Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Σχέδιο δράσης για τον Γαμήλιο Τουρισμό

Οι προοπτικές για τη χώρα μας και η στρατηγική του Υφυπουργείου Τουρισμού

Άρθρο των New York Times, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, τιτλοφορείται "Η νύφη, ο γαμπρός και το ελληνικό ηλιοβασίλεμα: Η τέλεια γαμήλια φωτογραφία" και περιγράφει τη νέα μόδα τουρισμού για φωτογράφιση γάμου στη γραφική Σαντορίνη. Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα, η προ-γαμήλια φωτογράφιση έχει μετατραπεί σε ένα νέο είδος θεματικού τουρισμού και σε μία επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εποχή του Instagram και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

"Αρμάδες" κρουαζιερόπλοιων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ, και χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες μεταφέρουν καθημερινά στο νησί της Σαντορίνης "εθισμένους" των σέλφι και του Instagram. Το Κυκλαδίτικο νησί συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς γι’ αυτό το νέο είδος τουρισμού, που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, του προ-γαμήλιου τουρισμού ή πιο γενικευμένα του νέου είδους "προσκυνηματικού τουρισμού σέλφι φωτογραφιών", όπως εύστοχα το χαρακτήρισε σε μελέτη του (2016) για το θέμα της εισβολής των νέων τεχνολογιών στον τουρισμό ο Michelangelo Magasic για λογαριασμό του Αυστραλιανού Πανεπιστημίου Curtin. Σε αυτούς τους προορισμούς συγκαταλέγεται ο Πύργος του Άιφελ, το Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο, η Νέα Ζηλανδία αλλά και η Ανταρκτική.

Οι νέες τάσεις στον τουρισμό

Το νέο αυτό είδος ή οι νέες αυτές τάσεις στον τουρισμό αποδεικνύονται και σε δημοσίευμα της New York Post τον περασμένο Ιούνιο, σχετικά με τις προτιμήσεις των Millennials, των γεννηθέντων δηλαδή, μεταξύ 1981 και 1996, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, δείχνουν την προτίμησή τους σε ταξίδια που περιλαμβάνουν παιδικά θεματικά πάρκα, ενώ έρευνα του Morning Consult (2018) καταδεικνύει ότι το 2018, 75% των άτεκνων Millenials ταξίδεψαν για να επισκεφθούν ένα παιδικό θεματικό πάρκο, όπως η Disneyland.

Οι νέες προτιμήσεις στον τουρισμό έχουν διαφοροποιηθεί ριζικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η πληροφορία μεταδίδεται ή αναπαράγεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από πλατφόρμες ταξιδιωτικών προτάσεων. Αυτές οι νέες τάσεις έχουν κτυπήσει την πόρτα και της χώρας μας, με μίαν από τις κυριότερες να είναι ο γαμήλιος τουρισμός.

Σημαντικός για τη χώρα

μας ο γαμήλιος τουρισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού την περασμένη χρονιά, η συνεισφορά του γαμήλιου τουρισμού στην κυπριακή οικονομία κυμάνθηκε πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ για το 2017, ενώ την ίδια χρονιά μόνο τελέστηκαν σχεδόν οκτώ χιλιάδες γαμήλιες τελετές, με μιαν αύξηση που αναμένεται να κυμαίνεται σταδιακά στο 3-5%.

Μεγαλύτερη και παραδοσιακή αγορά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούν το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Ρωσία, ενώ αύξηση σε συγκεκριμένους Δήμους παρουσιάζουν η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ουκρανία και η Λιθουανία.

Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε από το Κέντρο Τουριστικών Σπουδών της Φλωρεντίας, 8.791 γάμοι τουριστών γιορτάστηκαν στην Ιταλία το 2018, κάτι το οποίο συνέβαλε σε 436.000 αφίξεις, πάνω από 1.5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και έσοδα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, στην Ιταλία ο μέσος όρος των καλεσμένων ανά γαμήλια τελετή ανέρχεται στους 49.6 και ο μέσος όρος εξόδων στις €56.890!.

Σύμφωνα με έρευνα του GlobalData που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2018, πάνω από το 25% των γάμων ανά την υφήλιο είναι "Destination Weddings", ενώ ο πιο σημαντικός παράγοντας που ωθεί τα ζευγάρια να γιορτάσουν την τελετή του γάμου τους στο εξωτερικό είναι οι κλιματολογικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τη βρετανική Independent, το 2017 και το 2018 δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Βρετανούς ήταν ο Άγιος Μαυρίκιος και η Αγία Λουκία, ενώ ο μέσος όρος εξόδων ανά ζευγάρι για διοργάνωση του γάμου στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους Βρετανούς ξεπερνά τις τριάντα χιλιάδες ευρώ.

Προσοδοφόρος τομέας

Στη χώρα μας, η υποβολή αίτησης για τέλεση γάμου είναι σχετικά απλή διαδικασία, με την τιμή να ανέρχεται στα €282 ευρώ περίπου για την έκδοση άδειας γάμου, ενώ το ενοίκιο το οποίο επιβάλλουν οι τοπικές Αρχές για τέλεση γάμων εκτός δημαρχείου, σε συγκεκριμένα σημεία κυμαίνεται από €200 μέχρι και €1000, ανάλογα με το σημείο αναφοράς.

Οι πιο τυχεροί Δήμοι προσφέρουν τέλεση γάμου στις παραλίες τους και σε σημεία τέλεσης που έχουν δημιουργήσει. Δημοφιλέστεροι Δήμοι είναι οι τρεις παραλιακοί της ελεύθερης Αμμοχώστου, Παραλίμνι, Σωτήρα και Αγία Νάπα, η οποία έχει και την πρωτιά, καθώς και η Γεροσκήπου, η Πόλη Χρυσοχούς, η Πέγεια, η Πάφος, η Γερμασόγεια, η Λεμεσός και η Λάρνακα.

Από την άλλη, εξαιτίας του γαμήλιου τουρισμού, ανθούν και τα παραπλήσια επαγγέλματα και υπηρεσίες, όπως οι διακοσμήσεις, οι φωτογράφοι, τα λεωφορεία και ταξί, οι μουσικοί, τα εστιατόρια, καθώς και τα ίδια τα ξενοδοχεία.

Σχέδιο δράσης από το

Υφυπουργείο Τουρισμού

Σε δήλωσή του στη "Σ" ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει επιλέξει την ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού ανάμεσα στις ειδικές μορφές τουρισμού, στις οποίες θα δοθεί έμφαση τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο και της εθνικής στρατηγικής τουρισμού.

Η χώρα μας, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υφυπουργός, διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη τού εν λόγω τμήματος της αγοράς όπως είναι τα πολυτελή ξενοδοχεία με εμπειρία στη διοργάνωση γάμων, οι μοναδικές παραλίες για "barefoot weddings", οι ιστορικοί χώροι όπως μεσαιωνικά κάστρα και άλλα μνημεία για τέλεση ονειρεμένων γάμων, η εξαιρετική οινο-γαστρονομία, τα γραφικά παραδοσιακά χωριά και το πολυδιάστατο προϊόν για εμπλουτισμένη εμπειρία τόσο για το ζεύγος όσο και για τους φιλοξενουμένους που το συνοδεύουν.

Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού, όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Τουρισμού, θα επιτευχθεί μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα ολοκληρωθεί σύντομα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενέργειες όπως η συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις γάμου, η συνεργασία με οργανωτές ταξιδίων που έχουν ειδίκευση σε πακέτα γάμου, η στοχευμένη προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η φιλοξενία εξειδικευμένων δημοσιογράφων και ταξιδιωτικών πρακτόρων στην Κύπρο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, της περαιτέρω ανάπτυξης της σημαντικής αυτής ειδικής μορφής τουρισμού, το Υφυπουργείο Τουρισμού προσβλέπει στην ενδυνάμωση της ήδη στενής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει ο αρμόδιος Υφυπουργός.

Υποστηρίξτε τη