Αναλύσεις

Ο κόσμος θέλει την κάρτα φιλάθλου

Το 72% των ερωτηθέντων διαφωνούν με την πρόταση νόμου για αναστολή της κάρτας φιλάθλου και βλέπουν πίσω από αυτήν την κίνηση πολιτικά και άλλα συμφέροντα

Τη διαφωνία της με το ενδεχόμενο αναστολής της κάρτας φιλάθλου εκφράζει η κοινή γνώμη σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεκπεραίωσε το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής. Το 72% των ερωτηθέντων δεν θέλουν να περάσει από τη Βουλή η σχετική πρόταση νόμου που προέκυψε, αφού βλέπουν πίσω της πολιτικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, οι πλείστοι ερωτηθέντες θεωρούν ότι, σε περίπτωση που ανασταλεί η κάρτα φιλάθλου, θα αυξηθεί η προσέλευση στα γήπεδα, ωστόσο πιστεύουν ότι θα επιστρέψουν και τα παρατράγουδα. Άλλωστε, σε σχετική ερώτηση απαντούν ότι το κύριο συστατικό που απέτρεψε τα περιστατικά βίας στα γήπεδα τον τελευταίο χρόνο ήταν η χρήση της κάρτας φιλάθλου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: Ιούλιος 2019. Κάλυψη: Παγκύπρια – αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
  • Σε ποιο βαθμό σάς ανησυχούν τα περιστατικά βίας στα γήπεδα;

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 51%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 27%

ΣΕ ΛΙΓΟ ΒΑΘΜΟ 13%

ΚΑΘΟΛΟΥ 9%

Οι πλείστοι ερωτηθέντες (78%) εκφράζουν την ανησυχία τους για τα έκτροπα που συνήθιζαν να συμβαίνουν στα κυπριακά γήπεδα από τους γνωστούς – άγνωστους ανεγκέφαλους «οπαδούς».

  • Σε ποιους παράγοντες θεωρείτε ότι οφείλεται η σημαντική μείωση των περιστατικών βίας στα γήπεδα που παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο;

Κάρτα φιλάθλου 48%

Μειωμένη προσέλευση στα γήπεδα 18%

Απομάκρυνση των οργανωμένων οπαδών από τους αγωνιστικούς χώρους 16%

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στα γήπεδα 13%

Αυστηρές ποινές 6%

Κοινωνικοί/ Πολιτικοί παράγοντες 5%

Οι τρεις κύριοι λόγοι μείωσης των περιστατικών βίας στα γήπεδα, κατά την άποψη των πολιτών, είναι η χρήση της κάρτας φιλάθλου σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσέλευση στα γήπεδα και κατ’ επέκτασιν την απομάκρυνση των οργανωμένων οπαδών από τις κερκίδες.

  • Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι η κάρτα φιλάθλου λειτούργησε ως ένα αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα;

ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ 43%

ΣΕ ΑΡΚΕΤΟ ΒΑΘΜΟ 28%

ΣΕ ΛΙΓΟ ΒΑΘΜΟ 14%

ΚΑΘΟΛΟΥ 15%

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κάρτα φιλάθλου λειτούργησε ως «φάρμακο» ενάντια στο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα.

  • Πιστεύετε ότι ήταν ορθή ή λανθασμένη η απόφαση του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, για την υιοθέτηση της κάρτας φιλάθλου;

ΟΡΘΗ 70%

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ 30%

Εκ των υστέρων, η κοινή γνώμη κρίνει ως ορθή την απόφαση του τέως Υπουργού για υιοθέτηση της κάρτας φιλάθλου.

  • Έχετε ακούσει για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την πρόταση νόμου για αναστολή της κάρτας φιλάθλου ή όχι;

ΝΑΙ 78%

ΟΧΙ 22%

  • Εσείς προσωπικά, συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πρόταση νόμου για αναστολή της κάρτας φιλάθλου;

ΣΥΜΦΩΝΩ 28%

ΔΙΑΦΩΝΩ 72%

Ο κόσμος παρουσιάζεται ενήμερος για την πρόταση που προέκυψε για αναστολή της κάρτας φιλάθλου, με τους πλείστους να δηλώνουν τη διαφωνία τους με αυτήν την εξέλιξη.

  • Ποιοι λόγοι πιστεύετε ότι οδήγησαν στην πρόταση αναστολής της κάρτας φιλάθλου;

Μειωμένη προσέλευση στα γήπεδα 42%

Πολιτικά συμφέροντα 39%

Πίεση από τις ομάδες 14%

Αναποτελεσματικότητα της κάρτας φιλάθλου 13%

Πίεση από οργανωμένους οπαδούς 9%

Μείωση των εσόδων των ομάδων 6%

Η μειωμένη προσέλευση στα γήπεδα, αλλά και τα πολιτικά συμφέροντα, αποτελούν -σύμφωνα με τους ερωτηθέντες- τις δύο κύριες αιτίες που επέφεραν την πρόταση για αναστολή της κάρτας φιλάθλου.

  • Πιστεύετε ότι η πιθανή αναστολή της κάρτας φιλάθλου θα αυξήσει ή θα μειώσει την προσέλευση στα γήπεδα;

ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ 70%

ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ 7%

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ 19%

ΔΓ/ΔΑ 4%

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα, θεωρούν ότι η αναστολή της κάρτας θα φέρει τους φίλαθλους πίσω στα γήπεδα.

  • Πιστεύετε ότι τελικά η πρόταση νόμου για την αναστολή της κάρτας φιλάθλου θα εγκριθεί ή όχι;

ΝΑΙ 46%

ΟΧΙ 45%

ΔΓ/ΔΑ 9%

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη, όσον αφορά την τελική κατάληξη της πρότασης νόμου για αναστολή της κάρτας φιλάθλου. Οι μισοί θεωρούν ότι θα εγκριθεί σε νόμο και οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι δεν θα περάσει από τη Βουλή.