Παραπολιτικά

Πρώτα «εν βρασμώ», μετά... «εν ψυχρώ»

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι δικηγόροι επικαλούνται ενώπιον δικαστηρίου το «εν βρασμώ ψυχής» για να ελαφρύνουν τη θέση του πελάτη τους. Για πρώτη φορά γίναμε μάρτυρες και περίπτωσης δικηγόρου να επικαλείται... για τον εαυτό του το «εν βρασμώ ψυχής»! Συγκεκριμένα, ένας από τους πιο γνωστούς και διαπρεπείς δικηγόρους της βραχονησίδας μας, ο κ. Πόλυς Πολυβίου, κατά την εκδίκαση υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου, επιτέθηκε φραστικά στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, αποκαλώντας τον «αίσχος για τη Δικαιοσύνη της Κύπρου», που «κατέστρεψε τα δικαστήρια». Ο δικαστής διέκοψε τη δίκη και όταν επανήλθαν, ο κ. Πολυβίου απολογήθηκε, λέγοντας ότι όσα είπε, ήταν «εν βρασμώ ψυχής». Είναι κομμάτι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας τόσο πεπειραμένος δικηγόρος θα άφηνε την ψυχή του να βράσει τόσο πολύ, ώστε να εκτοξεύσει μια τόσο βαριά κατηγορία κατά του Γενικού Εισαγγελέα. Απλώς, σε μια στιγμή έντασης, είπε φωναχτά αυτά που ίσως σκέφτεται εδώ και καιρό για τον Κώστα Κληρίδη.

Δυστυχώς το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην εικόνα της Δικαιοσύνης, μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι καταγγελίες του αδελφού του Γενικού Εισαγγελέα, περί διαπλοκής δικαστών.

Η καημένη η κυρία Θέμιδα έχει φάει πολλά χαστούκια μέχρι τώρα. Το τελευταίο το έφαε «εν βρασμώ ψυχής» και συνεπώς συγχωρέθηκε ο χαστουκίσας. Το σημάδι, όμως, στο μάγουλό της από την πατσαρκά δεν θα σβήσει και τόσο εύκολα.

Είναι θλιβερό να ασχολούμαστε με τη Δικαιοσύνη με αφορμή τέτοια περιστατικά «καφενείου εν δικαστηρίω». Θα έπρεπε να εγκύψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην επείγουσα ανάγκη να εφαρμοστούν, επιτέλους, οι μεταρρυθμίσεις του κυπριακού νομικού συστήματος και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης που έχει υποσχεθεί αυτή η κυβέρνηση. Διότι η απονομή της δικαιοσύνης αργεί απελπιστικά. Και ενίοτε δεν απονέμεται σωστά.

Μέγα ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη προς το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Και γρήγορα. Προτού παρασυρθεί κανένας ανυπόμονος πολίτης και ενεργήσει... «εν βρασμώ ψυχής»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ