Υγεία

Σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου

Επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα στη Λευκωσία, με τα δύο εξ αυτών να νοσηλεύονται στην εντατική - Τι να προσέξετε, ποια είναι τα συμπτώματα και τι μέτρα λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας

Σε έξαρση βρίσκεται φέτος το καλοκαίρι ο Ιός του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Ιατρικών Υπηρεσιών και Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Ιού στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και στα κατεχόμενα. Η εν λόγω αύξηση των περιστατικών οδήγησε τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και τις Τοπικές Αρχές να λάβουν σειρά από μέτρα πρόληψης, καθώς ο Ιός μπορεί να αποβεί μοιραίος για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όλα τα περιστατικά

αφορούν ηλικιωμένους

Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο, ένα περιστατικό νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ένα στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, και δύο σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας, το ένα εξ αυτών σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, ένα πέμπτο περιστατικό, που εντοπίστηκε στην περιοχή Αμμοχώστου, βρίσκεται υπό διερεύνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα περιστατικά αφορούν ηλικιωμένους άντρες.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Λόγω της φετινής πολυομβρίας και συνεπώς της αύξησης των εστιών εκκόλαψης των κουνουπιών (στάσιμα νερά) και στο πλαίσιo πρόληψης νοσημάτων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έδωσαν οδηγίες για εντατικοποιημένους ελέγχους και καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλους τους δημόσιους χώρους (ποταμούς, αργάκια, δεξαμενές, λίμνες, κ.λπ).

Παράλληλα, έχει γίνει διερεύνηση των δύο πρώτων επιβεβαιωμένων περιστατικών που εμφανίστηκαν στις περιοχές του Στροβόλου και της Παλουριώτισσας και διεφάνη ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους. Σημειώνεται ότι στις περιοχές των περιστατικών δεν υπάρχουν στάσιμα νερά (ποτάμια, λίμνες, σιντριβάνια) και ούτε έχει αναφερθεί ιδιαίτερη ενόχληση από τα κουνούπια. Έτσι, σύμφωνα με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, εκτιμάται ότι η παρουσία των κουνουπιών στις περιοχές αυτές οφείλεται κυρίως στις ανθρωπογενείς (τεχνητές) μικροεστίες εκκόλαψης, όπως δοχεία συλλογής νερού, ανθοδοχεία, γλάστρες, ποτίστρες, τενεκεδάκια κλπ. Στις δύο αυτές περιοχές οι δημοτικές Αρχές έλαβαν πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού από πόρτα σε πόρτα. Περαιτέρω, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε εντατικός ψεκασμός σε όλο τον Πεδιαίο Ποταμό από την Κοινότητα Ανάγια μέχρι και τη Νεκρή Ζώνη (πλησίον Κεντρικών Φυλακών), ωστόσο -σύμφωνα με τα ευρήματα- φαίνεται ότι η κοίτη του ποταμού είναι ξερή στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ σε κάποια σημεία όπου έχει εντοπιστεί νερό δεν υπήρχε εκκόλαψη κουνουπιών.

Συστάσεις προς το κοινό

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και προτρέπουν το κοινό όπως ακολουθεί τα προληπτικά ατομικά μέτρα και μέτρα προστασίας στο σπίτι, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο την προστασία από τα κουνούπια. Το κοινό καλείται να φορεί κατάλληλα ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντομοαπωθητικό όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Προτιμήστε εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, picaridin, IR3535 ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου που διαρκούν περισσότερο και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία. Οι έγκυες, οι θηλάζουσες και τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους.

Μέτρα προστασίας στο σπίτι

Το κοινό καλείται να λαμβάνει μέτρα προστασίας στο σπίτι όπως τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες και χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων. Το αρμόδιο Υπουργείο συνιστά την απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αβγών τους. Να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών. Κουρέψτε το γρασίδι, τους θάμνους και τα φυλλώματα και να ποτίζετε κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες. Να προτιμάτε τους λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια και να χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες χρήσης του κάθε σκευάσματος ή συσκευής. Προχωρήστε σε αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών ελαστικών που συσσωρεύουν νερό. Καλύψτε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων και αν υπάρχει στο σπίτι πισίνα ή σιντριβάνι τότε καλό θα ήταν να γίνεται καθημερινή ενεργοποίηση των φίλτρων καθαρισμού για απομάκρυνση αβγών και προνυμφών κουνουπιών.

Τα συμπτώματα

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά χρειάζεται ενδιάμεσος διαβιβαστής, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το κουνούπι, το οποίο έχει προηγουμένως μολυνθεί από μολυσμένα πτηνά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 70-80% των ατόμων που προσβάλλονται από τον Ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχουν συμπτώματα, ενώ ένα 20% εκδηλώνει πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο, κνησμό, πόνους στο σώμα και τις αρθρώσεις και έμετο. Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων όμως ο Ιός Δυτικού Νείλου προκαλεί σοβαρή, νευρολογικής φύσεως νόσο, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, μυϊκή αδυναμία, παράλυση και κώμα. Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης, ενώ περίπου στο 10% των βαρέων περιπτώσεων η νόσος επιφέρει θάνατο.