Τράπεζες

Η μάχη των μαχών για την Προεδρία στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας

Ποιοι είναι οι διεκδικητές θέσης στο ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας. Δεν αποκλείεται την ερχόμενη Τετάρτη να υπάρξει ευρεία αλλαγή στο Διοικητικό της Συμβούλιο

Τον νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται να αναδείξουν την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Αυγούστου, οι μέτοχοι της Τράπεζας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Πολύ πιθανόν επίσης θεωρείται το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρεία αλλαγή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, καθότι ανάμεσα στους διεκδικητές για την προεδρία βρίσκονται ισχυρά ονόματα του τραπεζικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα απέσυρε την υποψηφιότητά του ο νυν Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας, Youssef A. Nasr.

Θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας διεκδικούν οι: Zion Bahloul, John Charles Chrystal, Marco Comastri, Ιωάννης Γεωργούλας, Μάριος Μαραθεύτης, Κυριακή Πηλιά, Μιχάλης Σπανός και Χρίστος Θεμιστοκλέους.

Zion Bahloul

Γεννήθηκε το 1953. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Πολιτική Επιστήμη (B.A.) στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας και Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A. – χωρίς αποφοίτηση) στο Πανεπιστήμιο του Tελ Αβίβ στο Ισραήλ.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1982 στην Τράπεζα Bank Leumi Le’Israel Ltd στο Tελ Αβίβ (Διεθνές Εμπόριο / Επιχειρηματική Τραπεζική) και στη Νέα Υόρκη (Επιχειρηματικός Δανεισμός, 1987-1989). Αποχώρησε το 1999 για να ενταχθεί στην Τράπεζα Investec Bank (Israel) Ltd ως μέλος της εκτελεστικής διεύθυνσης της τράπεζας, επικεφαλής της Εταιρικής, Επιχειρηματικής και Προσωπικής Τραπεζικής, μέχρι το 2002. Από το 2004 μέχρι το 2015 ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Επενδύσεων του Ταμείου Συντάξεων της Dan Transportation.

Υπήρξε επίσης ειδικός σύμβουλος της Επιτροπής Επένδυσης Χρέους της Prizma Capital (2008-2009) και ιδιοκτήτης της Commitment-IR Ltd (2004-2009), μιας συμβουλευτικής εταιρείας στην επικοινωνιακή στρατηγική εισηγμένων εταιρειών με τους επενδυτές τους.

Από το 2002 είναι ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Commitment Planning and Advisory Services Ltd, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάλυση και διαχείριση χρηματοοικονομικών και πιστωτικών κινδύνων, η οποία συμβουλεύει, ανάμεσα σε άλλους οργανισμούς, αριθμό χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων συμπεριλαμβανομένων ταμείων συντάξεων και ασφαλιστικών ταμείων, επενδυτικών ομίλων και ασφαλιστικών εταιρειών γενικού κλάδου, για διαχείριση χρεών και πιστωτικών κινδύνων και τους προσφέρει υπηρεσίες ανάλυσης και έρευνας χρεών. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αριθμού εταιρειών στο παρελθόν και στο παρόν.

John Charles Chrystal

Γεννήθηκε το 1958. Σπούδασε Agricultural Business (B.S.) στο Πανεπιστήμιο Iowa State University και Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.) στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1980 στην οικογενειακή φάρμα στην Iowa, Η.Π.Α. Το 1984, εντάχθηκε στην εταιρεία Norwest Corporation στη Minnesota ως Associate. Από το 1985 μέχρι το 1993, ήταν Associate μετά Vice President και μετά Managing Director των εταιρειών Bankers Trust Company / BT Securities στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Το 1993, εντάχθηκε στις εταιρείες Credit Suisse First Boston / Credit Suisse Financial Products ως Managing Director, στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο.

Το 2003, εντάχθηκε στην Credit Suisse Asset Management στη Νέα Υόρκη ως Managing Director. Από το 2005 μέχρι το 2008, ήταν στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων DiMaio Ahmad Capital (ιδρυτής συνέταιρος) στη Νέα Υόρκη και από το 2009 μέχρι το 2012, στην εταιρεία Bent Gate Advisors, LLC. (ιδρυτής και διευθύνων συνέταιρος) στο New Jersey, η οποία παρέχει συμβουλές στρατηγικής και αναδιαρθρώσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Από το 2013, είναι Διοικητικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της The Bancorp, Inc. και της The Bancorp Bank. Από το 2015 μέχρι το 2016, ανέλαβε ως Μεταβατικός Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής και Πρόεδρος της The Bancorp, Inc., εστιάζοντας στην ανάπτυξη και εφαρμογή διορθωτικών κανονιστικών σχεδίων δράσης, στη δημιουργία και εφαρμογή επιχειρηματικής πλατφόρμας διαχείρισης κινδύνων, στην ανάπτυξη και εκτέλεση ενός μακροπρόθεσμου κεφαλαιακού σχεδίου και στην έξοδο από μη βασικές επιχειρήσεις. Ανεξάρτητο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αριθμού χρηματοοικονομικών και επενδυτικών εταιρειών / ταμείων στο παρελθόν και στο παρόν.

Marco Comastri

Γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε Μηχανολογική Μηχανική (Πτυχίο) στο Πανεπιστήμιο της Πίζας στην Ιταλία. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1986 στην Italimpianti στην Ιταλία. Το 1987, εντάχθηκε στην IBM Ιταλίας, όπου εργάστηκε μέχρι το 1996 ως Μηχανικός Συστημάτων, Αντιπρόσωπος Πωλήσεων, Chief of Staff του Γενικού Διευθυντή Χώρας και Διευθυντής Καταστήματος Πωλήσεων σε Ασφαλιστικές Εταιρείες. Από το 1997 μέχρι το 2003, εντάχθηκε στην IBM EMEA, με βάση το Παρίσι, τη Βιέννη και το Μιλάνο, ως Διοικητικός Σύμβουλος Λογισμικών και ακολούθως Αντιπρόεδρος Λογισμικών / Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών Τεχνολογίας.

Το 2003, έγινε Διευθυντής Χώρας της Microsoft Ιταλίας πριν μετακινηθεί στην Τουρκία το 2007, για να ενταχθεί στη Microsoft MEA ως Αντιπρόεδρος Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Υπηρεσιών. Το 2010-11, διετέλεσε για σχεδόν ένα χρόνο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Postecom, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληροφορικής στα Ιταλικά Ταχυδρομεία.

Στο τέλος του 2011, εντάχθηκε στη CA Technologies ως Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Περιοχής EMEA, με βάση την Ελβετία. Μετά την εξαγορά της εταιρείας από την Broadcom, αποχώρησε από την τελευταία και από τον Απρίλιο του 2019 συμβουλεύει μία μεγάλη εταιρεία Ιδιωτικών Κεφαλαίων για θέματα δέουσας επιμέλειας.

Ιωάννης Γεωργούλας

Γεννήθηκε το 1979. Σπούδασε Business Information Systems (B.Sc.) στο Πανεπιστήμιο Central Lancashire (Ελλάδα) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (M.B.A.) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατέχει επίσης Diploma of Higher Education in Computer Sciences από το Πανεπιστήμιο Portsmouth (Η.Β.) και Postgraduate Diploma in Business Administration από το Πανεπιστήμιο Kingston (Η.Β.).

Είναι πιστοποιημένος Διευθυντής (Certified Director -IDP-C) από το INSEAD, κάτοχος του INSEAD Certificate in Corporate Governance [International Directors Banking Programme]. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2001, ιδρύοντας τη Starsound Records στην Ελλάδα, μια διεθνή εταιρεία διανομής και διαχείρισης media. Το 2006, εντάχθηκε στη Wizworks V. Karamichalos & Co L.P., μια εταιρεία που ειδικεύεται στην οργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων, τις δημόσιες σχέσεις, τις νέες εκστρατείες μέσων επικοινωνίας, την προώθηση πωλήσεων και το άμεσο μάρκετινγκ, ως συνέταιρος περιορισμένης ευθύνης.

Το 2010, ίδρυσε τη Way Out Communications Ltd, μια εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και συμβουλών στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, στρατηγική, εταιρική διακυβέρνηση και υπηρεσίες πληροφοριών σε πολυεθνικές εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Η Way Out Communications Ltd είναι ο αποκλειστικός σύμβουλος των «The Economist Events» και της έκδοσης «The World in…» στην Κύπρο. Από το 2010 μέχρι το 2018 ο κ. Γεωργούλας ήταν ο Γενικός Διευθυντής στην Κύπρο και από τον Ιανουάριο του 2019, είναι ο Ανώτερος Σύμβουλος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη των «The Economist Events».

Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (Φεβρουάριος 2017 – Ιούνιος 2019). Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου / Συμβουλευτικού Συμβουλίου αριθμού εταιρειών / μη κερδοσκοπικών οργανισμών / δεξαμενών σκέψης στο παρελθόν και στο παρόν. Τον Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στο International Visitor Leadership Program του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α.

Μάριος Μαραθεύτης

Γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε Οικονομικά (B.Sc.) και Οικονομικά & Χρηματοοικονομικά (M.Sc.) στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2001 ως Λειτουργός Δανειοδοτήσεων στην Alpha Bank (Cyprus) Ltd. Το 2002, εντάχθηκε στη Standard Chartered Bank στο Λονδίνο ως Senior FX Strategist μέχρι το 2007, όταν μετακόμισε στο Ντουμπάι ως Head MENA Research, κτίζοντας την ερευνητική ομάδα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και ακολούθως το 2010 ως Head of Research West, υπεύθυνος για όλη την έρευνα και τους αναλυτές στη Μέση Ανατολή, Αφρική, Νότια Ασία, Ευρώπη και Αμερική.

Το 2012, έγινε Chief Economist της Standard Chartered Bank, με βάση το Ντουμπάι, υπεύθυνος για την «εσωτερική άποψη» πάνω σε οικονομικά, χρηματοοικονομικές αγορές και γεωπολιτικά. Ήταν ανώτερος διευθύνων σύμβουλος και μέλος της ομάδας Global Leadership της τράπεζας, εργαζόμενος με το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο πάνω στη στρατηγική του ομίλου. Από το 2015 μέχρι το 2018, ήταν επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της γερμανικής δεξαμενής σκέψης Stern Stewart Institute.

Από το 2018, είναι Ανώτατος Οικονομικός Σύμβουλος για την Governance Creed στο Ντουμπάι. Η εταιρεία εργάζεται με ανώτατα διευθυντικά στελέχη και διοικητικά συμβούλια και ειδικεύεται σε θέματα διακυβέρνησης, στρατηγικής και κινδύνων.

Κυριακή Πηλιά

Γεννήθηκε το 1976. Σπούδασε Μαθηματικά (Εφαρμοσμένα) (B.Sc.) και Μαθηματικά (Στατιστική) (M.Sc. – σε αναμονή της διατριβής) στο Πανεπιστήμιο του Memphis στο Tennessee των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1999 ως καθηγήτρια Μαθηματικών και ακολούθως ως University Graduate Assistant (Maple Lab Instructor) στο Memphis, Tennessee, Η.Π.Α. Το 2002, εργοδοτήθηκε ως Statistical Portfolio and Credit Risk Analyst στην Τράπεζα First Tennessee Bank στο Tennessee και το 2005 ως Business Analyst στις εταιρείες Metris Companies / HSBC Card Services στη Minnesota.

Το 2006, εντάχθηκε στη Washington Mutual Card Services στην Καλιφόρνια ως Senior Collections Credit Risk Analyst και μετά στη Washington Mutual Card Services / JP Morgan ως Assistant Vice President, Credit Risk Finance. Το 2009, επέστρεψε στην Κύπρο και εντάχθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου) Λτδ ως Senior Officer, Risk Management και το 2015 έγινε Supervisor, Analytics and MIS – Recovery Banking Unit. Από το 2017, είναι Supervisor, MIS and Analytics στην τράπεζα, η οποία έχει τώρα μετονομαστεί σε AstroBank Ltd.

Η κα Πηλιά έχει επιβεβαιώσει ότι, αν εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λίμιτεδ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 28 Αυγούστου 2019, θα παραιτηθεί από την AstroBank με άμεση ισχύ.

Μιχάλης Σπανός

Γεννήθηκε το 1953. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα Οικονομικά (Master of Economics) από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 ως Διευθυντής Μάρκετινγκ στη Lanitis Bros Ltd, κύριο εμφιαλωτή μη αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο.

Το 1992, έγινε Γενικός Διευθυντής της εταιρείας και το 2006 Διευθύνων Σύμβουλος. Από το 2008, είναι ο Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας. Διετέλεσε μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών εταιρειών και οργανισμών, περιλαμβανομένης της Τράπεζας Κύπρου από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, της οποίας υπήρξε Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Είναι ιδρυτής-Πρόεδρος της Green Dot (Cyprus) Public Co Ltd και ο Διευθύνων Σύμβουλος της M.S. Business Power Ltd, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ανώτερων στελεχών που εστιάζει στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την ηγεσία. Ως πεπειραμένος Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος σε αριθμό Διοικητικών Συμβουλίων, έχει βαθιά γνώση διαφόρων τομέων της οικονομίας, στη διοίκηση επιχειρήσεων, στη στρατηγική ανάπτυξη και στην ηγεσία.

Χρίστος Θεμιστοκλέους

Γεννήθηκε το 1957. Είναι κάτοχος πτυχιακού διπλώματος στα Οικονομικά (Λογιστική & Χρηματοοικονομικά) από το London School of Economics and Political Science και μέλος (Fellow) του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Αφυπηρέτησε ως συνέταιρος της PwC Κύπρου τον Σεπτέμβριο του 2017, μετά από τριανταεξάχρονη καριέρα (1981-2017) ως Λογιστής και Ελεγκτής. Έχει εκτεταμένη ελεγκτική εμπειρία των τοπικών και διεθνών εταιρειών στην ξενοδοχειακή, κατασκευαστική & αναπτυξιακή, μεταποιητική και λιανική βιομηχανία.

Στην PwC Κύπρου, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για δέκα χρόνια (2002-2006 και 2012-2016) και Επικεφαλής Λειτουργικών Εργασιών, συμπεριλαμβανομένων της Διαχείρισης Ακινήτων (2012-2016), Επικεφαλής Ποιότητας & Κινδύνων (2012-2016), Συνέταιρος Υπεύθυνος για Ανεξαρτησία (2005-2016) και Επικεφαλής Δεοντολογίας & Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς (2012-2016). Είναι μέτοχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cypcodirect Holdings Ltd και μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο αριθμού διεθνών εταιρειών.