Αναλύσεις

Φύλλο και φτερό δάνεια... Συνεργατιστών

Οι εκθέσεις εσωτερικών ελέγχων της ΣΚΤ διαπίστωναν σωρεία παρατυπιών σε δανεισμούς και αφήνονταν υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση μελών Επιτροπειών των ΣΠΙ, αλλά και στελεχών και συγγενών τους. Γίνονταν, επίσης, εισηγήσεις για διεξαγωγή αστικών και ποινικών ερευνών

«Ξεσκονίζει» σωρεία στοιχείων, τα τελευταία 24ώρα, η ομάδα ανακριτών, που ανέλαβαν τις ποινικές έρευνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Πρόκειται για μία πρώτη δέσμη εγγράφων, τα οποία παραλήφθηκαν από την ΚΕΔΙΠΕΣ, το απότοκο της πρώην ΣΚΤ. Περιλαμβάνουν ύποπτους δανεισμούς, αναδιαρθρώσεις και διαγραφές οφειλών, που έγιναν από πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα υπέρ μελών των Επιτροπειών τους, άλλων στελεχών και συγγενών τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι έρευνες αναμένεται να εντατικοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να ληφθούν κι άλλα στοιχεία από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

Θα αξιολογηθούν σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που συνόδευαν το πόρισμα, το οποίο είχε αποστείλει στην Αστυνομία η Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

Εκθέσεις Εσωτερικών Ελέγχων

Όπως μετέδωσε από το βράδυ της Δευτέρας το ΣΙΓΜΑ, στο μικροσκόπιο των ανακριτών αναμένεται να βρεθούν και εκθέσεις εσωτερικών ελέγχων στην πρώην Συνεργατική.
Διαπίστωναν σωρεία παρατυπιών σε δανεισμούς και αφήνονταν υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση μελών Επιτροπειών των ΣΠΙ, αλλά και στελεχών και συγγενών τους. Γίνονταν, επίσης, εισηγήσεις για διεξαγωγή αστικών και ποινικών ερευνών.

Τέτοιες αποκαλυπτικές εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου στη Συνεργατική αποτέλεσαν και τη βάση τής -προ μερικών μηνών- έρευνας του ΣΙΓΜΑ, η οποία είχε ρίξει φως σε ύποπτους δανεισμούς, με ονόματα και υπογραφές Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Η έρευνα της Αστυνομίας, κατόπιν συνεννόησης με την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα επικεντρωθεί στα δάνεια που δόθηκαν σε τραπεζικά στελέχη και δεν θα αγγίξει τα δάνεια σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, κομμάτι που έχει ήδη αναλάβει ομάδα ελεγκτών υπό της οδηγίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Έρευνα και από Ελεγκτική Υπηρεσία

Βάσει της ενημέρωσής μας, η έρευνα της Αστυνομίας, κατόπιν συνεννόησης με την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα επικεντρωθεί στα δάνεια που δόθηκαν σε τραπεζικά στελέχη και δεν θα αγγίξει τα δάνεια σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, κομμάτι που έχει ήδη αναλάβει ομάδα ελεγκτών υπό τις οδηγίες του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η έκθεση που θα ετοιμάσει ο Γενικός Ελεγκτής αναμένεται να διαβιβαστεί στους ανακριτές μέσω της Νομικής Υπηρεσίας για αξιολόγηση.
Από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί το “ξεσκόνισμα” εγγράφων, οι ανακριτές αναμένεται να συνεχίσουν την έρευνα με τη λήψη καταθέσεων από εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών.

Το αστυνομικό έργο αναμένεται να αγγίξει συνολικά 27 πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και, συγκεκριμένα, τα εξής: Στροβόλου, Λήδρας, Παραλιμνίου, Βασιλικού Πεντάσχοινου, Μακράσυκας, Κοντέας, Αγίας Νάπας, Ερήμης, Πολεμιδιών, Αγίας Φυλάξεως, Λευκωσίας, Σολιάς, Λακατάμιας - Δευτεράς, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Πόλης Χρυσοχούς, Τροόδους, Άχνας, Αθηένου, Λατσιών, Κρασοχωρίων, Λεμεσού, Δαλίου, Πολεμίου, Αλληλεγγύης, Στρουμπιού, Πρωτοβουλίας Γυναικών.

Πριν και μετά το 2013

Σε ό,τι αφορά τον όλο σχεδιασμό της ποινικής έρευνας στον Συνεργατισμό, αυτός διαμορφώθηκε, μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Αρχηγείο, στις οποίες συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο Υπαρχηγός, Στυλιανός Παπαθεοδώρου, με τους ανακριτές του Γραφείου Διερεύνησης του Οικονομικού Εγκλήματος. Έγιναν, επίσης, συσκέψεις και στη Νομική Υπηρεσία μεταξύ της ανακριτικής ομάδας και του Κώστα Κληρίδη, για ενημέρωση, συντονισμό και οδηγίες.

Σε αυτές τις συσκέψεις αξιολογήθηκαν, ενδελεχώς, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη βάση των οδηγιών και κατευθύνσεων που έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, με επιστολή του προς τον Αρχηγό, στις 10 Μαΐου 2019.

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, οι επιλήψιμες συμπεριφορές αφορούν προηγούμενες χρονικές περιόδους και “φέρονται να έχουν οδηγήσει σταδιακά στην ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα κατά το 2013 με τη διάθεση από το Κράτος ποσού ύψους €1,5 δις”. Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί και η περίοδος μετά το 2013 μέχρι την κατάρρευση του Συνεργατισμού το 2018. Οι οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα δόθηκαν ύστερα από μελέτη που έγινε στη Νομική Υπηρεσία επί του πορίσματος της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Στόχος, να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται ή όχι ποινικά αδικήματα.