Παιδεία

Ένα και δύο και τρία μεταπτυχιακά!

Ποτέ δεν είναι αργά για να εισαχθεί κανείς σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, φτάνει να κατέχει τα εφόδια που χρειάζονται για να μπορέσει να κάνει την αίτησή του

Όρεξη να ’χεις να μαθαίνεις και ν’ αποκτάς το ένα χαρτί πίσω από το άλλο. Η γνώση τρέχει με 1000 και πρέπει να την προλάβεις και ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος, που επιβάλλεται να αποκτήσεις όσα έχουν οι άλλοι συν το κάτι έξτρα.

Λίγα χρόνια πριν, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών δεν ήταν τόσα πολλά στον τόπο μας. Τώρα οι επιλογές είναι αναρίθμητες και αναγνωρισμένες. Είναι γεγονός ότι το πρώτο πτυχίο είναι μόνο η αρχή για πολλά πλέον επαγγέλματα. Από τη μια υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στη μικρή αγορά εργασίας και από την άλλη η εξέλιξη της γνώσης είναι ραγδαία, γεγονός που επιβάλλει τη γρήγορη κατάκτησή της. Ολοένα και αυξάνονται οι φοιτητές που επιλέγουν μεταπτυχιακές σπουδές είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό για να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια, ώστε να μπουν δυναμικά στο εργατικό παζάρι.

Τι να σου κάνει ένα πτυχίο;

Δυστυχώς ή ευτυχώς το πρώτο πτυχίο δεν είναι αρκετό πια για να μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι εξασφάλισε όλα τα απαραίτητα προσόντα για το επάγγελμα που θέλει να ακολουθήσει. Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο αντικείμενό του ή σε άλλο παρεμφερές θα τον βοηθήσει να εξασφαλίσει γνώσεις και δεξιότητες πιο εξειδικευμένες. Ο βασικός λόγος για την απόφαση πραγματοποίησης μεταπτυχιακών σπουδών και την επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος είναι το ενδιαφέρον για εμπλουτισμό της γνώσης γύρω από το αντικείμενο σπουδών και η εξειδίκευση σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα του. Στα μεταπτυχιακά προγράμματα ο φοιτητής μαθαίνει πολλά πράγματα, λαμβάνει ουσιαστικές και εξειδικευμένες γνώσεις και αναπτύσσει την κριτική ικανότητα για να μπορεί να τις εξελίξει. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει η μερίδα των φοιτητών που επιλέγουν ένα μεταπτυχιακό με στόχο την απόκτηση πρόσθετων προσόντων που θα τους εξασφαλίσει την είσοδο στην αγορά εργασίας. Το μεταπτυχιακό από μόνο του είναι ένα έξτρα προσόν που βελτιώνει το βιογραφικό και προσελκύει περισσότερους υποψήφιους εργοδότες. Πέραν από αυτά, η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος εμβαθύνει τις γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι μιας επιστήμης που μελλοντικά θα έχει μεγάλη ζήτηση. Έτσι η απόκτηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος είναι δεδομένη.

Μεταπτυχιακό και πτυχίο πάνε μαζί;

Δεν είναι πολλά τα χρόνια από τότε που όσοι πτυχιούχοι αποφάσιζαν να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές, παρακολουθούσαν συναφή κλάδο με αυτόν των προπτυχιακών σπουδών τους. Ωστόσο, οι διευρυμένες επιλογές που προσφέρονται σήμερα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, δίνουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μεταπτυχιακού προγράμματος που δεν έχει άμεση σχέση με το πρώτο πτυχίο. Η απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι στις προτιμήσεις των Κυπρίων, είτε σκοπεύουν να ασχοληθούν με τη διοίκηση μιας επιχείρησης είτε όχι. Τα εφόδια που μπορεί να σου προσφέρει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που άπτεται στα δικά σου «θέλω», στις δικές σου ανάγκες και στα δικά σου προσόντα είναι απεριόριστα. Η σωστή «εκμετάλλευσή» του μπορεί να δώσει φτερά στη δημιουργικότητα του καθενός. Η επιλογή του μεταπτυχιακού δεν είναι μια εύκολη απόφαση και πολλοί παράγοντες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τους λόγους για τους οποίους τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αλλά και να αξιολογήσουν σωστά τις όποιες προοπτικές μπορεί αυτό να τους προσφέρει.

Γιατί μεταπτυχιακό;

  • Μου αρέσει το συγκεκριμένο θέμα. Αν είναι αυτός ο λόγος, τότε θα είναι ακόμη πιο ευχάριστη η διαδρομή.
  • Εξασφάλιση συγκριτικού πλεονεκτήματος. Ένα μεταπτυχιακό μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα σε μια θέση εργασίας.
  • Προοπτικές ανέλιξης. Το μεταπτυχιακό μπορεί να σας προσφέρει καλύτερες προοπτικές ανέλιξης και μεγαλύτερα εισοδήματα.
  • Εξάσκηση επαγγέλματος. Σε κάποια επαγγέλματα, όπως αυτό του εγκεκριμένου λογιστή, χρειάζεται η μεταπτυχιακή εκπαίδευση.
  • Δεν μου άρεσε το πρώτο πτυχίο. Ισχύει και αυτό. Πολλοί θέλουν να διαφοροποιηθούν από το πρώτο τους πτυχίο είτε επειδή δεν τους αρέσει είτε επειδή είναι δύσκολη η εξεύρεση εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι οι μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης.
  • Εξειδίκευση σε συγκεκριμένο θέμα. Η εξειδίκευση μπορεί να γίνει πλεονέκτημα για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.
  • Απόκτηση μεταφερόμενων δεξιοτήτων /ικανοτήτων. Μέσα σε ένα ή δύο χρόνια εντατικών σπουδών, μπορείτε να αναπτύξετε ικανότητες και δεξιότητες όπως διαχείριση χρόνου και πίεσης, προγραμματισμός έργων, ικανότητες παρουσίασης, κριτικής σκέψης, επικοινωνίας, ομαδικότητας κ.λπ.
  • Δικτύωση. Μέσα από το μεταπτυχιακό μπορείτε να κτίσετε ένα πολύ καλό δίκτυο επαφών, που μπορεί να φανούν χρήσιμες στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας. (https://www.ucy.ac.cy/)

Μεταπτυχιακό μετά τα 30;

Και όσο αυξάνονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές τόσο αυξάνεται και το όριο ηλικίας τους. Πολλοί είναι αυτοί που επέλεξαν να μπουν στην εργασία και μετά να αποκτήσουν έξτρα προσόντα. Δεν είναι λίγοι οι 30ρηδες αλλά και οι 40ρηδες που αποφασίζουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, είτε για να ολοκληρώσουν έναν προσωπικό στόχο είτε για επαγγελματική ανέλιξη είτε για να αλλάξουν σταδιοδρομία. Το καλό είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να εισαχθεί κανείς σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, φτάνει να κατέχει τα εφόδια που χρειάζονται για να μπορέσει να κάνει την αίτησή του. Τα περισσότερα –αν όχι όλα– προγράμματα είναι τόσο ευέλικτα σε ωράριο και υποχρεώσεις που μπορεί ο καθένας, ανάλογα με το καθημερινό πιεστικό πρόγραμμά του, να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.