Επιχειρείν

Ο ρόλος της «Λειτουργίας» στην επιχειρησιακή στρατηγική

Το άρθρο αυτό στοχεύει να ενημερώσει τις επιχειρήσεις για τον στρατηγικό ρόλο που ο τομέας της «Λειτουργίας» (Operations) μπορεί να διαδραματίσει ως μέσο εφαρμογής της επιχειρησιακής στρατηγικής, και να τις πείσει να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν τη «Λειτουργία» τους, ώστε να την καταστήσουν ικανή να ανταποκριθεί στον ρόλο αυτό.

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν στρατηγικές, αλλά μόνο λίγες έχουν σχέδια υλοποίησής τους και ακόμα πιο λίγες έχουν πετυχημένη υλοποίηση. Υπάρχει χάσμα μεταξύ στρατηγικής και υλοποίησης, και το πώς το χάσμα αυτό γεφυρώνεται παραμένει για πολλούς άγνωστος δρόμος.

Η «Λειτουργία», από την ίδιά της τη φύση, έχει τη δυνατότητα να εκτελεί και να υλοποιεί στρατηγική με το να εναρμονίζει σημαντικές της αποφάσεις με τα χαρακτηριστικά απόδοσης που προβλέπει η στρατηγική. Η «Λειτουργία» παίρνει αποφάσεις σε πολλούς τομείς της επιχείρησης και ο τρόπος λήψης των αποφάσεών της εμβολιάζεται από τη στρατηγική, αλλά συγχρόνως είναι αυτές οι αποφάσεις της που προσδίδουν σάρκα και οστά στη στρατηγική.

Τι ζητά ο πελάτης είναι το πρώτο σκέλος της στρατηγικής του μάρκετινγκ. Η «Λειτουργία» προετοιμάζει και καθιστά ικανή την επιχείρηση να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες, ικανοποιώντας το δεύτερο σκέλος και ολοκληρώνοντας τη διεργασία της στρατηγικής.

Η υλοποίηση της στρατηγικής από τη «Λειτουργία» ακολουθεί έναν κύκλο διεργασιών που μπορούμε να τον σκεφτούμε ως ακολούθως:

  • Πρώτα η «Λειτουργία» είτε από μόνη της είτε με τη βοήθεια άλλων, μαθαίνει τι ζητούν οι πελάτες. Χρειάζεται να ακούει τους πελάτες μέσω ερευνών και εκτιμήσεων των Κρίσιμων Δεικτών Απόδοσης.
  • Δεύτερον, θα πρέπει να αναπτύξει κατάλληλα προϊόντα, δεξιότητες και γνώση που θα την καταστήσουν ικανή να προσφέρει τι απαιτείται. Θα χρειαστεί να αναγνωρίσει το χάσμα μεταξύ του τι έχει και του τι οι πελάτες χρειάζονται και να προσπαθήσει να το καλύψει.
  • Τρίτον, θα πρέπει να φθάσει στις επιλεγμένες αγορές και στους σωστούς πελάτες για να προσφέρει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Θα χρειαστεί να δημιουργήσει τα αναγκαία κανάλια επικοινωνίας και να στοχεύσει τους επιθυμητούς πελάτες.

Ο πιο πάνω κύκλος παντρεύει τον πελάτη με την επιχείρηση. Είναι δυναμικός και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση, και το πώς εκτελείται έχει κρίσιμες συνέπειες στη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Είναι την εκτέλεση αυτού του κύκλου που η «Λειτουργία» είναι σε πλεονεκτική θέση να χειριστεί. Η «Λειτουργία» χειρίζεται και παίρνει σημαντικές αποφάσεις σε επιχειρησιακούς τομείς όπως (α) επιχειρησιακούς πόρους: μηχανήματα και υποστατικά, (β) προμηθευτική αλυσίδα και συστήματα, (γ) τεχνολογία άμεσα εφαρμοσμένη ή έμμεσα, (δ) προσωπικό και άλλα οργανικά θέματα: προσέλκυση και πρόσληψη άριστου προσωπικού, επιχειρησιακή μάθηση, εκπαίδευση, οργανικές δομές και κουλτούρα, λήψη αποφάσεων κ.λπ.

Για αποτελεσματική συμβολή στη στρατηγική, σε κάθε τομέα λειτουργίας θα πρέπει να λαμβάνεται η σωστή απόφαση, για παράδειγμα:

  • Αποφάσεις ως προς το κατά πόσον να προβεί σε επεκτάσεις, τους τόπους που θα κάνει τις νέες εγκαταστάσεις και με ποια δυναμικότητα.
  • Αποφάσεις ως προς το ποια τεχνολογία να εφαρμόσει για να βοηθήσει τις διεργασίες της άμεσα και έμμεσα.
  • Αποφάσεις ως προς το τι να παράγει η ίδια και τι να παίρνει απ’ έξω (outsourcing), ποιοι θα είναι οι προμηθευτές της και ποια μεθοδολογία θα έχουν τα συμβόλαια.
  • Αποφάσεις ως προς το ποια φιλοσοφία ποιότητας θα υιοθετήσει και πώς θα προβεί στην εφαρμογή της χωρίς τη γραφειοκρατία που θα σκοτώσει την επιχείρηση.
  • Αποφάσεις ως προς την πλέον κατάλληλη επιχειρησιακή δομή και κουλτούρα, καταμερισμό εξουσιών και λήψη αποφάσεων, καθώς και άλλα οργανικά θέματα περιλαμβανομένης της επιχειρησιακής μάθησης, της εκπαίδευσης και της παροχής κινήτρων.

*MBA, MSc, BSc, DIC, ACGI), Εκτελεστικός Διευθυντής P&E Sardos Business Solutions Int.