Πολιτισμός

ART AERI Μπέντζαμιν Ντισραέλι

Ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Δεκεμβρίου 1804 και πέθανε στις 19 Απριλίου 1881. Ήταν ο πρώτος Κόμης του Μπίκονσφιλντ. Ήταν Άγγλος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης. Διετέλεσε δύο φορές Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας (1868 και 1874-1880), ενώ για τρεις περίπου δεκαετίες πρωταγωνίστησε στην αγγλική πολιτική.

Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα δρώμενα της εποχής του ακολουθώντας αρχικά μια ήπια ειρηνική πολιτική όπου και κατέληξε στη συνέχεια σε σκληρή αποικιοκρατική. Αν και ήταν ιταλοεβραϊκής καταγωγής, ο πατέρας του τον βάπτισε, σε ηλικία 12 ετών, χριστιανό κατά το αγγλικανικό δόγμα. Παρά το γεγονός αυτό θεωρείται ο πρώτος Πρωθυπουργός της Αγγλίας προερχόμενος από εβραϊκή οικογένεια.

Το 1832, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος βουλευτής, ριζοσπάστης, στην περιοχή του Μπάκιγχαμσαϊρ χωρίς επιτυχία. Το επανέλαβε αυτό το 1835 και πάλι ανεπιτυχώς. Το επόμενο έτος επιλέγοντας να προσκολληθεί στο κόμμα των συντηρητικών απέτυχε και πάλι. Κύρια αιτία αυτών ήταν αφενός ο εκκεντρικός του χαρακτήρας και αφετέρου η ανάμιξή του σε ερωτικά σκάνδαλα, ιδίως με τη σύζυγο του ευγενούς Σερ Φράνσις Σάικς, την Ενριέτα, με συνέπεια η φήμη του να υποστεί σοβαρό πλήγμα.

Τελικά το 1837, βάζοντας υποψηφιότητα αυτή τη φορά στην περιοχή Μέινστοουν του Κεντ, κατάφερε να εκλεγεί με τους συντηρητικούς χωρίς όμως τότε να έρθουν στην εξουσία. Δύο χρόνια αργότερα τέλεσε τον γάμο του με την κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερή του Μαριάνα Λιούις, χήρα του Γουίντομ Λιούις που είχε τότε ετήσιο εισόδημα 4.000 λίρες από ακίνητα στο Λονδίνο. Με τον γάμο του αυτό σταθεροποίησε και την κοινωνική του θέση γενικότερα.

Όταν το 1841 οι συντηρητικοί ήλθαν στην εξουσία, ο Πρωθυπουργός Σερ Ρόμπερτ Πιλ δεν περιέλαβε τον Ντισραέλι στην κυβέρνησή του. Η απόρριψη αυτή είχε ως συνέπεια ο Ντισραέλι να αρχίσει ν’ ασκεί ιδιαίτερη κριτική στις πολιτικές αποφάσεις του αρχηγού του, γενόμενος έτσι δεινός ομιλητής. Μάλιστα την ίδια εποχή ανέλαβε πολιτικός καθοδηγητής μιας ομάδας νεαρών που συγκροτούσαν τη λεγόμενη «Νέα Αγγλία», αφού αναζητούσε μια περισσότερο ριζοσπαστική κίνηση σε αντίθεση με τη ρομαντική που ακολουθούσε ο Πιλ.

Το 1845 λόγω της σιτοδείας που παρατηρήθηκε τότε στην Ιρλανδία και της ανάκλησης των προστατευτικών δασμών για τα εισαγόμενα σιτηρά εκ μέρους του Πιλ, ο Ντισραέλι άδραξε την ευκαιρία να συσπειρώσει γύρω του τη «Νέα Αγγλία» και τους γαιοκτήμονες, κατορθώνοντας με μια σειρά λαμπρών ομιλιών να συγκροτήσει σε ενιαίο σώμα την αντιπολίτευση κατά του Πιλ, με συνέπεια ο τελευταίος να παραιτηθεί και να ανοίξει ο δρόμος της αρχηγίας των συντηρητικών από τον Ντισραέλι.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία