Επισκεφθήκαμε τον Ακάμα και το περίφημο Blue Lagoon
Μετά το αφιέρωμα της περασμένης εβδομάδας και την επίσκεψή μας στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Κρήτου Τέρρα, αυτήν την εβδομάδα ταξιδεύουμε λίγο πιο πέρα και συγκεκριμένα στον απαράμιλλης ομορφιάς Ακάμα
Προορισμός Blue Lagoon στον Ακάμα και συγκεκριμένα δίπλα από τη μαγευτική Φοντάνα Αμορόζα ή πιο γνωστή για τους ντόπιους ως περιοχή της Χαμηλής, όπως μας εξηγεί ο ξεναγός μας Σωτήρης Ταύρος.
Μετά το αφιέρωμα της περασμένης εβδομάδας και την επίσκεψή μας στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Κρήτου Τέρρα, αυτήν την εβδομάδα είπαμε να ταξιδέψουμε λίγο πιο πέρα και συγκεκριμένα στον απαράμιλλης ομορφιάς Ακάμα. Η διαδρομή βέβαια, συγκριτικά, είχε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.
Στόχος της αποστολής ήταν να φτάσουμε στην περιοχή πριν από τις 9 το πρωί, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε, από γης και αέρος, "καθαρές" φωτογραφίες πριν από την "εισβολή" των χιλιάδων εκδρομέων, ντόπιων και ξένων, που κατακλύζουν καθημερινά την περιοχή, τόσο στο σημείο μας όσο και στο φωτογραφικό μας κάδρο.
Ξυπνήσαμε στις 5 το πρωί και ξεκινήσαμε από την Πάφο στις 5:30. Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα βρεθήκαμε στο Λατσί, όπου μας υποδέχθηκε ο Σωτήρης Ταύρος από την εταιρεία STS MOTO FUN, ο οποίος με ένα τετραθέσιο buggy "τέρας" μάς περίμενε για τη ωραία μας διαδρομή.
Ξεκινήσαμε από το Λατσί στις 6:30 και αμέσως μετά περάσαμε μέσα από το Νέο Χωρίο, φτάνοντας στο ξωκκλήσι του Αγίου Μηνά και περνώντας από τον εκδρομικό χώρο Σμιγιές.
Μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο κατευθυνθήκαμε πιο νότια και φτάσαμε στο σημείο θέας Κουτσανγκάς, με υψόμετρο 419 μέτρα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα εντυπωσιακό τοπίο που αρχίζει από την Γερόνησο του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια μέχρι τη Λάρα και την περιοχή Καραβόπετρες, έχοντας στην πλάτη του το χωριό Πιττοκόπος.
Πύργος της Ρήγαινας
Δεν είναι μόνο το κτίσμα και η ιστορία του που σε παραπέμπουν σε μιαν άλλη εποχή, αλλά και η διαδρομή που αντικαθιστά την ηρεμία του view point με την αδρεναλίνη της οδήγησης στο δάσος με ένα τέτοιο τροχοφόρο. Ο προορισμός σε ανταμείβει με μοναδικής ομορφιάς εικόνες, μέχρι τις επόμενες που σίγουρα θα είναι καλύτερες.
Η περιοχή του Ακάμα είχε αναπτυχθεί ιδιαίτερα κατά τα βυζαντινά χρόνια, με ολόκληρη τη χερσόνησο να είναι κατάσπαρτη με λαξευμένα σπήλαια, στα οποία ζούσαν ερημίτες, μοναστήρια και εκκλησιές, αρκετά από τα οποία παρέμειναν γνωστά και ως τοπωνύμια.
Το μοναστήρι, που εξακολουθεί να φέρει το όνομα «Πύργος της Ρήγαινας», βρίσκεται σε μια υπέροχη κοιλάδα, αθέατη από τη θάλασσα, πιθανότατα για να μην αποτελεί εύκολο στόχο των πειρατών. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο πετρόκτιστο οικοδόμημα με πτέρυγες σε όλες τις πλευρές.
Ο ναός, ο οποίος βρισκόταν στο κέντρο της εσωτερικής αυλής, αποτελούσε ένα μονόκλιτο κτίσμα, που φαίνεται να ήταν τοιχογραφημένο. Η χρονολόγηση του μοναστηριού ανάγεται στον 11ο με 12ο αιώνα, περίοδο ίδρυσης πολλών μοναστηριών στο νησί, ενώ διάφορες μετατροπές και προσθήκες φαίνεται να έχουν γίνει μεταγενέστερα, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας.
Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για τον άγιο στον οποίο ήταν αφιερωμένο το μοναστήρι.
Στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού ξεχωρίζει μια πελώρια υπεραιωνόβια δρυς, κάτω από την οποία, σύμφωνα με τη μυθολογία, καθόταν η θεά Αφροδίτη, όταν ήθελε να ξεκουραστεί, κατά την πορεία της από το λουτρό της (Λουτρά της Αφροδίτης).
Μετά το γάργαρο νερό που μας δρόσισε, τα πουλιά και το κελάηδημά τους, το θρόισμα των φύλλων ενός τόσο επιβλητικού δέντρου, οδηγηθήκαμε στον επόμενό μας σταθμό, το Βουνί της Σωτήρας, όπου το τετράτροχο σκληραγωγημένο μας buggy φτάνει μέχρι ένα σημείο και ακολούθως πρέπει να ακολουθήσει πεζοπορία 5 λεπτών, περίπου 200 μέτρα, για να φτάσουμε στην κορυφή του βουνού. Το περιβόητο Βουνί της Σωτήρας.
Ένας από τους θρύλους και τις παραδόσεις θέλει να έχει πάρει την ονομασία του από τη σωτηρία που έβρισκαν οι ναυτικοί στα παλιά χρόνια, όταν αντίκριζαν το επιβλητικό βουνό, κατ’ επέκτασιν τη στεριά που θα τους οδηγούσε σε ασφαλή μέρη και μακριά από τη θάλασσα.
Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα μέρη στην Κύπρο, αν όχι το πιο ωραίο, με μια θέα που κόβει στην κυριολεξία την ανάσα, αφού μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει την ομορφιά στα πόδια του από τη Φοντάνα Αμορόζα μέχρι τον Πωμό. Μαγεία, αυτός είναι ο ιδανικός χαρακτηρισμός που θα αποδίδαμε σε αυτήν την εικόνα που συναντήσαμε στο Βουνί της Σωτήρας. Άλλωστε οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους.
Φοντάνα Αμορόζα
και Blue Lagoon
Επόμενος σταθμός η Φοντάνα Αμορόζα. Κατηφορήσαμε από το μαγευτικό σημείο που μας έκανε να το ερωτευτούμε και αργά και υπομονετικά ακολουθήσαμε περιμετρική πορεία για την περιοχή της Νήσου Χαμηλής, τη Χαμηλή όπως την ξέρουν οι ντόπιοι, ή το Blue Lagoon όπως το ξέρει η υπόλοιπη Κύπρος.
Όλες οι αναφορές για τη Φοντάνα Αμορόζα, που συναντούμε στα έγγραφα και γενικά στις πηγές που έχουμε εντοπίσει, μνημονεύουν όλες ανεξαιρέτως τις πειρατικές επιδρομές στην περιοχή ή εμφάνιση πειρατικών καραβιών.
Για την πηγή του έρωτα και για την άλλη πηγή, της οποίας το νερό σε κάνει να λησμονείς τον έρωτα, τουλάχιστον κατά τον 16ον αιώνα, μόνη αναφορά παραμένει ο Στέφανος Lusignan. Ωστόσο, ο Lusignan κάποια παράδοση ή θρύλο θα είχε οπωσδήποτε ακούσει, τον οποίο ευτυχώς και διέσωσε.
Η αθάνατη κυπριακή λαϊκή μούσα, άλλωστε, υμνεί σε ερωτικό δίστιχο τις φυσικές καλλονές του Ακάμα αλλά και το «γλυκύπικρον αμάχανον όρπετον», τον έρωτα.
Τζι’ έλα να πάμεν μάνα μου τζιεικάτω στον Ακάμα
Να νυχτωθούσιν τα βουνά να ππέσσουμεν αντάμα…
Μετά την "ταλαιπωρία" από τη χωμάτινη διαδρομή αλλά και το πρωινό ξύπνημα, αποζημιωθήκαμε με εικόνες που δεν πιστεύαμε ότι μπορεί κανείς να δει στην Κύπρο. Η πιο καθαρή θάλασσα του νησιού, η πιο χαλάζια ακρογιαλιά και το πιο παρθένο φυσικό περιβάλλον μάς έδωσαν το αποτέλεσμα που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Η περιοδεία έκλεισε με μια σύντομη επιστροφή από την περιοχή Κακοσκάλι στα Λουτρά της Αφροδίτης. Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις Ακάμα, όπου και να γυρίσεις βλέπεις Κύπρο, βλέπεις Παράδεισο!!!
*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Σωτήρη Ταύρο και την εταιρεία ενοικιάσεως μηχανών και τετράτροχων STS MOTO FUN στο Λατσί