Τουρισμός

Στα χαμηλά ο υδράργυρος των… τιμών στα ξενοδοχεία

Το φετινό πλήγμα στον τουρισμό ευνοεί τους Κύπριους παραθεριστές, που έχουν την ευκαιρία να κλείσουν τις διακοπές τους σε ξενοδοχεία εντός του νησιού σε πιο προσιτές τιμές

Ο Αύγουστος και ιδιαίτερα η περίοδος κοντά στις 15 του μήνα αποτελεί αγαπημένη περίοδο διακοπών για τους Κυπρίους, οι οποίοι επιλέγουν είτε το εσωτερικό είτε το εξωτερικό για την καλοκαιρινή τους ανάπαυλα.

Δεδομένων και των ιδιαίτερα υψηλών τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια ειδικά την περίοδο που διανύουμε, φαίνεται πως οι πλείστοι που δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει τις διακοπές τους, έχουν πρώτη στη λίστα επιλογών τους την Κύπρο. Μιας και το νησί μας αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, διαθέτει πλειάδα καταλυμάτων για όλα τα βαλάντια αλλά και πολλές παραθαλάσσιες πόλεις που προσφέρονται για στιγμές χαλάρωσης και ανάσες δροσιάς σε καταγάλανα νερά, χωρίς βέβαια να βγαίνουν από την εξίσωση και οι ορεινές περιοχές που μπορεί να είναι προτιμητέες τον χειμώνα κυρίως, ωστόσο έχουν φανατικό κοινό και το καλοκαίρι.

Εάν τηρείτε το «κυπριακό έθιμο» και είστε «της τελευταίας στιγμής», τα νέα είναι καλά καθώς όπως όλα δείχνουν, εξαιτίας του μειωμένου τουρισμού φέτος στο νησί μας, θα βρείτε εύκολα κατάλυμα για τις διακοπές σας αλλά και σε προσιτή τιμή, καθώς και αυτές συνεπακόλουθα είναι μειωμένες.

Ο χειρότερος Ιούλιος για

Πρωταρά και Αγία Νάπα

Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρο Τάκκα, καθώς τόσο ο Πρωταράς όσο και η Αγία Νάπα είναι και φέτος πρώτες επιλογές στους παραθεριστές.

Όπως ανέφερε, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο χειρότερος που έχει καταγραφεί όσον αφορά τον τουρισμό στην περιοχή, ωστόσο ο Αύγουστος αναμένεται ναι μεν να είναι καλύτερος, αλλά χειρότερος σε σχέση με τον περσινό.

Για την προσέλκυση τουρισμού, όπως είπε, έχουν προβεί σε προσφορές και ελκυστικά πακέτα εδώ και μήνες, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τη μείωση, η οποία ευελπιστούν να μην ξεπεράσει το 10%. Ως εκ τούτου, για τον μήνα που διανύουμε υπάρχει και διαθεσιμότητα καταλυμάτων και προσιτές τιμές, συγκριτικά μάλιστα με προηγούμενες χρονιές. Οι τιμές, όπως εξήγησε, ποικίλλουν, ωστόσο μια μέση τιμή είναι τα 100-120 ευρώ το βράδυ, με πρόγευμα και σε κάποιες περιπτώσεις και με ημιδιατροφή. Σε αυτήν την τιμή ένας παραθεριστής μπορεί να βρει μιας πολύ καλής ποιότητας κατάλυμα, ενώ φυσικά υπάρχουν και χαμηλότερες αλλά και υψηλότερες τιμές.

Εξωγενείς αλλά και ενδογενείς παράγοντες, όπως η υπερδιαθεσιμότητα, τα Airbnb και η «φυγή» τουριστών στα κατεχόμενα, οδήγησαν στη μείωση του τουρισμού αλλά και στη μείωση των τιμών, όπως ήταν αναμενόμενο. Ειδικά φέτος, ανέφερε ο κ. Τάκκας, οι Κύπριοι μπορούν να περάσουν τις διακοπές τους στη Κύπρο με πολύ πιο προσιτές τιμές απ’ ό,τι στο εξωτερικό και ενθάρρυνε τους πολίτες να επισκεφτούν όχι μόνο την ελεύθερη Αμμόχωστο αλλά και ολόκληρη την Κύπρο.

Διαθεσιμότητα και στην Πάφο

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και σε έναν ακόμη αγαπημένο προορισμό για το καλοκαίρι, την Πάφο. Μιλώντας στη «Σ», ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα καταλυμάτων στην πόλη για την περίοδο που διανύουμε, με τους Κύπριους να έχουν να επιλέξουν από μια μεγάλη γκάμα ξενοδοχείων και διαμερισμάτων. Όσον αφορά τις τιμές, τόσο στην Πάφο όσο και στην Πόλη Χρυσοχούς είναι μειωμένες φέτος. Συγκεκριμένα, μια μέση τιμή είναι στα 100 ευρώ τη νύχτα με πρόγευμα. Η περιοχή, τόνισε, προσφέρεται για διακοπές τόσο στη θάλασσα όσο και στην ενδοχώρα, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως πλέον η πόλη έχει αναβαθμιστεί.

Και στην Πάφο ο τουρισμός φέτος είναι ιδιαίτερα μειωμένος.

Ο κ. Μιχαηλίδης προτρέπει όσους επιλέξουν την Πάφο για τις διακοπές τους, να κάνουν την κράτησή τους όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι λογικό η διαθεσιμότητα να μειώνεται.

Ειδικές τιμές

για εσωτερικό

τουρισμό

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΠΑΣΥΞΕ έχει δημοσιοποιήσει κατάλογο ειδικών τιμών για εσωτερικό τουρισμό από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει 111 ξενοδοχεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, με τις τιμές να αυξάνονται ανάλογα με την περίοδο. Σύμφωνα με αυτόν, οι χαμηλότερες τιμές ανά επαρχία για τον μήνα Αύγουστο είναι:

στη Λευκωσία από 80 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο (σε επτά καταλύματα), στη Λεμεσό από 104 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο και από 50 ευρώ για στούντιο (σε δέκα καταλύματα), στη Λάρνακα από 80 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο (σε επτά καταλύματα), στην ελεύθερη Αμμόχωστο από 105 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο και από 72 ευρώ για στούντιο (σε 36 καταλύματα), στην Πάφο από 50 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο και από 65 ευρώ για στούντιο (σε 41 καταλύματα) και στο Τρόοδος από 47 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο.