Κόμματα

Απαιτούν εδώ και τώρα εξηγήσεις από Νικόλα

Μέλη του ΔΗΚΟ, διεμήνυσαν με ξεκάθαρο τρόπο, προς την ηγεσία του κόμματος, ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να ενημερωθεί άμεσα τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα όσο και το Εκτελεστικό Γραφείο για το δημοσίευμα της «Σημερινής», γύρω από τη συνάντηση Νικόλα – Άντρου

Εσωκομματικές πολιτικές αναταράξεις δημιουργηθήκαν στο ΔΗΚΟ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σ» την περασμένη Κυριακή (18/8) αναφορικά με τη μυστική συνάντηση Νικόλα Παπαδόπουλου και Άντρου Κυπριανού, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου. Η μη ενημέρωση των στελεχών και των συλλογικών οργάνων του κόμματος γύρω από τη σκοπιμότητα της συνάντησης, η οποία κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς επίσης και του περιεχομένου της, θορύβησε με έντονο τρόπο ακόμη και βουλευτές. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ομάδα άνω των τεσσάρων βουλευτών, καθώς επίσης μελών αλλά και στελεχών του ΔΗΚΟ, διεμήνυσε, με ξεκάθαρο τρόπο, προς την ηγεσία του κόμματος, ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να ενημερωθεί άμεσα τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα όσο και το Εκτελεστικό Γραφείο, για τις δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και για το δημοσίευμα της «Σημερινής» γύρω από τη συνάντηση Νικόλα – Άντρου.

Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απαιτεί ενημέρωση από πλευράς ηγεσίας και ξεκαθάρισμα προθέσεων σ’ ό,τι έχει να κάνει με μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες. Οι εν λόγω βουλευτές, ιεραρχούν το Κυπριακό ως πρώτιστη πολιτική προτεραιότητα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ακόμη και ως σκέψη την οποιανδήποτε συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Την ίδια, πάντως, άποψη-προσέγγιση δεν φαίνεται να ασπάζονται ηγετικά στελέχη του κόμματος, τα οποία, μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, φαίνεται ότι, αντιθέτως, ευνοούν τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με το κόμμα της Αριστεράς, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Ο λόγος για τον Γενικό Γραμματέα του ΔΗΚΟ και έναν εκ των στενών συνεργατών του Νικόλα Παπαδόπουλου, τον Άθω Αντωνιάδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνιάδης, αναδημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter άρθρο με τίτλο: «ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ αναζητούν κοινή ρότα – Δύο συναντήσεις ηγετών», συνοδεύοντας τη σχετική ανάρτηση με το εξής σχόλιο: «Η επικοινωνία, ο διάλογος και η διερεύνηση/δημιουργία συγκλίσεων για το καλό του τόπου είναι καθήκον του υπεύθυνου Κέντρου». Η δημόσια αυτή τοποθέτηση δεν έμεινε αναπάντητη. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, απάντησε, επίσης, μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα προς τον Άθω Αντωνιάδη, χωρίς βέβαια να τον κατονομάζει, ως εξής: «Άβυσσος η διαφορά τόσο στη σκέψη όσο και στην αντίληψη. Οποιαδήποτε σύγκλιση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα για να έχει μέλλον και προοπτική και να καταστεί βιώσιμη η οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να έχει αρχή και τέλος αναφορικά με τις θέσεις για επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Όταν δεν έχεις πατρίδα, τι να κάνεις τα υπόλοιπα;». Οι δύο αυτές τοποθετήσεις αντικατοπτρίζουν και τις δύο διακριτές τάσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή εντός του ΔΗΚΟ, σε σχέση με την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις

Η παρασκηνιακή συνάντηση των δύο ηγετών επιβεβαιώθηκε δημοσίως, επισήμως και αμφιπλεύρως από τα δύο εμπλεκόμενα κόμματα. Ωστόσο, επιχειρήθηκε εκατέρωθεν να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να υποβαθμιστεί η πολιτική σημασία, αλλά και να αμφισβητηθεί-διαψευσθεί η όποια διασύνδεση της συνάντησης με τις προεδρικές εκλογές του 2023, με μοναδικό επιχείρημα ότι αυτές είναι μακριά. Το ΑΚΕΛ, μέσω ανακοίνωσής του, υποστήριξε ότι ο Γ.Γ. του κόμματος συναντά ηγέτες άλλων κομμάτων εντός και εκτός Βουλής, για να συζητήσει θέματα που απασχολούν σε σχέση με το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση. «Δεν συζητά, όμως, σε καμία περίπτωση θέματα Προεδρικών Εκλογών που είναι πολύ μακριά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, όμως, τονίζει ότι, «σίγουρα ο στόχος στις επόμενες εκλογές θα είναι η απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ από την εξουσία» και προσθέτει «το πώς αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί, είναι κάτι που το κόμμα θα δει την κατάλληλη στιγμή, στη βάση πραγματικών πολιτικών συγκλίσεων». Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ επί του ζητήματος. Πρέπει, ωστόσο, να ξεκαθαρίσουμε ότι το δημοσίευμα της «Σημερινής» με τίτλο: «Μυστική συνάντηση Άντρου - Νικόλα με φόντο τις Προεδρικές» ανέλυε την επαναπροσέγγιση στις σχέσεις των δύο κομμάτων και τη διερεύνηση του ενδεχομένου δημιουργίας ευρύτερων συνεργασιών (Κυπριακό – εσωτερική διακυβέρνηση), οι οποίες, εκ των πραγμάτων και προϊόντος του χρόνου, θα δημιουργήσουν κοινό μέτωπο απέναντι στον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ, με απώτερο στόχο την ανακατάληψη της εξουσίας από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Προσπάθεια, άλλωστε, την οποία ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού προανήγγειλε δημόσια, σε συνέντευξή του στις 9 Ιουνίου, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται»

Πιο ξεκάθαροι αναφορικά με τις προθέσεις συνεργασίας των δύο κομμάτων ήταν οι Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ και Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ. Τα δύο κομματικά στελέχη κλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα (19/8) το πρωί στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Ο μεν Χρύσης Παντελίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και σύμβουλος του Νικόλα Παπαδόπουλου, επιβεβαίωσε τη μυστική συνάντηση, αλλά δεν επιβεβαίωσε τα περί συζητήσεων για τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ραδιόφωνο, ο κ. Παντελίδης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για κοινές ανησυχίες με το ΑΚΕΛ σε σχέση με το Κυπριακό και τα περί λύσης δύο κρατών, αλλά και για προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με την Εζεκία Παπαϊωάννου, για το «καλό του τόπου». Στην παρατήρηση, μάλιστα, του δημοσιογράφου ότι «στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται», ο κ. Παντελίδης απάντησε με νόημα πως, «σ’ αυτό έχετε δίκαιο». Σε επόμενη ερώτηση προς τον ίδιο, για το πώς θα λυθούν οι διαφορές των δύο κομμάτων, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα διαλόγου και υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν διάφορα κόμματα, τα οποία είχαν συνεργαστεί, διατηρούσαν τις διαφορές τους. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ στέκονται απέναντι από τη λύση δύο κρατών. Στην παρατήρηση ότι, παρόλα αυτά, υπάρχει χαώδης απόσταση ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αναφορικά με τις θέσεις τους στο Κυπριακό, η απάντηση εκ μέρους του μέλους του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ ήταν πως οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκουν αυτά που τους ενώνουν και να βάζουν πάντα μπροστά το μείζον και πιο πίσω το δευτερεύον.

Η συμβουλή Παναγόπουλου προς Νικόλα

Την τελευταία δεκαετία ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος επιχείρησε ανεπιτυχώς σε τρεις διαδοχικές προεδρικές μονομαχίες να περάσει στον Β΄ γύρο. Το 2008, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιωμένος απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αντιτάχθηκαν στο σχέδιο «Ανάν», πλην του ΑΚΕΛ, το οποίο διεκδικούσε την Προεδρία με τον Δημήτρη Χριστόφια, απέτυχε. Το 2013, ο Γιώργος Λιλλήκας, παρόλο που υποστηρίχθηκε επισήμως μόνον από την ΕΔΕΚ, αποτελούσε τον τρίτο δρόμο ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Μαλά, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Το 2018, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είδε το ίδιο έργο για άλλη μια φορά σε επανάληψη. Η πολιτική ιστορία έχει αποδείξει ότι το ΔΗΚΟ, για να κυβερνήσει, χρειάζεται τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Συμβουλή, την οποία έδωσε προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεδρικής προεκλογικής περιόδου ο επικοινωνιολόγος του, Κώστας Παναγόπουλος. Ο Ελλαδίτης επικοινωνιολόγος είχε καταστήσει ξεκάθαρο προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο πως, εάν δεν τον στηρίξει ένας εκ των δύο μεγάλων (ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ), τα «κουκιά» για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν βγαίνουν. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν ότι αυτή είναι μια «πραγματικότητα», την οποία ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει αντιληφθεί, κυρίως μετά και από την αποτυχία των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, εξ ου και το εν εξελίξει φλερτ με το ΑΚΕΛ. Βέβαια, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη η πολιτική κατάσταση, ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να λάβει τέτοια απόφαση. Αντιθέτως, φαίνεται ότι τα δύο κόμματα προσπαθούν να θέσουν τις βάσεις για ένα win - win situation, το οποίο θα περάσει πρώτα μέσα από την Προεδρία της Βουλής τον Μάιο του 2021.