Αναλύσεις

Μπουμ αγορών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα

Οι δαπάνες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ανήλθαν στο €1,95 εκατ., ενώ τον ίδιο μήνα οι δαπάνες των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές περιορίστηκαν στο €1,52 εκατ.

Για πρώτη φορά από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα στις 23 Απριλίου του 2003, οι δαπάνες των Ελληνοκυπρίων μέσω πιστωτικών καρτών στα κατεχόμενα ξεπερνούν τις δαπάνες των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό οφείλεται αφενός στην πτώση που καταγράφει η ισοτιμία της τουρκικής λίρας και αφετέρου στην αύξηση του αριθμού των Ελληνοκυπρίων που πηγαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της JCC Payments, τα οποία επεξεργάστηκε η «Σημερινή», τον Ιούλιο του 2019 οι δαπάνες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ανήλθαν στο €1,95 εκατ., ενώ τον ίδιο μήνα οι δαπάνες των Τουρκοκυπρίων μέσω πιστωτικών καρτών στις ελεύθερες περιοχές περιορίστηκαν στο €1,52 εκατ.

Ξοδέψαμε €2,2 εκατ. περισσότερα

Σε ό,τι αφορά στο επτάμηνο του 2019 οι δαπάνες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα μέσω πιστωτικών καρτών έφθασαν στα €11,8 εκατ., ενώ για το ίδιο διάστημα οι δαπάνες των Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές περιορίστηκαν στα €9,6 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι την 31η Ιουλίου οι Ελληνοκύπριοι ξόδεψαν μέσω πιστωτικών καρτών €2,2 εκατ. περισσότερα από ό,τι οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, η χρήση πιστωτικών καρτών στην Κύπρο από ντόπιους και ξένους για τον φετινό Ιούλιο κατέγραψε αύξηση 16% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018 φθάνοντας στα €415,1 εκατ., ενώ για το επτάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η αύξηση έφθασε το 20% με τη χρήση πιστωτικών καρτών να εκτοξεύεται στα €2,2 δισ.

Χρήση ξένων καρτών στην Κύπρο

Τα στοιχεία της JCC δείχνουν πως η χρήση ξένων καρτών στην Κύπρο ακολουθεί ανοδική πορεία ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα της συνολικής αύξησης του πληθυσμού της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, λόγω και του ότι αρκετοί κάτοικοι άλλων χωρών μετακόμισαν στο νησί. Χαρακτηριστική είναι η αυξημένη παρουσία σημαντικού αριθμού εύπορων υπηκόων από τρίτες χώρες, λόγω και της παροχής κυπριακού διαβατηρίου στη βάση του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δαπάνες των ξένων για αγορές είτε για αναλήψεις μέσω των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών ανήλθαν τον Ιούλιο στα €182,4 εκατ. καταγράφοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, ενώ για το επτάμηνο του 2019 η αύξηση ανήλθε στο 16% με συνολικές αγορές και αναλήψεις ύψους €853,8 εκατ.

Χρήση εγχώριων πιστωτικών

καρτών στο εξωτερικό

Αυξημένη είναι και η χρήση εγχώριων πιστωτικών καρτών για αγορές και αναλήψεις χρημάτων στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019 καταγράφηκε αύξηση 10% σε σύγκριση με πέρσι, φθάνοντας τα €172,5 εκατ., ενώ για το επτάμηνο του 2019 καταγράφηκε αύξηση 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο φθάνοντας στο €1,07 δισ.

Σχετικά με τη χρήση εγχώριων πιστωτικών καρτών στην Τουρκία, ανήλθε τον Ιούλιο στις €637,301 και στο επτάμηνο στα €3,189,181.

Πού παρατηρείται αύξηση στη

χρήση πιστωτικών καρτών

Σύμφωνα με την ανάλυση της JCC Payments αύξηση παρατηρήθηκε στη χρήση πιστωτικών καρτών για πληρωμές προς την κυβέρνηση, σε υπεραγορές και σε εστιατόρια, ενώ μείωση καταγράφηκε μόνο για αγορές σε καταστήματα DIY.

Ο ανταγωνισμός οδηγεί

σε αποπληθωρισμό

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως αποπληθωρισμό παρουσίασε η κυπριακή οικονομία τον Ιούλιο για δεύτερο συνεχή μήνα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,3% τον Ιούλιο του 2019 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Τον Ιούνιο, η μείωση στις τιμές ήταν 0,2%. Οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκαν κατά 1,62% έναντι μείωσης 0,97% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές στον τομέα στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού και υγραερίου αυξήθηκαν κατά 4,20% έναντι αύξησης 4,84% τον Ιούνιο. Στις μεταφορές σημειώθηκε μείωση 3,71% από μείωση 3,70% τον προηγούμενο μήνα. Το επτάμηνο του 2019, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 0,77%.