Αναλύσεις

«Μπουμ» ακάλυπτων επιταγών το επτάμηνο του 2019

Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν 565 ακάλυπτες επιταγές αξίας €928,5 χιλιάδων, σε σύγκριση με 494 επιταγές αξίας €833,1 χιλιάδων την αντίστοιχη περσινή περίοδο

Αισθητή αύξηση στον αριθμό των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδεικνύουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία επεξεργάστηκε η «Σημερινή», συνολικά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν 565 ακάλυπτες επιταγές αξίας €928,5 χιλιάδων, σε σύγκριση με 494 επιταγές αξίας €833,1 χιλιάδων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επιπρόσθετα, στον προκαταρκτικό κατάλογο του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) καταχωρίσθηκαν 293 πρόσωπα, σε σύγκριση με 250 την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφοντας αύξηση 17,2%, ενώ 244 πρόσωπα μεταφέρθηκαν στον κυρίως κατάλογο του ΚΑΠ, σε σύγκριση με 208 πέρσι σημειώνοντας αύξηση 17,3%.

Κριτήρια για καταχώριση στο ΚΑΠ

Με βάση τους κανονισμούς της εποπτικής Αρχής των τραπεζών, στον προκαταρκτικό κατάλογο καταχωρίζονται όλες οι ακάλυπτες επιταγές που στην τελευταία τους παρουσίαση, και αφού έχουν παρέλθει 15 ημέρες από την πρώτη παρουσίαση, παραμένουν απλήρωτες λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας διαθέσιμων κεφαλαίων του εκδότη τους. Σε ό,τι αφορά στον κυρίως κατάλογο του ΚΑΠ, καταχωρίζονται τα πρόσωπα που έχουν εκδώσει ακάλυπτη ή ακάλυπτες επιταγές για ποσό το οποίο υπερβαίνει τις €2 χιλιάδες, ή και έχουν εκδώσει τρεις ακάλυπτες επιταγές ανεξαρτήτως ποσού σε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών. Επιπρόσθετα, στον κυρίως κατάλογο καταχωρίζονται πρόσωπα για τα οποία δηλώθηκε από την τράπεζα ότι ήταν σε θέση να ασκούν έλεγχο επί των λογαριασμών της καταχωρισμένης εταιρείας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία:

- Στα φυσικά πρόσωπα σημειώθηκαν 159 καταχωρίσεις στον προκαταρκτικό κατάλογο την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, έναντι 147 πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 8,2% και 84 καταχωρίσεις στον κυρίως κατάλογο του ΚΑΠ, έναντι 70 πέρσι, σημειώνοντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε στο 20%.

- Στα νομικά πρόσωπα σημειώθηκαν 134 καταχωρίσεις στον προκαταρκτικό κατάλογο το πρώτο επτάμηνο, σε σύγκριση με 103 πέρσι καταγράφοντας μεγάλη αύξηση της τάξης του 30,1% και 68 καταχωρίσεις στον κυρίως κατάλογο του ΚΑΠ, σε σύγκριση με 59 πέρσι σημειώνοντας αύξηση 15,3%.

- Σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα που ελέγχουν νομικά πρόσωπα παρατηρήθηκαν 92 καταχωρίσεις στον κυρίως κατάλογο του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, σε σύγκριση με 79 την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 16,5%.

Μεγάλη αύξηση

και τον μήνα Ιούλιο

Όσον αφορά στον μήνα Ιούλιο σημειώθηκε επίσης μεγάλη αύξηση, αφού εκδόθηκαν συνολικά 81 ακάλυπτες επιταγές συνολικού ύψους €149 χιλιάδων, σε σύγκριση με 63 επιταγές ύψους €125,4 χιλιάδων τον προηγούμενο μήνα, με την αύξηση να φθάνει στο 28,6% στον αριθμό των επιταγών και στο 18% στο συνολικό ποσό.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης ότι συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα σημειώθηκε αύξηση 14,1% στον αριθμό των επιταγών, αφού από 71 αυξήθηκαν στις 81, ενώ παράλληλα καταγράφηκε αύξηση 9,7% και στο ποσό καθώς από €135,8 χιλιάδες αυξήθηκαν στις €149 χιλιάδες.

Πόσοι καταχωρίσθηκαν

στο ΚΑΠ τον Ιούλιο

Με βάση πάντα τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το φετινό Ιούλιο καταχωρίσθηκαν στον προκαταρκτικό κατάλογο του ΚΑΠ 25 φυσικά πρόσωπα σε σύγκριση με 14 πρόσωπα τον Ιούνιο και 17 τον περσινό Ιούλιο και 23 νομικά πρόσωπα σε σύγκριση με 20 τον Ιούνιο και 17 τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Τέλος, καταχωρίσθηκαν στον κυρίως κατάλογο 8 φυσικά πρόσωπα, έναντι 8 τον Ιούνιο και 13 τον αντίστοιχο περσινό μήνα, 12 νομικά πρόσωπα σε σύγκριση με 9 τον Ιούνιο και 15 τον αντίστοιχο περσινό μήνα και άλλα 19 φυσικά πρόσωπα που ελέγχουν νομικά πρόσωπα σε σύγκριση με 8 τον Ιούνιο του 2019 και 24 τον Ιούλιο του 2019.

Έκδοση επιταγών χωρίς αντίκρισμα

- Πρόσωπο που εκδίδει επιταγή η οποία, κατά ή μετά την ημερομηνία, κατά την οποία αυτή έχει καταστεί πληρωτέα, παρουσιάζεται στο πιστωτικό ίδρυμα, επί του οποίου εκδόθηκε, δεν εξοφλείται, λόγω έλλειψης διαθέσιμων κεφαλαίων του εκδότη της ή λόγω του ότι ο λογαριασμός του εκδότη ήταν κλειστός κατά τον χρόνο της παρουσίασης της επιταγής, και παραμένει απλήρωτη για περίοδο δεκαπέντε (15) ημερών από την παρουσίασή της, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000,00) ή και στις δύο ποινές.

- Ανεξάρτητα από τις διατάξεις του εδαφίου (1), πρόσωπο το οποίο, χωρίς εύλογη αιτία, προκαλεί με οποιαδήποτε πράξη τη μη εξόφληση επιταγής που εκδόθηκε από το ίδιο, οποτεδήποτε πριν ή κατά την ημερομηνία που η επιταγή έχει καταστεί πληρωτέα, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000,00) ή και στις δύο ποινές.

- Σε περίπτωση επιστροφής απλήρωτης επιταγής, το πιστωτικό ίδρυμα, επί του οποίου αυτή εκδόθηκε, οφείλει ενυπογράφως να σφραγίζει ή να σημειώνει σε αυτήν τον πραγματικό λόγο της μη πληρωμής της, δηλαδή αν η μη πληρωμή οφείλεται σε έλλειψη διαθέσιμων κεφαλαίων, κλείσιμο λογαριασμού ή εντολή μη πληρωμής, καθώς και την ημερομηνία παρουσίασής της προς πληρωμή, και η σφράγιση, καθώς και ο λόγος επιστροφής που σημειώνεται από το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα επί της επιταγής, γίνεται αποδεκτή ως μαρτυρία ενώπιον δικαστηρίου.