Κόμματα

Μυστική συνάντηση Άντρου - Νικόλα με φόντο τις Προεδρικές

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση φέρεται να λήφθηκε από τον Α. Κυπριανού

Μυστική συνάντηση Άντρου Κυπριανού και Νικόλα Παπαδόπουλου πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες με φόντο το 2023. Στη συγκεκριμένη συνάντηση των δύο αντρών, η οποία δεν είδε το φως της δημοσιότητας, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας των δύο κομμάτων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν πηγές της «Σ». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, λήφθηκε και η απόφαση υποστήριξης από πλευράς ΔΗΚΟ, του προερχόμενου από το ΑΚΕΛ υποψήφιου δημάρχου, Σίμου Ιωάννου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Άντρος Κυπριανού φέρεται να επιχειρηματολόγησε στον Νικόλα Παπαδόπουλο για την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου με τη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων, ώστε να επέλθει η «πολιτική αλλαγή» και η απομάκρυνση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ από την εξουσία.

Ως γνωστόν, η επόμενη σημαντική εκλογική μάχη, πέραν των πρόωρων δημοτικών εκλογών για την Αμμόχωστο, είναι αυτή των Βουλευτικών την άνοιξη του 2021. Η αναμέτρηση αυτή κρίνεται ως κομβικής σημασίας για τους κομματικούς συσχετισμούς για μια σειρά από λόγους. Ένας εξ αυτών, είναι η ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Βουλής. Διαδικασία, η οποία απαιτεί αναπόφευκτα τη συνεργασία κοινοβουλευτικών ομάδων. Συνεργασία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ορίζοντα μέχρι και τις Προεδρικές του 2023, στο πλαίσιο του πολιτικού «πάρε – δώσε». Συνεπώς, το ΑΚΕΛ φέρεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποστήριξης του Νικόλα Παπαδόπουλου για την Προεδρία της Βουλής, με «αντάλλαγμα» τη συναίνεση του ΔΗΚΟ ως προς την εξεύρεση κοινού προεδρικού υποψηφίου για το 2023.

Η πρωτοβουλία της συνάντησης φέρεται να λήφθηκε από τον Άντρο Κυπριανού, ενώ είχε προηγηθεί ακόμη ένα τετ-α-τετ ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς μετά από αίτημα του Νικόλα Παπαδόπουλου. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης της πρώτης συνάντησης ήταν οι εξελίξεις αναφορικά με το σίριαλ της αλλαγής του νόμου των εκποιήσεων και ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, όπως μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ διάγουν μια περίοδο επαναπροσέγγισης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία βάσεων συνεργασίας που θα τους οδηγήσει στην ανακατάληψη της εξουσίας.

Εγχείρημα, άλλωστε, το οποίο προανήγγελλε δημόσια ο Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξή του προ δύο περίπου μηνών. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, στις 9 Ιουνίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υπογράμμισε με νόημα ότι το θέμα των προεδρικών εκλογών θα απασχολήσει το κόμμα πολύ πιο έγκαιρα αυτήν τη φορά. Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην πίεση που υπάρχει από μερίδα του κόσμου του ΑΚΕΛ για συνεργασίες πάση θυσία, ώστε να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Νίκος Αναστασιάδης. Παρά ταύτα, αναφέρθηκε και στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν με το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο Κυπριακό. Αυτές οι διαφορές καθιστούν, στην παρούσα φάση, τουλάχιστον, ανέφικτο το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να υποστηρίξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Άγνωστος «Χ» στην όλη εξίσωση παραμένει ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε αφήσει να νοηθεί ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν, πλέον, ότι μέχρι το Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο του ερχόμενου Μαΐου ίσως υπάρξουν ανατροπές.

Πάντως, από πλευράς ΔΗΚΟ δηλώνεται ότι έγινε η συνάντηση, όπως συναντήσεις γίνονται και με άλλα κόμματα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, αλλά δεν τίθεται θέμα, αυτήν τη στιγμή, για το κόμμα, προεδρικών εκλογών.

Όταν έσπασε ο πάγος

και άρχισε το φλερτ

Οι σχέσεις ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ και δη με την ανάληψη της Προεδρίας του Δημοκρατικού Κόμματος από τον Νικόλα Παπαδόπουλο το 2013 εισήλθαν σε μια περίοδο πολιτικού ψύχους και αντιπαλότητας. Από τη μια, το ΑΚΕΛ κατηγορούσε το ΔΗΚΟ και τον πρόεδρό του για απόλυτη ταύτιση με τις νεοφιλελεύθερες – μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και του Αβέρωφ Νεοφύτου. Από την άλλη, ΔΗΚΟ και Νικόλας ανταπέδιδαν τα πυρά, ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς της διακυβέρνησης Χριστόφια, οι οποίοι οδήγησαν, όπως υποστήριζαν, στη χρεοκοπία. Οι αντιπαραθέσεις στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα μεγάλωναν το υφιστάμενο χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα, ένεκα των διαφορετικών τοποθετήσεων στο Κυπριακό.

Ο πάγος ανάμεσά τους έσπασε, τουλάχιστον δημόσια, μετά τις προεδρικές εκλογές και πιο συγκεκριμένα στις 27 Νοεμβρίου. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέλαβε δημόσια πρωτοβουλία συνάντησης με όλα τα πολιτικά κόμματα με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στις δηλώσεις τους από την Εζεκία Παπαϊωάννου, Άντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος ξάφνιασαν, αφού ήταν έκδηλη η εκατέρωθεν προσπάθεια δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και γεφυρών συνεννόησης.

«Θεωρώ ότι οι συνθήκες όπως υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο επιβάλλουν να επιδιώξουμε να υπάρξει συνεννόηση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Είμαστε δύο κόμματα τα οποία στο παρελθόν συνεργάστηκαν με τρόπο ο οποίος ήταν επωφελής για τον κυπριακό λαό και για τη χώρα μας και θεωρώ ότι σιγά-σιγά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να συνεργαστούμε σε εκείνους τους τομείς οι οποίοι θα κάνουν καλύτερη τη ζωή του κυπριακού λαού στο σύνολό του», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άντρος Κυπριανού. Από την πλευρά του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επιχείρησε μέσα από την τοποθέτησή του να αμβλύνει τις διαφωνίες των δύο στο Κυπριακό και να συγκαταλέξει ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στο ίδιο στρατόπεδο, απέναντι σε όσους προωθούν λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. «Με πλήρη σεβασμό σε διαφωνίες ή και διαφορετικές εκτιμήσεις που ενδεχομένως να είχαμε στο Κυπριακό στο παρελθόν (σ.σ. με το ΑΚΕΛ), για εμάς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, ενόψει και της διαπίστωσης για την αποτυχία της πολιτικής που έχει, δυστυχώς, διαπιστωθεί αυτά τα χρόνια, αλλά ιδιαίτερα ενόψει και της συζήτησης για μια λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να αναδείξουμε αυτά με τα οποία συμφωνούμε και αυτά που μας ενώνουν…», δήλωνε τότε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.