Διεθνή

Οι τουρκικές ρίζες του Μπόρις Τζόνσον

Ο προπάππους του, Αλί Κεμάλ, υπήρξε δημοσιογράφος και πολιτικός στην Τουρκία που κατηγορήθηκε ως προδότης της νεοτουρκικής επανάστασης υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ και βρήκε μαρτυρικό θάνατο

Οι άγνωστες, για πολλούς, πτυχές της οικογενειακής ιστορίας του νέου Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καταδεικνύουν ότι ο κατάξανθος υπέρμαχος του Brexit, έχει… τουρκικές ρίζες και γονίδια.

Τζόνσον ή Κεμάλ;

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα για τη μυστηριώδη ιστορία των προγόνων του, οι Τζόνσον έχουν ρίζες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και από την Τουρκία. Μάλιστα, όπως προκύπτει, ο Μπόρις θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τουρκικό και όχι δυτικογενές ονοματεπώνυμο.

Το γενεαλογικό δέντρο του Βρετανού Πρωθυπουργού είναι συναρπαστικά περιπλεγμένο. Κατά μία σατανική σύμπτωση, ο προπάππους του Μπόρις ήταν και αυτός δημοσιογράφος και πολιτικός, ο οποίος έδρασε σε μια περίοδο κοσμοϊστορικών αλλαγών για τη χώρα του. Και αυτή η χώρα ήταν η Τουρκία των αρχών του 20ού αιώνα. Το όνομά του ήταν Αλί Κεμάλ Μπέης. Ήταν βαθιά καλλιεργημένος και κοσμοπολίτης, έζησε και σπούδασε στην Ευρώπη, ενώ διετέλεσε και Υπουργός Εσωτερικών σε μία από τις τελευταίες κυβερνήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εν συνεχεία κατηγορήθηκε ως προδότης της νεοτουρκικής επανάστασης υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ και βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Το εθνικιστικά φανατισμένο πλήθος τον δολοφόνησε διά λιθοβολισμού το 1922 και κρέμασε το πτώμα του γυμνό και βάναυσα ατιμασμένο, με το κεφάλι του πολτοποιημένο στο Ιζμίτ (Νικομήδεια).

Προηγουμένως, όταν ζούσε στην Ελβετία, ο Αλί Κεμάλ είχε γνωρίσει, ερωτευτεί και τελικά νυμφευτεί την Αγγλοελβετίδα Γουίνιφρεντ Μπριν, της οποίας η μητέρα ονομαζόταν Μάργκαρετ Τζόνσον. Εδώ εντοπίζεται και η γενεαλογική ρίζα των Τζόνσον. Ο γάμος του Κεμάλ και της Γουίνιφρεντ τελέστηκε στο Πάντινγκτον του Λονδίνου, εκείνη όμως πέθανε κατά τον τοκετό του γιου της Οσμάν - ή αλλιώς του πατέρα του Στάνλεϊ και παππού του Μπόρις Τζόνσον. Ο Οσμάν μεγαλώνοντας άρχισε να κόβει τους δεσμούς του με την οθωμανική του καταγωγή και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει πλήρες το ονοματεπώνυμο της μητέρας του, οπότε αυτοβαφτίστηκε εκ νέου «Γουίλφρεντ Τζόνσον». Αργότερα παντρεύτηκε τη «Βουτυρογιαγιά» -όπως είναι γνωστή- Αϊριν, η οποία έφερε γονίδια από τον γερμανικό οίκο των βαρόνων της Βιτεμβέργης. Εν ολίγοις, ο Μπόρις δικαιούται να επικαλείται ότι ανήκει στη βασιλική αριστοκρατία της Ευρώπης, καθώς, ως απόγονος όλων των προηγούμενων, κάπου στον γενετικό του κώδικα υπάρχει σύνδεση ακόμη και με τον βασιλέα της Αγγλίας, Γεώργιο Β΄.

Κατάξανθοι και Τούρκοι

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κατάγεται από το Καλφάτ της κεντρικής Ανατολίας, ένα χωριό περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Άγκυρας. Το χαρακτηριστικό των κατοίκων της εν λόγω περιοχής, είναι το κατάξανθο της τριχοφυίας τους. Αυτό εξηγεί την κόμμωση-σήμα κατατεθέν, τόσο του Μπόρις όσο και του πατέρα του, αφού υπεύθυνοι για το χρώμα των μαλλιών τους, φαίνεται ότι είναι οι πρόγονοί τους από το μακρινό Καλφάτ.