Αναλύσεις

Το πλιάτσικο και ο σφετερισμός τελικά επιβραβεύονται

«Ακούμε τους Ερντογάν, Τσαβούσογλου και τα εδώ φερέφωνα της Άγκυρας, Τατάρ και Οζερσάι, να απειλούν με μια ξεδιάντροπη αυθάδεια. Τα θέλουν όλα. Σε γην, ουρανό και θάλασσα».

Έτσι ήταν ανέκαθεν και έτσι παραμένει η Τουρκία. Βάρβαρος κατακτητής, σφετεριστής, «πρωταθλητής» και «ολυμπιονίκης» στο πλιάτσικο. Να κατακτά ξένα εδάφη, να σφετερίζεται περιουσίες, να κάνει πλιάτσικο όπως τους πειρατές περασμένων αιώνων. Θέλει όλα να τα βρίσκει έτοιμα. Και να επικαλείται τάχα μου την προστασία των Τ/κ ή των μουσουλμάνων Βουλγαρίας, Κίνας, Βοσνίας και όπου υπάρχουν ζώντα κατάλοιπα των κατακτήσεών της. Αδίστακτοι κλέφτες και θρασύτατοι ψεύτες.

Ακόμα και αρχαίους πολιτισμούς μαγάρισαν, κατέστρεψαν και αλλοίωσαν. Μνημεία ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας βρέθηκαν να παραμορφώνονται με μιναρέδες ή να μετατρέπονται σε τζαμιά. Πάνω σε όλα όσα δεν τους ανήκουν να βάζουν με πυρακτωμένο σίδερο τα σημάδια τους.

Ο θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αγρόν ηγόρασεν. Αρμενίζει στο πέλαγος των παρανομιών και προσπαθεί να συμβιβάσει το άδικο με το δίκαιο. Να «παντρέψει» τους σφετεριστές με τους αδικημένους. Ξέχασαν και τα ψηφίσματα όπου το παράνομο ψευδοκράτος στιγματίζεται ως υποτελές μόρφωμα της Τουρκίας. Τώρα εκπροσωπείται ως ισότιμος εταίρος σε συνομιλίες. Ο κ. Γκουτέρες κρατά τον πήχη και μετρά ίσες αποστάσεις. Σφετεριστές και θύματα στον ίδιο παρονομαστή.

Ακούμε τους Ερντογάν, Τσαβούσογλου και τα εδώ φερέφωνα της Άγκυρας, Τατάρ και Οζερσάι, να απειλούν με μια ξεδιάντροπη αυθάδεια. Τα θέλουν όλα. Σε γην, ουρανό και θάλασσα. Τώρα που οσμίστηκαν φυσικό αέριο και άλλους «θησαυρούς» από το λεηλατημένο κουφάρι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Δεν υπάρχει μια δύναμη να τους σταματήσει.

Και οι αδικημένοι σύρονται ξανά σε ένα διάλογο που το τέλος προδιαγράφεται ζοφερό. Γιατί το παιγνίδι είναι στημένο και από πριν συμφωνημένο. Με σκυφτό το κεφάλι σέρνεται η νόμιμη κυβέρνηση να συνομιλήσει με τους σφετεριστές που εκπροσωπούνται από την τ/κ πλευρά. Και ας λένε πως θα υπερασπιστούν θέσεις και αρχές και δεν θα ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές. Εκλείπουν οι «σύμμαχοι» που θα μας στηρίξουν. Εκλείπουν οι αξίες και οι αρχές δικαίου. Εκλείπουν κυρίως οι δικές μας αντιστάσεις.

Ανήμερα της επετείου της τούρκικης εισβολής, ανοικτά και ξεδιάντροπα, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι: «Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί πως ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο βήμα που έκανε πριν από 45 χρόνια», παρουσιάζοντας ξανά τη στρατιωτική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο ως «ειρηνευτική επιχείρηση». Μίλησε πάλι για τον πλούτο του νησιού και της περιοχής και απειλεί πως αν δεν πάρει τη μερίδα του λέοντος θα επιτεθεί. Δεν χόρτασαν με όσα έκλεψαν και λεηλάτησαν, θέλουν κι άλλα.

Οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται, με το τουρκικό κεφάλαιο να μελετά πώς θα παζαρέψει καλύτερα τη συμμετοχή του σε διάφορες συνεργασίες που προχωρούν, ενόψει και μιας σειράς νέων ενεργειακών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Αποκαλυπτική ήταν η συνέντευξη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου στο δίκτυο TGRT. Απευθυνόμενος ειδικά προς την Αθήνα, είπε: «Εμείς θέλουμε να εξομαλύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να καθίσουμε μαζί και να λύσουμε τις διαφωνίες που έχουμε με την Ελλάδα με ένα "πακέτο", είτε είναι το Αιγαίο είτε είναι η Ανατολική Μεσόγειος... Για την επίλυση του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο εμείς "είμαστε μέσα" για συνεργασία σε διμερές επίπεδο με την Ελλάδα ή με τη συμμετοχή και της ΕΕ».

Δηλαδή ΝΑΤΟϊκές χώρες να παζαρέψουν το μέλλον μιας μη ΝΑΤΟϊκής.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία» -όσον αφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο- και μάλιστα στάθηκε στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. «Εμείς του είπαμε πως αν μια χώρα όπως η Γερμανία αναλάβει πρωτοβουλία, τη στηρίζουμε. Φτάνει να μην παίρνετε θέση με την αντίληψη της "αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ"». Μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι Άγκυρα και ψευδοκράτος στηρίζουν βήματα για τον διαμοιρασμό των κυπριακών υδρογονανθράκων, είτε μέσω ΕΕ είτε μέσω ΟΗΕ είτε μιας κοινής εταιρείας, αλλά αν αποκλειστούν οι Τουρκοκύπριοι, τότε η Τουρκία θα αυξήσει κι άλλο την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό δεν είναι μπλόφα, δεν είναι απειλή...», ανέφερε.

Ποτέ δεν μπλοφάρουν

Σίγουρα δεν μπλοφάρει ούτε ο Τσαβούσογλου ούτε ο Ερντογάν. Απειλούν και προχωρούν. Επειδή γνωρίζουν πως κανένας δεν πρόκειται να τους σταματήσει. Είναι «πρωταθλητές» στους εκβιασμούς και στα παζάρια. Παίζουν με τις λεγόμενες υπερδυνάμεις ως να είναι μαριονέτες τους. Εξου και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ο Χάικο Μάας δεν αποκαλύπτει τι είπαν με τον Τσαβούσογλου, επικαλούμενος την «αρχή» της γερμανικής κυβέρνησης να «μην αποκαλύπτει το εμπιστευτικό περιεχόμενο συνομιλιών των μελών της».

Εν τω μεταξύ ο γερμανικός κολοσσός της WV μόλις έκλεισε συμφωνία δισεκατομμυρίων ευρώ, με την τουρκική κυβέρνηση για την ανέγερση νέου εργοστασίου της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας στη Σμύρνη.

Ποιος λέει την αλήθεια

Η εβδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε με το αν ο Τσαβούσογλου ή ο Αναστασιάδης έθεσαν πάνω στο τραπέζι το ζήτημα δύο κρατών.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι «εμείς πάντοτε λέγαμε "ναι" σε μια διαπραγμάτευση ανεπίσημη» η οποία «δεν θα είναι για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν, αλλά για να δούμε τις εναλλακτικές... Εμείς ωστόσο, στο Κραν Μοντανά αλλά και νωρίτερα στη Γενεύη, είχαμε πει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι οι τελευταίες για τη λύση μιας ομοσπονδίας... Τώρα πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές. Τι είναι πιο ωφέλιμο».

Μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «ο Αναστασιάδης εκεί στο Κραν Μοντανά μού είπε ότι η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών. Τον ρώτησα τον λόγο και μου είπε "επειδή οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τουρκοκύπριους". Μετά ήρθε στη Νέα Υόρκη (σ.σ. ο Νίκος Αναστασιάδης) και είπε "δεν κατάφερα να πάρω στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για λύση δύο κρατών. Επομένως, ας είναι συνομοσπονδία". Εγώ του είπα "δεν αποκλείουμε καμία επιλογή. Ας βάλουμε και τις άλλες εναλλακτικές στο τραπέζι, να δούμε ποια μας οδηγεί σε λύση και να τις συζητήσουμε».

Ο Πρόεδρος διέψευσε τον Τσαβούσογλου αναφέροντας ότι η χρονική στιγμή που αυτές έγιναν δημιουργεί προβληματισμό και ερωτήματα. Καταλήγοντας, είπε ότι «οι επιδιώξεις και η θέση της κάθε πλευράς θα πρέπει να κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου αναμένουμε να προσέλθει η Τουρκία».

Mόνο το ΑΚΕΛ αμφισβήτησε τον Πρόεδρο, προκαλώντας τον να αποδείξει στην πράξη ότι δεν προωθεί λύση δύο κρατών. Λίγες μέρες πριν έδωσε στη δημοσιότητα και την πρότασή του προς τον Πρόεδρο για τις αξιώσεις Ακιντζί.

Είναι πρωτάκουστο ένα κόμμα που διατείνεται ότι είναι αριστερό, μαρξιστικό και λενινιστικό να επιχειρεί να ναρκοθετήσει τον ενεργειακό σχεδιασμό μιας χώρας που δίνει αγώνα επιβίωσης και να προσπαθεί να ενισχύει εκών άκων την τουρκική βουλιμία. Έναν σχεδιασμό, το ταμείο του οποίου εγκρίθηκε από τη Βουλή στην οποία συμμετέχει.

Φαίνεται πως ο αγώνας της Κύπρου για απαλλαγή από την κατοχή για κάποιους περνά μέσα από συνεχείς υποχωρήσεις και διολισθήσεις από διακηρυγμένες θέσεις.

Απαράδεκτη και η θέση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για αγωγό μέσω Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ: «Μετά τη λύση του Κυπριακού, η ομοσπονδιακή Κύπρος και η Τουρκία να αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Ανεξάρτητα από την πορεία αυτής της διαπραγμάτευσης, η ομοσπονδιακή Κύπρος και η Τουρκία να αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για μεταφορά Φ.Α. προς την Τουρκία με αγωγό είτε για δική της χρήση είτε για μεταφορά προς άλλους προορισμούς».

Διασυνδέει δηλαδή το θέμα του Φ.Α. με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, όπως έκανε και ο Ακιντζί με διαφορετική ρητορική.

Παρόμοια θέση για αγωγό μέσω Τουρκίας υποστηρίζει και ο ΔΗΣΥ και ας μην το λέει τόσο ανοικτά.

Τη θέση για αγωγό μέσω Τουρκίας προωθούσε στα μουλωχτά η ηγεσία του ΑΚΕΛ εδώ και έξι χρόνια. Φοβόταν να τη διατυπώσει δημόσια. Τώρα ρίχνει και το τελευταίο πέπλο. Προφανώς δεν υποψιάζεται ή δεν ενοχλείται ότι οι συμβιβασμοί με τον εισβολέα θα μας οδηγήσουν στην τελική παράδοση και στην ικανοποίηση όλων των αξιώσεών του.

Τελικά δεν θα πρέπει να μεμφόμαστε τους ξένους. Οι υποχωρήσεις ξεκινούν εκ των έσω με τις κόκκινες γραμμές να ξεθωριάζουν επικίνδυνα.

Το πλιάτσικο, ο σφετερισμός και οι παράνομες δράσεις επιβραβεύονται όχι μόνο από τους ξένους και τους θεματοφύλακες του διεθνούς δικαίου. Εδώ στην Κύπρο κάποιοι αναζητούν τρόπους να τους δικαιολογήσουν, νομίζοντας πως έτσι θα κορέσουν τη βουλιμία των Τούρκων και θα αποτρέψουν τις απειλές τους.