Τοπικά

Αυγουστιάτικα φεστιβάλ με θέα τη φύση

Για όσους θα μείνουν εντός, οι επιλογές δεν περιορίζονται μόνο στις παραλίες αλλά και σε μεγαλύτερα υψόμετρα

Μήνας πεφταστεριών και πανσελήνου, ο Αύγουστος προσφέρεται για την απόλυτη χαλάρωση, αλλά και την εσωτερική αναδιοργάνωση. Είναι η ευκαιρία για απόδραση και όχι απαραίτητα προς τις παραλίες, αλλά προς τις ορεινές περιοχές που αυτόν τον μήνα έχουν την τιμητική τους. Ενόψει Δεκαπενταύγουστου, απόδημοι και μη, επιστρέφουν στα χωριά όπου εκεί θα βρίσκονται διάφοροι τραγουδιστές, ηθοποιοί, καραγκιοζοπαίχτες, δημιουργοί, γευσιγνώστες κι εσύ! Κι αν ακόμη δεν βρίσκεις λόγο να επισκεφθείς το βουνό, πιο κάτω θα βρεις πολλούς και διάφορους.

Όχι πολύ μακριά

από την πρωτεύουσα

Συγκεκριμένα στα Κατύδατα Σολέας, σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου επιστρέφει για έκτη συνεχή χρονιά το Windcraft Music Fest. Ένα φεστιβάλ που καταφέρνει να παντρέψει την παραδοσιακή με τη σύγχρονη μουσική. Η φετινή διοργάνωση θα έχει έναν ξεχωριστό τόνο, αφού σημαντική θέση στο πρόγραμμά της αποκτούν οι «τέχνες του δρόμου».
Συνδυάζοντας αρμονικά τις παραδοσιακές με τις μοντέρνες τέχνες, το Μουσικό Φεστιβάλ Windcraft έχει γίνει θεσμός που προβάλλει το αξιόλογο έργο Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, ενθαρρύνει τη μεταξύ τους συνεργασία και εντάσσει τους επισκέπτες στη διαδικασία της μουσικής δημιουργίας μέσω της διάδρασης. Απώτερος στόχος της εκδήλωσης είναι να αναβιώσει την ευρύτερη περιοχή Σολέας, μεταφέροντας έναν αέρα καλλιτεχνικής δημιουργίας και έντονη ζωντάνια από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο. Παράλληλα με το πρόγραμμα συναυλιών, λειτουργούν διάφορα εργαστήρια όπου μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν για να μάθουν την ιστορία και τη δημιουργία των πνευστών και όχι μόνο. Στον δροσερό Πολύστυπο θα διεξαχθεί το έβδομο Φεστιβάλ Ξαρκής από τις 16 μέχρι τις 18 Αυγούστου, στο οποίο πραγματοποιείται πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και ψυχαγωγικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων ανοικτών προς το κοινό. Περιλαμβάνει τριήμερο διαπολιτισμικό πρόγραμμα εορταστικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα με μουσικό, πειραματικό γλέντι, εργαστήρια, ατομικές παραστάσεις σε κεντρικά σημεία του χωριού, παραδοσιακά παιχνίδια, εκθέσεις και άλλα πολλά.

Προς Πάφο μεριά

Αν είσαι φαν της jazz μουσικής τότε θα γνωρίζεις για αυτό το φεστιβάλ το οποίο μετρά 20 παρουσιάσεις στην Κύπρο. Το 20ό Paradise Jazz Festival θα διεξαχθεί στις 23 – 24 Αυγούστου στο χωριό Γιαλιά στην Πάφο και παρουσιάζει τις καλύτερες εγχώριες μπάντες και σπουδαίους καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Είναι το πιο δημοφιλές φεστιβάλ τζαζ μουσικής, το οποίο περιλαμβάνει μάλιστα και εργαστήρια για παιδιά. Αν από την άλλη είσαι λάτρης της reggae μουσικής τότε θα πας σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου στο Reggae Sunjam Fest στα Μανδριά της Πάφου, στο πάρκο «Τα Ελεούθκια». Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της reggae μουσικής στην Κύπρο και θα φιλοξενήσει γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πάρκο στο οποίο θα φιλοξενηθεί φέτος το φεστιβάλ, είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου με εύκολη πρόσβαση από όλες τις πόλεις. Παράλληλα θα διεξάγονται διάφορες δραστηριότητες, όπως μαθήματα γιόγκα και tai chi και εργαστήρι με κρουστά όργανα, ενώ θα υπάρχει και παζαράκι με χειροτεχνίες.

Κι άλλα μουσικά ταξίδια

Μουσικές βραδιές κάτω από τα αστέρια και με τη δυνατότητα διαμονής σε camping σε μεταφέρουν σε άλλο χωροχρόνο. Το Friendsland 2019 αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει και υπόσχεται ένα αξέχαστο τριήμερο μουσικό ταξίδι στο γραφικό χωριό Λουβαράς στη Λεμεσό. Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πόρτες του από τις 9 Αυγούστου και ολοκληρώνεται σήμερα. Ο χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι καλυμμένος με γρασίδι στους πρόποδες του κρατικού δάσους Κακομάλλη. Για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης αντίσκηνων χωρητικότητας δύο ατόμων, για τα οποία θα πρέπει να γίνει προκράτηση. Παραμένοντας στη Λεμεσό, λίγο πιο έξω στη Λόφου, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το 29ο Φεστιβάλ Δεκαπενταυγούστου που διοργανώνει η κοινότητα από τις 14 μέχρι τις 17 Αυγούστου. Αρχή γίνεται με διαγωνισμό τόμπολας και καραόκε, ενώ την επόμενη ημέρα όσοι βρεθούν εκεί θα απολαύσουν μια λαϊκή βραδιά με τον Σταύρο Κωνσταντίνου. Την τελευταία ημέρα θα δώσει συναυλία ο δημοφιλής τραγουδιστής Στέλιος Ρόκκος. Οι «Φίλοι της Λόφου» στο Facebook θα σας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Παραμένοντας στην ορεινή Λεμεσό, η Δορά μας προσκαλεί σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπου ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία συναντούν την παράδοση. Μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και θερινά σινεμά αποτελούν το μενού των εκδηλώσεών τους τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου.

Παράδοση και άλλα

Στις δημοφιλείς Κάτω Πλάτρες αν βρεθείς δεν θα βαρεθείς. Η λίστα με τις εκδηλώσεις είναι μεγάλη και συμπεριλαμβάνει διαγωνισμούς, θεατρικές παραστάσεις με δημοφιλείς ηθοποιούς, καραγκιοζοπαίχτες, χοροεσπερίδες και πολλά άλλα. Αυτά από τις 3 μέχρι και τις 17 Αυγούστου. Αν πάλι ο δρόμος σε βγάλει στην Πλατανιστάσα θα έχεις τη δυνατότητα να συμμετέχεις στις εκδηλώσεις του 11ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πλατανιστάσας που συνεχίζονται μέχρι τις 18 Αυγούστου όπου καθημερινά μπορεί κανείς να απολαύσει διαφορετικές εκδηλώσεις με μουσική, χορό, φαγητό, προβολή ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολλά. Στον Κάτω Πύργο μπορεί να επισκεφθεί κανείς το διήμερο παραδοσιακό Φεστιβάλ του Σύκου και του Χαλιτζιού αλλά και την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων Τηλλυρίας στις 16 και 17 Αυγούστου. Και φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την 58η Γιορτή του Κρασιού που ανοίγει τις πύλες της στον Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού στις 30 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Για δέκα μέρες δεκάδες εκθέτες τοπικών κρασιών, φαγητό, θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν κάθε γιορτή, προσφέροντας στο κοινό χαρά και διασκέδαση.