Υπό το κράτος τρίτου Αττίλα, κατοχής διάτρησης της ΑΟΖ, πιέσεων και εκβιασμών, ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γιατί συνάντησε τον κατοχικό ηγέτη ΠΡΙΝ τερματισθούν οι «έκνομες ενέργειες» της Τουρκίας (όπως ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, 11.5.2019); Γιατί, από τις 4 Μαΐου 2019, που άρχισε η νέα ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρνήθηκε να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Τι, ποιοι και γιατί τον εμπόδισαν να το πράξει;

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ορθά διατύπωσε ξανά τις θέσεις της ελληνικής πλευράς ενώπιον του πράκτορα της τουρκικής κατοχής, Ακιντζί, για ένα κανονικό, βιώσιμο κράτος, στηριγμένο στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Διεθνές Δίκαιο, με μια λύση λειτουργική και βιώσιμη. Υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποχώρησης του Αττίλα, τερματισμού των αναχρονιστικών εγγυήσεων και οποιωνδήποτε επεμβάσεων της Τουρκίας στην ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτους-μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος επισήμανε: «Αυτό που εναπόκειται είναι η καλή πίστη, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στη δημιουργία ενός κράτους το οποίο, σε ομοσπονδιακή δομή, θα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που ανάλογα πολιτεύματα σέβονται και υλοποιούν». Ο Πρόεδρος είπε, επίσης, ότι τέθηκε το θέμα των υδρογονανθράκων και ορθά υπέδειξε στον κατοχικό ηγέτη ότι η πρότασή του για τη δημιουργία μιας μεικτής επιτροπής, που να συνδιαχειρίζεται τους υδρογονάνθρακες, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού ΑΟΖ έχουν τα κυρίαρχα κράτη και όχι οποιαδήποτε επιτροπή και, συνεπώς, μόνο τα κυρίαρχα κράτη αδειοδοτούν ή αποφαίνονται εν γένει για την ΑΟΖ τους».

Κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τον εκπρόσωπο της τουρκικής κατοχής έγινε αναφορά στην Αμμόχωστο, στους όρους αναφοράς, στη θετική ψήφο που απαιτούν οι Τ/κ, στα ΜΟΕ, κ.λπ. Είναι εμφανές ότι ο Ν. Αναστασιάδης και ο εγκάθετος της Τουρκίας επανέλαβαν ο καθένας τις ήδη γνωστές θέσεις της πλευράς του, σε αναμονή της άφιξης προσεχώς της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και της προοπτικής, μετά τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ, να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Ακιντζί.

Όλα όσα διημείφθησαν προχθές Παρασκευή θα μπορούσαν να εκληφθούν ως θετικές εξελίξεις μετά από δύο και πλέον χρόνια στασιμότητας και αδιεξόδων, εξαιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας. Όμως, στην πραγματικότητα, γίνονται υπό αβάσταχτο καθεστώς ενός τρίτου Αττίλα, εισβολής, κατοχής και διατρήσεων σε μέγα τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και με καθημερινές απειλές, εκβιασμούς και ιταμές προειδοποιήσεις από την κατοχική χώρα. Τη θλιβερή μέρα της τουρκικής εισβολής, ο σουλτάνος προειδοποίησε την Κύπρο ότι, αν δεν υποκύψει στις αξιώσεις του, θα επαναλάβει όσα η βαρβαρότητα του Αττίλα διέπραξε το 1974.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, στα Κόκκινα, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Ακάρ, και ο πράκτορας της κατοχής, Ακιντζί, με ιταμότητα απαίτησαν τους μισούς υδρογονάνθρακες, αριθμητική ισότητα στην εξουσία και… σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κατοχικός ηγέτης, με την αλαζονεία που του παρέχουν οι τουρκικές λόγχες, είπε:

«Διαφυλάττουμε τα δικαιώματά μας. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε δυνατοί. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας για την ειρήνη, για τη φιλία. Και τη διπλωματική μας δύναμη και τη δύναμή μας σε άλλους τομείς, τον στρατιωτικό και τον πολιτικό. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας είτε στο νησί είτε στην περιοχή, για την ειρήνη και τη φιλία». Με αυτόν τον εγκάθετο συζητά ο Ν. Αναστασιάδης…

Εξάλλου, ο Ακάρ, αφού έτεινε «χέρι φιλίας» (!), προειδοποίησε: «Δεν θα επιτραπεί με τετελεσμένα να υπάρξει σφετερισμός των δικαιωμάτων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Αυτή η αποφασιστικότητά μας πρέπει να γίνει καλά αντιληπτή. Ας μη δοκιμάσουν την ισχύ, τις δυνάμεις, το τίμημα θα είναι βαρύ, αυτό το έχουμε πει σε κάθε ευκαιρία, με όλους τους κατάλληλους τρόπους και θα συνεχίσουμε να το λέμε».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πήρε τα μηνύματα; Γιατί συνάντησε τον κατοχικό ηγέτη ΠΡΙΝ τερματισθούν οι «έκνομες ενέργειες» της Τουρκίας (όπως ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, 11.5.2019); Γιατί, από τις 4 Μαΐου 2019, που άρχισε η νέα ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρνήθηκε να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας; Τι, ποιοι και γιατί τον εμπόδισαν να το πράξει;

Ο Πρόεδρος συνάντησε τον πράκτορα της κατοχής υπό τον αδίστακτο και ελεεινό εκβιασμό εκ μέρους της υποχωρητικής ηγεσίας του ΑΚΕΛ. Το κομμουνιστικό κόμμα, αντί να επικρίνει τη νέα εισβολή της Τουρκίας και την παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη θάλασσα, απαιτούσε ουσιαστικά από τον Πρόεδρο να μεταβεί έρπων και λείχων τον σουλτάνο για να ξαναρχίσουν συνομιλίες. Διαφορετικά, μηρύκαζε αηδώς, θα στιγματιστεί ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης.

Ο Ν. Αναστασιάδης ουσιαστικά σύρεται σε μια νέα διαπραγματευτική περιπέτεια υπό τον μανδύα δήθεν επανέναρξης συνομιλιών, χωρίς να τερματιστεί η νέα εισβολή, κατοχή στην ΑΟΖ και παραβίαση της κυριαρχίας της Κ. Δημοκρατίας. Χειρότερα: Θα βρεθεί μπροστά σε μια κατάσταση νέων τετελεσμένων και λύσης τουρκικών προδιαγραφών, με τελική αρπαγή των υδρογονανθράκων από την Τουρκία. Ουδείς τον εξουσιοδότησε να καταργήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ή να δεχτεί λύση τουρκικών απαιτήσεων. Θα αντισταθεί ή θα υποκύψει;