυμο πλήρωμα έχουν και πολλούς συμβολισμούς, ενώ πίσω τους οι ενέργειες που γίνονται ταξιδεύουν στον χρόνο.

Πολλά χωριά πήραν το όνομά τους από Αγίους της Εκκλησίας μας, οι πλείστοι από εμάς έχουμε το όνομά μας στη μνήμη της Παναγίας ή ενός/μιας Αγίου/ας και πάει λέγοντας.

Σε πολλά χωριά της Κύπρου ή σε περιοχές, την ημέρα της γιορτής του προστάτη Άγιου τους, στήνονται λαϊκά πανηγύρια που σε κάποιες περιπτώσεις κρατάνε ακόμη και μέρες, όπως παλαιότερα, πριν από την εισβολή, στον Απόστολο Ανδρέα ή σήμερα στον Άγιο Νεόφυτο ή την Αγία Παρασκευή στην Πάφο. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, γιορτές που αφορούν Αγίους συνοδεύονται με φεστιβάλ αποδήμων και πολλά άλλα.

Η Κυριακάτικη Σημερινή επισκέφθηκε πρόσφατα μια κοινότητα της Πάφου, στην οποία η γιορτή της προστάτιδας Αγίας της όχι μόνο αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους, ντόπιους ή απόδημους, αλλά γιορτάζεται και με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Ο λόγος για την Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, που βρίσκεται σε ένα από τα δυτικότερα σημεία του νησιού μας, όπου οι εορτασμοί στη μνήμη της Αγίας Μαρίνας έχουν γίνει ιεροτελεστία που διαρκεί ολόκληρες μέρες.

Φέτος, οι εορτασμοί κράτησαν τέσσερις ημέρες, αφού το Σαββατοκυρίακο που προηγήθηκε της 17ης Ιουλίου, είχαν μεταφερθεί στην κοινότητα τα τίμια λείψανα της Αγίας Μαρίνας για λαϊκό προσκύνημα. Η άφιξη των λειψάνων συνοδεύτηκε με Πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ την προηγουμένη της γιορτής, στις 16 Ιουλίου, ο εσπερινός είχε και αρτοκλασία χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Χωρεπισκόπου Αρσινόης κ. Νεκτάριου. Οι κάτοικοι, πέραν από τη θρησκευτική πτυχή, προσπαθούν κάθε χρόνο να προσφέρουν και προς την κοινωνία με διάφορες εκδηλώσεις, όπως την καθιερωμένη αιμοδοσία που γίνεται στην αίθουσα της εκκλησίας δίπλα από τον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας. Από μια τόσο οργανωμένη εκδήλωση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μια παρουσίαση χορών από τον χορευτικό όμιλο της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι θαμώνες μπορούν να απολαύσουν φαγητό, παραδοσιακά γλυκά και άλλα πλούσια εδέσματα.

Πλούσιες εκδηλώσεις

ανήμερα της Αγίας Μαρίνας

Η 17η Ιουλίου είναι για τους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας, τους απόδημους αλλά και όλους όσοι τιμούν τη μνήμη της, ίσως η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου μετά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Οι δράσεις ξεκινούν με Όρθρο και Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας δίπλα στο δάσος της κοινότητας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι παρευρισκόμενοι πορεύονται προς την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται μέσα στην κοινότητα, μεταφέροντας την εικόνα της Αγίας. Στην πομπή μετέχει σχεδόν όλο το χωριό και η απόσταση είναι τρία χιλιόμετρα.

Η ενέργεια μεταφοράς της εικόνας την ημέρα της γιορτής της Αγίας Μαρίνας ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από μερικά χρόνια υπό μορφή παράκλησης λόγω των πολλών θανατηφόρων δυστυχημάτων που συνέβησαν στην κοινότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 10-12 νεαροί.

Το απόγευμα γίνεται περιφορά της εικόνας της Αγίας Μαρίνας ξεκινώντας από τον Δασικό Σταθμό Γιαλιάς στη συμβολή των εισόδων των δύο κοινοτήτων (Αγίας Μαρίνας και Γιαλιάς), μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου στην οποία σταδιακά ενσωματώνονται οι κάτοικοι όλων των σπιτιών από τα οποία περνά η πομπή. Οι κάτοικοι που δεν ενσωματώνονται στην πορεία, κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία, πετάνε λουλούδια στον δρόμο όταν περνά η πομπή, δημιουργώντας μια όμορφη και συνάμα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Μάλιστα η πομπή, με επικεφαλής τον ιερέα του χωριού πατέρα Ανδρέα, και με τη συνοδεία Αστυνομίας, καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, όπου ακολουθεί προσκύνημα και αγιασμός. Μετά τον αγιασμό ψέλνεται σύντομος παρακλητικός κανόνας της Αγίας Μαρίνας ενώ στο τέλος προσφέρονται αλμυρά, νερά και χυμοί για όλους τους παρευρισκομένους.

Προστάτιδα των κατοίκων

και για την πανούκλα

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στα παλαιότερα χρόνια, όταν το χωριό ταλαιπωρείτο από την ασθένεια της πανούκλας, η Αγία Μαρίνα ήταν εκείνη που αντιμετώπισε το πρόβλημα θεραπεύοντας τους κατοίκους και περιορίζοντας την πανούκλα. Μάλιστα, στην εικόνα της Αγίας Μαρίνας είναι χαρακτηριστική η μορφή της Αγίας, η οποία κρατά την πανούκλα και με ένα σφυρί στο χέρι προσπαθεί να την περιορίσει και να την εξαλείψει.