Αναλύσεις

Αυξημένα μέτρα για τον Δεκαπενταύγουστο

Η Δύναμη προτρέπει το κοινό να αποφεύγει την ανάρτηση φωτογραφιών στο Διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία τους

Η πλειονότητα των πρωτευουσιάνων ήδη βρίσκεται σε διακοπές ή ετοιμάζει βαλίτσες για το εξωτερικό ή τα παράλια και τα ορεινά του εσωτερικού. Κι ενώ ο απλός κόσμος, που με διάφορες στερήσεις αναζητεί μερικές στιγμές χαλάρωσης, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς μακριά από τις υψηλές θερμοκρασίες της πόλης, οι κλέφτες και οι διαρρήκτες καραδοκούν, μελετώντας πολύ καλά το επόμενο χτύπημά τους. Για τον λόγο αυτό η Αστυνομία Κύπρου από τις αρχές του τρέχοντος μηνός και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση, εντατικοποιώντας τις εκστρατείες της. Στόχος της από τη μια η πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων και η διευκόλυνση του κοινού κατά τις διακινήσεις του, αφού άρχισε ήδη η μαζική αποχώρηση των Λευκωσιατών προς τα παράλια και τα ορεινά και από την άλλη η αποτροπή αδικημάτων εις βάρος των πολιτών και της περιουσίας τους.

Τα μέτρα

Ειδικότερα, λόγω της καλοκαιρινής περιόδου που διανύουμε και της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου (12-18/8/2018) όπου αναμένεται μαζική μετάβαση του κοινού σε ορεινά θέρετρα και παραλιακές περιοχές, η Αστυνομία Κύπρου εξήγγειλε και φέτος μέτρα, τα οποία θα ληφθούν με σκοπό την ασφάλεια των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία έχει προγραμματίσει και θα εφαρμόσει διαταγές επιχειρήσεων, οι οποίες αφορούν μέτρα τροχαίας για πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και παροχής κάθε δυνατής βοήθειας στο κοινό κατά τις μετακινήσεις του. Επίσης, για πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα στα αδικήματα κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις και κλοπές, ληστείες κ.λπ., θα διενεργούνται αυξημένες περιπολίες τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μηχανοκίνητες περιπολίες, καθώς και ρύθμιση και έλεγχο της τροχαίας κίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αφορούν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την υπερβολική ταχύτητα και το επικίνδυνο προσπέρασμα, την παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους και την επικίνδυνη/αμελή οδήγηση, παραβάσεις οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων. Εξάλλου, λόγω του ότι οι ημέρες αυτές θεωρούνται περίοδοι υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές και οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων, η Αστυνομία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες, τόσο στις πόλεις όσο και την ύπαιθρο. Επιπρόσθετα, θα ληφθούν αυξημένα μέτρα και σε χώρους μαζικής διακίνησης του κοινού (εμπορικοί δρόμοι, πολυσύχναστα μέρη και θέρετρα), με σκοπό την πρόληψη και πάταξη κάθε μορφής παρανομίας.

Οι συμβουλές

Πέραν όμως των μέτρων που λαμβάνει, η Αστυνομία συστήνει στο κοινό που θα απουσιάζει από την οικία του, να λάβει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του ώστε με την επιστροφή του να μην βρεθεί προ αρνητικών εκπλήξεων. Μεταξύ άλλων, η Δύναμη προτρέπει το κοινό να αποφεύγει την ανάρτηση φωτογραφιών στο Διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αφήνουν ενδείξεις για την απουσία από την οικία τους, να μην αφήνουν εκτεθειμένα χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο και να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς. Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία. Σε περίπτωση που εντοπίσει οποιανδήποτε ύποπτη κίνηση να ενημερώνει τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Το φαρμακείο των διακοπών

Τα ατυχήματα και οι ασθένειες δεν κάνουν διακοπές, γι’ αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε περίπτωση που συμβεί το απρόοπτο, για να μη χαλάσουμε τη διάθεσή μας και την υπόλοιπη παρέα που μας συνοδεύει. Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τραυματισμού, όταν βρισκόμαστε σε διακοπές; Τι πρέπει να παίρνουμε μαζί μας, όταν ετοιμαζόμαστε να περάσουμε το καλοκαίρι στη θάλασσα ή στο βουνό, μας συμβουλεύει η πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοποιών, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ.

Η ώρα των διακοπών έφθασε και η πρώτη μας έγνοια είναι να περάσουμε ασφαλείς και χαρούμενοι τις μέρες ξεκούρασης που μας απομένουν. Τι πρέπει οπωσδήποτε να μεταφέρουμε μαζί μας;

Σίγουρα το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τις διακοπές μας. Πέραν του γνωστού περιεχομένου, που είναι οπωσδήποτε κάποιο αντισηπτικό, υγρό ή σπρέι, για καθαρισμό πληγών από μικροτραυματισμούς, αντισηπτική πούδρα, αντισηπτικές γάζες, τσιρότα, επίδεσμοι, απαραίτητα είναι, πλέον, σήμερα, λόγω και της αποδεδειγμένα βλαπτικής επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας, αντηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας. Φυτικά εντομοαπωθητικά, είτε σε μορφή σπρέι, είτε σε κρέμα ή stick, θα μας προστατεύσουν, επίσης, από ενοχλητικά τσιμπήματα. Καταπραϋντικό, ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος ή και κρέμα για ήπια εγκαύματα, για μετά την έκθεση στον ήλιο, με αλόη, πανθενόλη και βιταμίνες για το δέρμα, θα προστατεύσει το δέρμα μας από ενοχλητική ξηρότητα, ερεθισμό και κνησμό. Αντισταμινικές κρέμες ή τζελ, θα μας φανούν πολύ χρήσιμα σε περίπτωση αλλεργίας από τσιμπήματα… απρόσκλητων επισκεπτών, όπως κουνούπια, μέλισσες, μέδουσες. Αντισταμινικά χάπια, για όσους γνωρίζουν ότι είναι ιδιαίτερα αλλεργικοί, είναι επίσης απαραίτητα. Λόγω αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών, ενδεχόμενα να παρουσιαστούν στομαχικά προβλήματα, όπως δυσπεψία, καούρα, διάρροια, εμετοί. Εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων σχετίζεται επίσης και με ελαφριάς μορφής θερμοπληξία, την κοινώς λεγόμενη ηλίαση. Αντιόξινα, αντιεμετικά και χάπια για τη διάρροια, όπως και ηλεκτρολύτες για πρόληψη αφυδάτωσης, είναι πάντοτε χρήσιμα. Για όσους θα ταξιδεύσουν με πλοίο, τα χάπια για τη ναυτία ποτέ δεν περισσεύουν. Απλές ενυδατικές σταγόνες για τα μάτια, για μικροερεθισμούς από το νερό της πισίνας, τον ήλιο και τη θάλασσα, είναι επίσης χρήσιμες, καθώς και παυσίπονες σταγόνες για τα αυτιά. Αντιπυρετικά παυσίπονα είναι οπωσδήποτε απαραίτητα, τόσο για τα παιδιά σε μορφή σιροπιών ή υπόθετων, όσο και σε χάπια για τους ενήλικες. Το σίγουρο είναι ότι ο φαρμακοποιός σας μπορεί να αποτελέσει τον σύμβουλό σας για θέματα πρόληψης ή αντιμετώπισης ήπιων προβλημάτων υγείας, όμως απαραίτητα θα πρέπει να απευθύνεστε στον γιατρό σας ή σε κέντρα Πρώτων Βοηθειών, αν κάποια συμπτώματα επιμένουν, είναι σοβαρά και σας ταλαιπωρούν.

Το περιεχόμενο είναι το παν

Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια και τον σκοπό του ταξιδιού, αλλά και από την κατάσταση της υγείας κάθε ταξιδιώτη;

Το βασικό περιεχόμενο, θα έλεγα ότι παραμένει το ίδιο, είτε πρόκειται για διακοπές στη θάλασσα, είτε στο βουνό, είτε για κάποιο ταξίδι. Πιο δυνατό εντομοαπωθητικό (με DEET ) συστήνεται για ταξίδια σε χώρες της αφρικανικής ή ασιατικής ηπείρου, όπου τα τσιμπήματα από κουνούπια ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες, π.χ. μαλάρια. Σε απομακρυσμένες, επίσης, κατασκηνώσεις, όπου υπάρχει κίνδυνος από δάγκωμα φιδιού, κάποια σετ με λάστιχο και βεντούζα, τα οποία υπάρχουν στα φαρμακεία και επιτρέπουν την απομόνωση του δαγκώματος με περίσφιγξη του λαστίχου και εισρόφηση, όσο το δυνατόν, του δηλητηρίου με τη βεντούζα, ενδεχομένως να αποβαίνουν σωτήρια, μέχρι να φθάσουμε στο πιο κοντινό κέντρο Πρώτων Βοηθειών. Η κατάσταση της υγείας του κάθε ταξιδιώτη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο του φαρμακείου του. Άτομα με χρόνιες παθήσεις πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους τα φάρμακά τους, σε ποσότητες που θα τους αρκέσουν για τη διάρκεια των διακοπών τους . Είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλίσουν φάρμακα τα οποία χρειάζονται συνταγή γιατρού, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή. Σημαντικό, επίσης, είναι οι ορθές συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης των φαρμάκων τους, στις θερμοκρασίες που αναγράφονται στις συσκευασίες.