Ελλάδα

Αυτοδυναμία ή περιπέτεια

Οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα την κυβέρνηση που θα κάνει τις απαραίτητες τομές για τη σταθερή ανάπτυξη

Σχεδόν 40 χρόνια μετά την «αλλαγή» του Αντρέα Παπανδρέου, φαίνεται πως έρχεται η «αλλαγή» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το βράδυ τα βλέμματα όλων δεν θα είναι στραμμένα στο ποιος θα είναι ο νικητής. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο. Το μεγάλο στοίχημα είναι, αν η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και η χώρα να επιστρέψει και πάλι στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, 10 χρόνια μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009.

Οι δημοσκοπήσεις μιλούν για διαφορές που κατά μέσον όρο ξεπερνούν τις 10 μονάδες, ενώ δίνουν το κλειδί της αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία ακόμη και στην περίπτωση επτακομματικής Βουλής. Με βάση τα σενάρια που υπάρχουν, η νέα κυβέρνηση θα έχει από 151 έως 165 βουλευτές στο νέο Κοινοβούλιο.

Το θέμα της αυτοδυναμίας είναι κομβικό, καθώς σε περίπτωση που τελικώς δεν το πετύχει η ΝΔ, τότε οι δρόμοι που θα έχει μπροστά της είναι δύο. Ο πρώτος είναι των συνεργασιών, ο δεύτερος μια νέα προσφυγή στις κάλπες, που, όμως, θα γίνει με νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος προνοεί την απλή αναλογική και έτσι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις θα αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.

Απόλυτο φαβορί είναι η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει έτοιμος από την Τρίτη να πιάσει δουλειά. Από τετρακομματική μέχρι επτακομματική η επόμενη Βουλή

Η προεκλογική εκστρατεία

Η Νέα Δημοκρατία κράτησε χαμηλούς τόνους και προσγείωσε όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια και το μυαλό τους βρίσκεται στην επόμενη ημέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε την τακτική της επαφής με τον πολίτη «πρόσωπο με πρόσωπο» και απέφυγε τις συγκεντρώσεις του παρελθόντος. Ζήτησε από τους πολίτες ισχυρή εντολή, ώστε χωρίς δεκανίκια να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στα όσα θεωρούν ότι πέτυχε η Κυβέρνηση τα 4.5 αυτά χρόνια και έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας, το οποίο μιλά για το γεγονός ότι τώρα η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, καθώς ξεμπέρδεψε με τα μνημόνια. Την ίδια ώρα έβαλε στο στόχαστρο τους ψηφοφόρους του παλιού ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να αυξήσει τη δύναμή του.

Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ θα βρίσκονται στη νέα Βουλή, με τη Φώφη Γεννηματά να επιθυμεί να δει ένα ποσοστό που θα κινηθεί στα όρια του 10%, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής τής δίνουν 8%.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα (μετά από αυτό της αυτοδυναμίας) είναι, αν η Χρυσή Αυγή και τα κόμματα των κυρίων Βαρουφάκη και Βελόπουλου θα καταφέρουν να μπουν στη νέα Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις τα τοποθετούν στο όριο του 3%, που είναι και απαραίτητο για να εισέλθουν στο νέο Κοινοβούλιο.

Το ΥΠΕΞ που οραματίζεται ο Μητσοτάκης

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ υπήρχε αναφορά στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική διπλωματία. «Δημιουργούμε ενιαίο φορέα εμπορικής διπλωματίας, όπου υπάγονται και οι οικονομικοί ακόλουθοι των πρεσβειών μας. Το ΥΠΕΞ πρέπει να μετατραπεί σε Υπουργείο Εξωτερικών και Οικονομικής Διπλωματίας. Και οι πρέσβεις θα αξιολογούνται σε δείκτες εμπορικού ισοζυγίου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αυτό που θέλει η ΝΔ είναι να επαναφέρει, όπως τονίζει, την αξιοπιστία στο αρμόδιο υπουργείο. Όπως λένε, είχαν απαξιωθεί οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, είχαν υποβαθμιστεί τα αρμόδια Γραφεία Τύπου και οι πρεσβείες δεν λειτουργούσαν. Και στον τομέα αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει ανασυγκρότηση, με την επαναφορά στην ενεργό δράση έμπειρων διπλωματών και τεχνοκρατών που είχαν παροπλιστεί.

Για το Υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη αλλά και του Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ το Πεντάγωνο γλυκοκοιτάζει ο Νίκος Δένδιας και ο Βασίλης Κικίλιας.

Το οικονομικό πλάνο της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία θέτει ως πρώτη γραμμή της ατζέντας της την αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τις αγορές, καθώς η μοναδική μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι ο τρόπος αύξησης των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όλα τα στελέχη της υποστηρίζουν ότι η περικοπή των φορολογικών βαρών, οι μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τη χώρα ελκυστική σε επενδύσεις από το εξωτερικό, θα θεραπεύσουν την Ελλάδα μετά τη βαθύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το μείγμα της μείωσης φόρων και των μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα για να έρθουν επενδύσεις. Το ζήτημα, φυσικά, είναι να πείσει για το ισχυρό «αναπτυξιακό στόρι» που θα παρουσιάσει την επομένη των εκλογών.

Ωστόσο, κομβικό είναι και το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς, αν το πετύχει, τότε οι Έλληνες θα νιώσουν μικρότερη πίεση.

Ήδη η Νέα Δημοκρατία έχει προαναγγείλει τη μείωση στον φόρο επιχειρηματικών κερδών στο 20%, από 29%, παράλληλα με τη μείωση των φόρων στην ακίνητη περιουσία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το αντίτιμο σε αυτό θα είναι η μείωση των δαπανών κατά 1,5 δις ευρώ μέσα στα πρώτα δύο χρόνια. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να επιτύχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%.

Πάντως, οι αγορές δείχνουν ότι επιθυμούν την «αλλαγή», καθώς η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά και αναμένεται να πέσει κάτω από εκείνη των ιταλικών ομολόγων. Το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο σήμερα είναι εννέα φορές χαμηλότερο απ’ ό,τι κατά το υψηλότερο σημείο που είχε φτάσει στην αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.