Παιδεία

«ΔΡΑ.Σ.Ε.» σε 102 σχολικές μονάδες

Οι Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης, που προσφέρει το Υπουργείο Παιδείας σε μαθητές και γονείς, τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 θα καλύπτει το 15,6% του μαθητικού πληθυσμού

Σε 102 σχολικές μονάδες επεκτείνεται τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 το πρόγραμμα Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης (ΔΡΑ.Σ.Ε). Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνεται στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και έχει ως στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος μέσα από την εφαρμογή στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα

Η εφαρμογή του προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε. από το ΥΠΠΑΝ άρχισε τη σχολική χρονιά 2015-2016, σε 42 σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (7% περίπου του μαθητικού πληθυσμού), έχοντας ως κύριο σκοπό την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση και τους μαθητές. Ως επιμέρους στόχους το πρόγραμμα έθεσε τη διασφάλιση της κοινωνικής πρόνοιας και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με τον περιορισμό του κινδύνου κοινωνικής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, τη μείωση της σχολικής αποτυχίας, της παραβατικότητας και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου.

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του υπήρξε συνεχής αύξηση των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα την επέκταση του προγράμματος σε ακόμη περισσότερες σχολικές μονάδες από τη σχολική χρονιά 2019-2020, φτάνοντας έτσι τις 102 σχολικές μονάδες και καλύπτοντας το 15,6% του μαθητικού πληθυσμού.

Λόγω της πετυχημένης πορείας υλοποίησης του προγράμματος, το Υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια με αποτέλεσμα την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, κατά τον τελευταίο χρόνο, στα 36 εκατομμύρια από 14 εκατομμύρια που είχαν αρχικά εγκριθεί.

Οι δράσεις

Στο πλαίσιο του ΔΡΑ.Σ.Ε. δίνεται η δυνατότητα στις επιλεγμένες σχολικές μονάδες να εφαρμόσουν σύγχρονα προγράμματα και ποικίλες δράσεις, στις οποίες συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η προσφορά δωρεάν προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης προς μαθητές και γονείς ή κηδεμόνες σε πρωινό και απογευματινό χρόνο. Για τη λειτουργία των εν λόγω προγραμμάτων απασχολούνται με αγορά υπηρεσιών 800 περίπου εκπαιδευτικοί. Προσφέρονται επίσης πρόσθετες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, από συμβουλευτικούς και κλινικούς ψυχολόγους, προς τους μαθητές και τους γονείς ή κηδεμόνες, αλλά και εκπαιδευτικούς, μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Πληροφόρησης και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης. Η λειτουργία των κέντρων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 με απασχόληση 10 κλινικών και συμβουλευτικών ψυχολόγων και την παρούσα περίοδο τα κέντρα απασχολούν 25 περίπου ψυχολόγους, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά αναμένεται περαιτέρω αύξηση των ψυχολόγων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των κέντρων εξυπηρετήθηκαν 370 περίπου περιστατικά (μαθητές και γονείς ή κηδεμόνες) σε 6.000 συναντήσεις, ενώ από τον Δεκέμβριο 2018 έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 330 περίπου βιωματικά εργαστήρια σε όλα τα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.