Τοπικά

Η εμπειρία του Pafos Zoo

Στην Πάφο μπορείς να περπατάς δίπλα σε λιοντάρια και να ταΐζεις ελέφαντες

O Ζωολογικός Κήπος της Πάφου άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Σεπτέμβριο του 2003, μετά από τρία χρόνια ετοιμασίας και έργων υποδομής. Αρχικά ξεκίνησε ως ένας χώρος, o οποίος θα μπορούσε να στεγάσει τη μεγάλη συλλογή πτηνών του κυρίου Χρίστου Χριστοφόρου, που αριθμούσε εκατοντάδες πουλιά απ’ όλον τον πλανήτη.

Η μεγάλη συλλογή αλλά και το ενδιαφέρον του κόσμου δεν άργησαν να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό και σιγά-σιγά το πάρκο πουλιών μετεξελίχθηκε σε ζωολογικό κήπο. Έκτοτε η σωστή δουλειά αλλά κυρίως η αγάπη για τα ζώα έφερε σημαντικά αποτελέσματα στην επέκταση του Κήπου ως προορισμού, αλλά και μέσω του αναπαραγωγικού προγράμματος της διεύθυνσης που απέφερε καρπούς, ζηλευτούς μάλιστα, από πολύ μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους ανά το παγκόσμιο.

Φιλοξενεί 1.400 ζώα

Σήμερα, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Ζωολογικού Κήπου Πάφου, που βρίσκεται στην Πέγεια, Ιούλιο Χριστοφόρου, ο οποίος είναι και κτηνίατρος, ο χώρος φιλοξενεί 450 διαφορετικά είδη ζώων, πουλιών και ερπετών, ενώ ο συνολικός πληθυσμός τους ανέρχεται στα 1400.

Στον Ζωολογικό Κήπο οι επισκέπτες μπορούν να δουν μερικά από τα μεγαλύτερα ζώα στον κόσμο, όπως είναι ο ελέφαντας, οι τίγρεις Σιβηρίας, τα λευκά λιοντάρια, η καμηλοπάρδαλη, ζέβρες, λάμα, γκαμήλες, κροκόδειλους, άσπρα καγκουρό, αγριόγατες, πιγκουίνους, καθώς και υπεραιωνόβιες χελώνες. Στο Pafos Zoo υπάρχουν επίσης δέκα διαφορετικά είδη ελαφιών και γαζέλων, 15 διαφορετικά είδη πιθήκων, 40 είδη ερπετών και πολλά είδη πουλιών. Πολύ σύντομα στον Ζωολογικό Κήπο αναμένεται να φιλοξενηθούν αρκούδες αλλά και ύαινες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Στον Ζωολογικό Κήπο, σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του, υπάρχει εξειδίκευση στα θέματα πουλιών, η οποία μάλιστα έφερε απτά παραδείγματα στα αναπαραγωγικά προγράμματά τους με την εκκόλαψη σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως παπαγάλων και άλλων τροπικών πτηνών.

Ανάμεσα στα σπάνια είδη περιλαμβάνονται τα πιο κάτω: Toco toucan, channel billed toucan, red billed toucan, green aracari, black necked aracari, Hyasinth macaw, buffons macaw, yellow tailed black cockatoo, red tailed black cockatoo, palm cockatoo και victorian crowned pigeon.

Ο Ζωολογικός Κήπος της Πάφου, και όχι της Πέγειας, όπως συνηθιζόταν να λέγεται μέχρι πριν από μερικά χρόνια, βρίσκεται σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, το οποίο καλύπτει μια έκταση πάνω από 100.000 τ.μ. Αποτελεί δίχως άλλο έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στο νησί μας και από την πρώτη στιγμή εντάχθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα εκδρομών του Υπουργείου Παιδείας. Διαθέτει μιαν από τις μεγαλύτερες συλλογές παπαγάλων και δηλητηριωδών φιδιών στην Ευρώπη!

Στόχος των ιδιοκτητών, σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, είναι στον Ζωολογικό Κήπο να προστατευθούν απειλούμενα είδη αλλά και να αναπαραχθούν κάποια σπάνια. Μέχρι στιγμής δώσαμε πολλά είδη που κινδυνεύουν σε άλλους ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη, ενώ πρόσφατα, πριν από δυο χρόνια, χαρίσαμε και μια μικρή τίγρη Σιβηρίας στη Ρωσία για να συμμετάσχει σε αναπαραγωγικό πρόγραμμα, που στόχο έχει να δώσει μικρά τιγράκια όχι απλώς σε άλλους ζωολογικούς κήπους, αλλά πίσω στην ίδια τη Φύση, όπου θα μπορέσουν να αναπαραχθούν και να ζήσουν μόνα τους αυτόνομα, κυνηγώντας για το φαγητό τους και κάνοντας ξανά διαιώνιση του είδους τους. Δυστυχώς, ο πληθυσμός των τίγρεων της Σιβηρίας, που βρίσκονται στη Φύση, μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές, είναι κάτω των 300.

ΣΙΜΠΑ.jpg

ΣΙΜΠΑ: Η μασκότ του Pafos Zoo

Το νεογέννητο άσπρο λιονταράκι, ο ΣΙΜΠΑ, είναι η μασκότ του Ζωολογικού Κήπου την παρούσα χρονική στιγμή, αφού με αυτόν οι περισσότεροι επισκέπτες επιθυμούν να βγάλουν μια φωτογραφία.

Το συμπαθέστατο λιονταράκι είναι μόλις πέντε μηνών και ακόμη βρίσκεται σε διαφορετικό χώρο από τους γονείς του, τον Δία και την Ήρα. Στον ΣΙΜΠΑ αρέσει πολύ να παίζει με τους επισκέπτες του Κήπου, αλλά κάποιες φορές, πλέον, δεν μπορεί να ελέγξει τη δύναμή του, με αποτέλεσμα η δυνατότητα αυτή με την πάροδο των εβδομάδων να περιορίζεται αισθητά.

Κόσμος και ζώα γίνονται ένα

Πέρα από τον ΣΙΜΠΑ, μια από τις σημαντικότερες και πιο έντονες εμπειρίες που μπορεί ο επισκέπτης να ζήσει στο Pafos Zoo είναι της άμεσης επαφής με τα ζώα.

Οι επισκέπτες μπορούν να ταΐσουν την πανύψηλη καμηλοπάρδαλη με χαρούπια, να μπουν στο κλουβί με τους λεμούριους και να τους ταΐσουν καρπούζι ή να φωτογραφηθούν με ένα τεράστιο κίτρινο πύθωνα σφικτήρα.

Επίσης μπορούν να ταΐσουν φρέσκα μήλα ή και μπανάνες την Σιόπα, τη γλυκύτατη ελεφαντίνα από την Μπανγκλαντές.

Ανάμεσα σ' άλλα οι επισκέπτες θα διαπιστώσουν περπατώντας στον κήπο ότι μπροστά τους περνάει ένα πανέμορφο αρσενικό παγώνι, δίπλα τους βρίσκεται μια πάπια με τα μικρά της που ετοιμάζεται να δροσιστεί στις φυσικές λίμνες του χώρου και πολλά άλλα.

Παπαγάλοι και κουκουβάγιες

δίνουν το δικό τους σόου

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο Pafos Zoo μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό σόου με παπαγάλους και κουκουβάγιες, που πραγματικά δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.

Στο σόου, το οποίο προσφέρεται στους επισκέπτες δυο φορές την ημέρα εντελώς δωρεάν, ο επισκέπτης και κυρίως τα μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν παπαγάλους να σηκώνουν βάρη, να κάνουν ποδήλατο, να παίζουν μπάσκετ αλλά και να λύνουν παζλ για παιδιά.

Μπορείτε επίσης να δείτε και να νιώσετε βασιλικές κουκουβάγιες να πετάνε κυριολεκτικά ανάμεσα στο κοινό και να προσγειώνονται ακριβώς πάνω από το κεφάλι σας.

Οι χώροι αναψυχής και τα περίπτερα που υπάρχουν στο Pafos Zoo δίνουν τη δυνατότητα διαρκώς στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε ένα δροσερό ρόφημα, ένα παγωτό ή φαγητό της αρεσκείας του για μια ολοήμερα επίσκεψη.

Οι ώρες λειτουργίας του Ζωολογικού Κήπου είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.