Παραπολιτικά

Κυπριακό και... σουλτανίνα

Φανταστείτε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνει δηλώσεις για κάποιο σοβαρό θέμα (για τις εκρηκτικές σχέσεις της χώρας του με το Ιράν, ας πούμε) και γύρω του να πουλούν μηλόπιτες και παγωτά, πίσω του να παίζει μια ορχήστρα country music και γενικά να επικρατεί μια ατμόσφαιρα παναϋρκώτικη. Αδιανόητο, ε; Το ίδιο και στις υπόλοιπες (σοβαρές) χώρες. Στην Κύπρο, όμως, αυτό θεωρείται... φυσιολογικό. Έτσι είδαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, να μιλά και να αναλύει τις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό, στο... Φεστιβάλ Σουλτανίνας, στο Πισσούρι! Αγωνιζόταν ο καημένος ο Πρόδρομος να διατηρήσει σοβαρό ύφος, την ώρα που μπροστά του το πλήθος έτρωε το οφτόν του και έπινε τις μπιρούδες του, ενώ πίσω του ένας μπουζουξής χαριεντιζόταν με άλλα μέλη της ορχήστρας, χωρίς να τους καίγεται καρφάκι για όσα έλεγε ο εκπρόσωπος του Προέδρου.

Τουλάχιστον, αγαπητέ μου Πρόδρομε, ας προσάρμοζες την ομιλία σου για να ταιριάζει με την ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ, αλλά και με το βασικό του αντικείμενο, τη σουλτανίνα. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να έλεγες στους Πισσουρκώτες (και κατ’ επέκτασιν στον κυπριακό λαό) τα εξής: «Με τη συνάντηση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μπορούμε να πούμε ότι επιτέλους μια αχτίδα φωτός φάνηκε μέσα στο σκηνικό του Κυπριακού, που ήτανε σκοτεινό... πισσούρι. Θέλω να τονίσω ότι η δική μας πλευρά επιδιώκει μια συμφωνία γλυκιά, σαν τη... σουλτανίνα, χωρίς κουκούτσια, δηλαδή χωρίς σπόρους μελλοντικών προβλημάτων. Μια συμφωνία που να έχει διάρκεια στον χρόνο, όπως ακριβώς η... σταφίδα της σουλτανίνας. Με λίγα λόγια, κυρίες και κύριοι, επιδιώκουμε μια λύση με προδιαγραφές σουλτανίνας και όχι με προδιαγραφές... σουλτάνου»!

Αυτά, φίλε μου Πρόδρομε. Και σε πληροφορώ ότι θα περιμένουμε με αδημονία την επόμενη ενημέρωση για το Κυπριακό, στο Φεστιβάλ... του Παπουτσόσυκου.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ