Παραπολιτικά

Λύματα στα κύματα

Αύγουστος, ο κλασικός μήνας των διακοπών. Φίσκα οι ορεινές περιοχές. Φίσκα και οι θάλασσες. Οι τελευταίες, όμως, φίσκα όχι μόνο σε κόσμο. Φίσκα και στα λύματα. Για να έχετε μιαν ευκρινέστερη εικόνα, καταγράφω τρεις ειδήσεις που εντόπισα σε μια μόνο μέρα στον κυπριακό Τύπο:

«Λύματα έκαναν την επανεμφάνισή τους στη δημοφιλέστερη παραλία της Κάτω Πάφου, τα Δημοτικά Μπάνια, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την περιοχή δεκάδες ξένοι επισκέπτες και ντόπιοι κολυμβητές».

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Γερμασόγειας κατήγγειλε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ότι ο ίδιος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας ρίψης σκουπιδιών και άλλων αποβλήτων στη θάλασσα από διερχόμενο σκάφος αναψυχής. Έγινε η σχετική καταγγελία, εντοπίστηκε το σκάφος, αλλά το θέμα δεν προχώρησε, διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έκριναν ότι δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί υπόθεση!

Σε ένα τρίτο περιστατικό, επιβλήθηκε πρόστιμο οκτώ χιλιάδων ευρώ σε πλοίο υπό λιβανική σημαία, για ρίψη στη θάλασσα λυμάτων ζώων, στο αγκυροβόλιο ανοιχτά των ακτών της Λεμεσού.

Κι αυτές, επαναλαμβάνω, είναι πληροφορίες που ψάρεψα σε μια μόνο μέρα από τον Τύπο. Μπορείτε να υπολογίσετε πόση λυματίλα έχει πέσει (και θα πέσει) στις θάλασσές μας ολόκληρο το καλοκαίρι. Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι, για καλό και για κακό, μαζί με τα αντηλιακά λάδια που κουβαλάτε, παίρνετε μαζί σας και κανένα απολυμαντικό. Και μαζί με τις πετσέτες, κανένα ρολό τουαλέτας.

Τώρα κατάλαβα και γιατί έφυγαν οι μέδουσες από τις ακτές μας. Τις έδιωξαν... τα λύματα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ