Τουρισμός

«Βουλιάζουν» τα αεροδρόμια στις 21 Αυγούστου

Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια συνολικά 312 πτήσεις, που θα μεταφέρουν περίπου 60 χιλιάδες επιβάτες

Η ημέρα με τη μεγαλύτερη εναέρια κίνηση του έτους θα είναι η ερχόμενη Τετάρτη (21 Αυγούστου 2019), αφού μέσα σ’ ένα 24ωρο θα πραγματοποιηθούν συνολικά 312 πτήσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν περίπου 60 χιλιάδες επιβάτες από και προς την Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία εξασφάλισε η «Σ» από την Hermes Airports αναφορικά με την κίνηση των πτήσεων στα κυπριακά αεροδρόμια, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για φέτος το καλοκαίρι είναι η Μόσχα, το Λονδίνο, η Αθήνα και το Τελ Αβίβ, ενώ οι εταιρείες που πραγματοποίησαν τις περισσότερες πτήσεις ήταν η Rossiya, η Ryanair, η Aegean Airlines και η TUI Airways.

Αύξηση ταξιδιωτών κατά 3,1%

Σύμφωνα με την Hermes Airports, από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο έχουν ταξιδέψει από τα κυπριακά αεροδρόμια συνολικά 6.123.561 επιβάτες, έναντι 5.939.136 που είχαν ταξιδέψει πέρσι κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφοντας αύξηση 3,1%. Η μέρα, όμως, με τη μεγαλύτερη κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια θα είναι η Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019, οπότε και θα ταξιδέψουν από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια περίπου 60 χιλιάδες επιβάτες, με 312 συνολικά πτήσεις (αφίξεις και αναχωρήσεις).

Οι κορυφαίοι προορισμοί

Όπως προκύπτει από τους αριθμούς των πτήσεων που καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι, οι περισσότεροι επιβάτες που έφυγαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας ταξίδεψαν προς τη Μόσχα, την Αθήνα, το Τέλ Αβίβ, την Αγία Πετρούπολη, τη Βιένη, το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, το αεροδρόμιο Luton του Λονδίνου, τη Βηρυτό, το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου και το Κίεβο. Όσον αφορά τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το αεροδρόμιο Πάφου, οι πλείστοι επιβάτες ταξίδεψαν για το αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, το Μάντσεστερ, το Τελ Αβίβ, το αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου, τη Μόσχα, τη Θεσσαλονίκη, το Μπέρμιγχαμ, το αεροδρόμιο Luton του Λονδίνου, το αεροδρόμιο East Midlands του Ντέρμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Μπρίστολ. Σημειώνεται πως τα στοιχεία αφορούν συνολικά όλους τους επιβάτες και δεν γίνεται διάκριση μεταξύ Κυπρίων και τουριστών.

Σύμφωνα με την Hermes Airports, οι δέκα κορυφαίες εταιρείες που εμπιστεύθηκαν οι πλείστοι ταξιδιώτες να πετάξουν μαζί τους από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ήταν οι: Rossiya, Aegean Airlines, Wizz Air, Blue Air, Cyprus Airways, TUI Airways, JET2.COM, British Airways, Thomas Cook World και easyJet. Οι δέκα πιο δημοφιλείς εταιρείες που κατέγραψαν τις περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο της Πάφου ήταν οι: Ryanair, TUI Airways, easyJet, JET2.COM, Thomas Cook World, Rossiya, Globus, British Airways, Transavia και Ural. Τονίζεται πως τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν από πραγματικούς αριθμούς από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Ιουλίου του έτους που διανύουμε, ενώ για τον Αύγουστο γίνεται πρόβλεψη βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων για τον μήνα.

Οι πέντε νέες εταιρείες

Φέτος πραγματοποιούν πτήσεις από και προς την Κύπρο πέντε νέες εταιρείες: η SKYUP, η TUIfly, η Wideroe Airlines, η Swiss International Airlines και η Kuwait Airways. Σύμφωνα με την Hermes Airports, η εταιρεία SKYUP συνδέει τη Λάρνακα με το Κίεβο και το Χάρκοφ της Ουκρανίας και φέτος υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει από και προς την Κύπρο συνολικά 51.345 επιβάτες. Η εταιρεία TUIfly συνδέει τη Λάρνακα με το Ντίσελντορφ και τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και φέτος αναμένεται να μεταφέρει από και προς το νησί μας περίπου 38.165 επιβάτες. Η Wideroe Airlines, που συνδέει τη Λάρνακα με το Μπέργκεν της Νορβηγίας, υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει από και προς την Κύπρο 4.903 επιβάτες, η Swiss International Airlines που συνδέει τη Λάρνακα με τη Γενεύη της Ελβετίας θα μεταφέρει 4.281 επιβάτες και η Kuwait Airways, που συνδέει τη Λάρνακα με το Κουβέιτ, υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει συνολικά 3.183 επιβάτες. Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν από πραγματικούς αριθμούς από 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Ιουλίου 2019, ενώ για το διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου έχει γίνει πρόβλεψη βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων. Σύμφωνα με την Hermes Airports, με την προσθήκη και των πέντε νέων εταιρειών, η Κύπρος σήμερα έχει την καλύτερη συνδεσιμότητα που είχε ποτέ, με 70 αεροπορικές εταιρείες να συνδέουν τη χώρα μας με 120 προορισμούς σε 40 χώρες.

Σε δήλωσή της στη «Σ» η κ. Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports, ανέφερε πως «ως Hermes Airports προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώσουμε τη συνδεσιμότητα της χώρας και να φέρουμε νέες εταιρείες. Ήδη για το 2019, πέντε νέες αερογραμμές έχουν ξεκινήσει ή αναμένεται να ξεκινήσουν πτήσεις από και προς την Κύπρο, προσφέροντας περίπου 100 χιλ. θέσεις για την περίοδο. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια τονωτική ένεση για την επιβατική κίνηση, η οποία έρχεται να καλύψει το οποιοδήποτε κενό έχει δημιουργηθεί σε άλλες αγορές».