Κυπριακό

Τα ΜΟΕ Αναστασιάδη που έθαψε ο… Ακιντζί

Πώς ο κατοχικός ηγέτης άνοιξε τον δρόμο στον άκρως διχοτομικό Κουντρέτ Οζερσάι

Στα ερμητικά κλειδωμένα συρτάρια του γραφείου του, ικανοποιώντας τα θέλω του Αττίλα, διατηρεί ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εδώ και τέσσερεις μήνες τη λίστα ΜΟΕ που του κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και για την οποία δεσμεύτηκε να επανέλθει. Μέτρα που ζήτησε από τη μια ο Γενικός Γραμματέας με την έκθεση του περασμένου Ιανουαρίου και τα οποία θα δημιουργούσαν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για άρση του αδιεξόδου. Παράλληλα, η μη ανταπόκρισή του, παρά το ότι δεσμεύτηκε να επανέλθει, άνοιξε τον δρόμο στον “αντίπαλό” του, διχοτομικό και εξ απορρήτων της Άγκυρας, Κουντρέτ Οζερσάι, να κάνει μονομερώς παιγνίδι με την περίκλειστη Αμμόχωστο.

Πρόταση-πακέτο

Η “Σημερινή” κατάφερε να αποσπάσει, από πηγές κοντά στον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος προσβλέπει, πλέον, στη συνάντησή του με τον Ν. Αναστασιάδη το επόμενο διάστημα (όπως συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία για ευχές στον τραυματισμένο Πρόεδρο), πολύ συγκεκριμένη ενημέρωση, για τα όσα η ε/κ πλευρά εισηγήθηκε και ουδέποτε εξετάστηκαν σοβαρά. Κάτι, βεβαίως, που ο Ακιντζί θέλει να κάνει τώρα, αντιλαμβανόμενος ότι “έχει απομονωθεί επικίνδυνα και ο Οζερσάι κάνει και κουμάντο και παιχνίδι”.

Η πρόταση, μάλιστα, Αναστασιάδη στη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου ήταν πρόταση-πακέτο είκοσι ενός μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πλείστα των οποίων θα μπορούσαν αναπόδραστα να βελτιώσουν το κλίμα, και προνοούσε, μαθαίνουμε, συμφωνία σε όλα, έστω και αν η υιοθέτησή τους θα είχε χρονική διαφορά, λόγω τεχνικών ή άλλων ζητημάτων. Και ήτο τέτοια, ώστε να μη γίνει α λα καρτ επιλογή αυτών που, ως συνήθως, ευνοούν περισσότερο την τ/κ πλευρά, που εδραιώνει, έτσι, τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ίσως, γι’ αυτό, εδώ και 130 μέρες, ο Ακιντζί “σφυρίζει αδιάφορα” και τώρα -χάνοντας ξεκάθαρα το έρεισμά του- θυμήθηκε να ανταποκριθεί στην ανάγκη κατ’ ιδίαν συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζήτηση και των εκκρεμουσών προτάσεων ΜΟΕ. Κάτι, άλλωστε, που, επαναλαμβάνουμε, είχε ζητήσει και ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες.

Έτσι θα άνοιγε η Αμμόχωστος…

Οι πηγές στα κατεχόμενα με τις οποίες συνομίλησε η “Σημερινή”, που σήμερα θορυβούνται από την ενέργεια του Οζερσάι να πάρει πάνω του, με τη στήριξη Τατάρ, το θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου, παραδέχθηκαν ότι ίσως η πρόταση-πακέτο του περασμένου Φεβρουαρίου, που αντανακλούσε συνέχεια της πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε ενώπιον του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν το 2014, να αποτελούσε και λύση στα σημερινά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και να αποτελούσε την αναγκαία ώθηση στην αλλαγή του δυσμενούς κλίματος στο Κυπριακό.

Η πρόταση που γραπτώς έθεσε στον Ακιντζί ο Αναστασιάδης προνοεί:

- Διορισμό σε πρώτο χρόνο (ως γνωστόν) επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν και Ε/κ και Τ/κ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, που θα είχε ως όρον εντολής την κατόπτευση της πόλης και την εκπόνηση αναλυτικών μελετών αποκατάστασης, ανοικοδόμησης και δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών.

- Σε δεύτερο χρόνο και με την ολοκλήρωση των μελετών, πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.

- Αμέσως μετά, παράδοση της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, με ταυτόχρονη έναρξη των έργων αποκατάστασης και ανοικοδόμησης από δικοινοτικές κοινοπραξίες και με την εξασφάλιση χρημάτων όχι μόνο από την Ε.Ε., αλλά και από άλλα κράτη και διεθνείς φορείς.

Η καραμέλα του λιμανιού…

Η τ/κ πλευρά, διαχρονικά την τελευταία 20ετία και πατώντας στη λεγόμενη “οικονομική απομόνωση”, συνδέει το ζήτημα της Αμμοχώστου με το λιμάνι της πόλης. Γι’ αυτό το σημείο, η γραπτή πρόταση της ε/κ πλευράς προνοεί ότι η λειτουργία του θα αφορά μόνο στη μεταφορά αγαθών στην Ε.Ε και θα ανοίξει μόνο μετά την ολοκλήρωση όλων των βημάτων για την επιστροφή των νομίμων κατοίκων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Με βάση την σε κάποιο βαθμό λεπτομερή πρόταση της Λευκωσίας, η λειτουργία του λιμανιού θα συνδυαστεί άμεσα με τα όσα προνοούνται στο πρωτόκολλο προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. (πράξη προσχώρησης). Ο δε έλεγχος της λειτουργίας του λιμανιού θα υπάγεται απευθείας στην Κομισιόν, η οποία θα αποφασίσει και τις ειδικές για την περίπτωση διευθετήσεις, ώστε να αφορά μόνο σε προϊόντα που θα διακινούνται στον κοινοτικό χώρο.

Τα υπόλοιπα ΜΟΕ

Το θέμα της Αμμοχώστου είναι, βεβαίως, η προμετωπίδα της λίστας της Λευκωσίας, που δύναται να τεθεί ξανά επί τάπητος στην επί θύραις συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί. Ωστόσο, σε αυτήν περιλαμβάνονται και άλλα γνωστά και άγνωστα ΜΟΕ, τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν συνολικά. Συγκεκριμένα, ενδεικτικά και όχι σωρευτικά, αναφέρονται, όπως μαθαίνουμε, τα εξής:

  • Σχέδιο για τη χρήση σε οδικές πινακίδες των αυθεντικών ονομάτων για τις κύριες πόλεις, χωριά, τοποθεσίες, καθώς και αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή υπό τουρκικό έλεγχο, με στόχο τη διευκόλυνση Ε/κ που επισκέπτονται τα σκλαβωμένα εδάφη.
  • Σύμφωνα με τη Δήλωση Μαΐου 2015, διάνοιξη περισσότερων σημείων διέλευσης σε οδοφράγματα, με προτεραιότητα αυτών της Αθηένου-Πυροΐου-Αγλαντζιάς και του Κάτω Πύργου-Κοκκίνων.
  • Διάνοιξη οδοφραγμάτων στην εντός των τειχών Λευκωσία.
  • Ενίσχυση-διευκόλυνση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.
  • Συντήρηση θρησκευτικών μνημείων και κυρίως μέτρα για ενθάρρυνση λειτουργίας τους.
  • Ενίσχυση και πρόσθετη χρηματοδότηση Τεχνικής Επιτροπής για Πολιτιστική Κληρονομιά.
  • Ολοκλήρωση σε σύντομο χρονικό διάστημα του προγράμματος αποναρκοθέτησης, το οποίο αφορά κυρίως την τουρκική πλευρά, που αρνείται να προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση ναρκών εναντίον προσωπικού.
  • Διευκόλυνση διακίνησης οχημάτων με εμπορεύματα σύμφωνα με τον Κανονισμό Πράσινης Γραμμής, σε συνδυασμό με άρση εμποδίων-περιορισμών για «reverse trade» (εμπόριο από ελεύθερες προς κατεχόμενες περιοχές).
  • Δημιουργία νέων τεχνικών επιτροπών.