Παιδεία

Τα πέντε βήματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Το Υπουργείο Παιδείας επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του μαθητή και των εκπαιδευτικών, στην πρόληψη της βίας, στην ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στον εκσυγχρονισμό της Ειδικής Εκπαίδευσης

Μεθοδικά προχωρεί το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πηγές της «Σ», για την επόμενη διετία, στο πλαίσιο του στρατηγικού του σχεδιασμού και των επιδιώξεών του, το Υπουργείο θα επικεντρωθεί κυρίως σε πέντε βασικές στρατηγικές προτεραιότητες, για τις οποίες εκπονείται πρόγραμμα δράσης όλων των διευθύνσεων και υπηρεσιών του με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Αξιολόγηση του μαθητή

Η πρώτη προτεραιότητα αφορά στην αξιολόγηση του μαθητή σε όλο το φάσμα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού αναμένεται να δρομολογήσει αλλαγές τόσο στον προγραμματισμό όσο και στην ίδια τη διαδικασία της διδασκαλίας και μάθησης στην τάξη. Η όλη προσπάθεια εδράζεται στην πρόταση για τη διαμόρφωση Ενιαίου Συστήματος Αξιολόγησης Μαθητή/Μαθήτριας, η οποία πρόσφατα έχει παρουσιαστεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφορά σε σύγχρονες μορφές αξιολόγησης, καλλιεργώντας τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις βασικές δεξιότητες των μαθητών και μαθητριών μας σε όλα τα μαθήματα και σε όλες τις ηλικίες.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου

Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών. Μετά από την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για το θέμα από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, το Υπουργείο έχει αρχίσει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αναμένεται μέχρι το τέλος του 2019 να υπάρξει συμφωνημένη πολιτική, στη βάση της οποίας οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται και θα ενδυναμώνονται συνεχώς, από την πρώτη ημέρα διορισμού τους στην εκπαίδευση μέχρι το τέλος της καριέρας τους. Το προτεινόμενο νέο σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο σύστημα, αφού, στη βάση επιστημονικών κριτηρίων, υιοθετούνται συγκεκριμένες δράσεις μονιμοποίησης εκπαιδευτικών, συνεχούς επαγγελματικής τους ανάπτυξης και προαγωγής τους. Σύμφωνα με το Υπουργείο, το νέο σύστημα θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για σοβαρές και ποιοτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα μαθησιακά αποτελέσματα. Στο προτεινόμενο σύστημα, η αξιολόγηση διατηρεί τον παιδαγωγικό της χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ανατροφοδότηση όλων όσοι εμπλέκονται στη μαθησιακή διαδικασία: των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων ή κηδεμόνων και του εκπαιδευτικού συστήματος ευρύτερα.

Πρόληψη της βίας και

της παραβατικότητας

Ο τρίτος πυλώνας που τίθεται ως προτεραιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, είναι η αναβάθμιση των δράσεων και η προώθηση πιο αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της παραβατικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της προώθησης ολοκληρωμένων και αξιολογημένων παρεμβατικών προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία, από την Προδημοτική μέχρι το Λύκειο, καθώς και αποκεντρωμένων δράσεων άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο. Επιπλέον, εγκαθιδρύει μηχανισμό καταγραφής, παρακολούθησης και έρευνας στα θέματα της παραβατικότητας, ώστε να διευκολύνεται η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.

Ένταξη παιδιών με

μεταναστευτική βιογραφία

Η ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, αποτελεί επίσης προτεραιότητα για το Υπουργείο και στα πλαίσια αυτά αναβαθμίζει τη δράση του μετά και από τις εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους οποίους έχει μετακαλέσει στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, οι φάσεις υποδοχής στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση ενισχύονται, με παράλληλη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης κατά την υποδοχή κυρίως, καθώς και με την υιοθέτηση πλήρους μηχανισμού παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων αυτών στο επίπεδο της σχολικής μονάδας. Στόχος είναι τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία να μαθαίνουν Ελληνικά πριν παρακολουθήσουν πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων στο σχολείο. Επιπλέον, ενισχύεται η καλλιέργεια και άλλων δεξιοτήτων των παιδιών αυτών σε άλλα θέματα, εκτός της γλώσσας, όπως η μαθηματική σκέψη και οι φυσικές επιστήμες, δράση που θα διευκολύνει την ομαλή ένταξή τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Η Ειδική Εκπαίδευση

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας προωθεί αλλαγές, τόσο στο νομοθετικό όσο και στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, ώστε η ενιαία εκπαίδευση να γίνει πραγματικότητα για όλα τα παιδιά. Μέσω των αλλαγών και ρυθμίσεων που προωθούνται, οι μαθητές με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας θα έχουν καλύτερη παιδαγωγική αντιμετώπιση, μέσω της διαφοροποίησης της διδασκαλίας και της ικανοποίησης βασικών μαθησιακών αναγκών τους. Στόχος της εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου, είναι η εναρμόνιση με τις σύγχρονες παιδαγωγικές και κοινωνικές αντιλήψεις, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση μαζί με τους συνομήλικούς τους. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο εξασφάλισε τεχνική βοήθεια από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (Structural Reform Support Service) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τη μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας. Μέσω της τεχνικής βοήθειας, το Υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται με εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Φορέα για την Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση, ο οποίος θεωρείται ο κατεξοχήν φορέας που ασχολείται με τα θέματα αυτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο. Οι εμπειρογνώμονες ετοίμασαν προσχέδιο νέας νομοθεσίας, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση και παρουσιάστηκε σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει πρόσθετη βοήθεια και θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τους εμπειρογνώμονες, με σκοπό τη διαμόρφωση σχετικών Κανονισμών. Αναμένεται γύρω στο τέλος του 2020 να έχει ολοκληρωθεί η ετοιμασία τόσο του Νόμου όσο και των Κανονισμών, οι οποίοι θα προωθηθούν μαζί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Σημειώνεται ότι στην καθεμιά από τις πέντε αυτές στρατηγικές προτεραιότητες, ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει: τη συγκεκριμενοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής, την επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, την εκπόνηση και διάθεση σε όλους κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού (έντυπου και κυρίως ψηφιακού), καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση των δράσεων αυτών για σκοπούς ανατροφοδότησης και βελτίωσης.