Κόμματα

Εκλέγει δήμαρχο η Αμμόχωστος

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου θα πρέπει να κολυμπήσει απευθείας στα βαθιά και να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οποίες φέρουν τις υπογραφές του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι

Τον νέο δήμαρχο Αμμοχώστου καλούνται σήμερα να επιλέξουν οι δημότες της προσφυγικής πόλης. Οι πέντε υποψήφιοι διεκδικητές της δημαρχίας είναι οι Σίμος Ιωάννου (υποστηρίζεται από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών), Νίκος Κάρουλλας (υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ), Λίνος Παπαγιάννης (βουλευτής ΕΛΑΜ) και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Λόρδος και Γιώργος Σταυρή. Οι αναπληρωματικές δημαρχιακές εκλογές διεξάγονται μετά από τον αδόκητο χαμό του Αλέξη Γαλανού και υπό το βάρος των εξελίξεων που έχουν να κάνουν με τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περίκλειστη πόλη. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί και κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα. Μεταξύ των ωρών 12:00 – 13:00 τα εκλογικά κέντρα δεν θα υποδέχονται ψηφοφόρους, καθώς θα διεξάγεται το καθιερωμένο διάλειμμα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 19:30 – 20:00 το βράδυ. Η ανακήρυξη του νέου δημάρχου είναι προγραμματισμένη να γίνει αύριο Δευτέρα, στις 12:00 το μεσημέρι, στο πολιτιστικό κέντρο της Δερύνειας. Δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 31.584 Αμμοχωστιανοί. Συνολικά, θα λειτουργήσουν 44 εκλογικά κέντρα σ’ όλη την Κύπρο. Δεκαεννέα στη Λεμεσό, δεκατρία στη Λάρνακα, επτά στη Λευκωσία, τέσσερα στην ελεύθερη Αμμόχωστο και στην Πάφο ένα εκλογικό κέντρο.

Μεγάλο αίνιγμα, αν όχι στοίχημα, αποτελεί το ποσοστό προσέλευσης των δημοτών στις κάλπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις δημοτικές εκλογές του 2016 η προσέλευση είχε φτάσει μόλις το 40%. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κρύβει την ανησυχία του, καθότι, ένεκα της θερινής περιόδου που διανύουμε και των καλοκαιρινών διακοπών, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι Αμμοχωστιανοί να προτιμήσουν τις όμορφες παραλίες της ελεύθερης Αμμοχώστου (και όχι μόνον) αντί την κάλπη. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι, σε συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις τους, απηύθυναν κάλεσμα προς τους δημότες της Αμμοχώστου για μαζική συμμετοχή, η οποία θα στείλει ηχηρά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η αποχή, η οποία ενδέχεται να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, ευνοείται επίσης και από την απουσία υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα κινητοποιούσαν ακόμη μεγαλύτερο όγκο ψηφοφόρων. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως πρόκειται για μια εκλογική μάχη την οποία αρχικώς οι δύο μεγάλοι ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ προσπάθησαν να αποφύγουν με παρασκηνιακές διεργασίες εξεύρεσης κοινού υποψηφίου, οι οποίες δεν ευοδώθηκαν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο επόμενος δήμαρχος Αμμοχώστου θα πρέπει να κολυμπήσει απευθείας στα βαθιά και να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις, οι οποίες φέρουν τις υπογραφές του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι. Ο πρώτος, μάλιστα, μόλις την περασμένη Πέμπτη (22/8) επισκέφθηκε τον Ερντογάν στην Άγκυρα, για να λάβει τις ευλογίες του σουλτάνου ως προς τη διάνοιξη της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση.