Κυπριακό

Εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ θέλουν οι πολίτες

Η πλειοψηφία των πολιτών εκφράζουν ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προσέλθει σε μία ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών προτάσσοντας την προϋπόθεση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την Επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου

Την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν οι πολίτες, με παράλληλη ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αναβαθμιστεί η αποτελεσματικότητα έναντι της τουρκικής απειλής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής, οι πολίτες εκφράζουν ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προσέλθει σε μία ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό προτάσσοντας την προϋπόθεση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία καθώς και την Επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΤΟ 73% ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την ίδια ώρα θεωρούν ελάχιστα ικανοποιητικές τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία λόγω των παράνομων ενεργειών της στην ΑΟΖ, πιστεύοντας ότι ελάχιστα θα λειτουργήσουν ως αποτρεπτικός παράγοντας για τις ενέργειές της. Εκφράζουν επίσης την έντονη ανησυχία τους για την υποστηρικτική στάση της Ρωσίας προς την Άγκυρα στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Τέλος, διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ως προς την ωφέλεια της επικείμενης συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και ενός νέου άτυπου Κραν Μοντανά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: Ιούλιος 2019. Κάλυψη: Παγκύπρια – αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Σε ποιο βαθμό έχετε παρακολουθήσει τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας και το Κυπριακό;

Πολύ 26%

Αρκετά 38%

Λίγο 27%

Καθόλου 9%

Κατά την άποψή σας, η πολιτική που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με το Κυπριακό, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί ή θα πρέπει να παραμείνει η ίδια;

Να αναπροσαρμοστεί 72%

Να παραμείνει η ίδια 28%

Το 54% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν παρακολουθήσει πολύ ή αρκετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τις σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας και το Κυπριακό. Ενώ ένα άλλο σχετικά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 36% δηλώνουν ότι παρακολούθησαν λίγο ή καθόλου τις εξελίξεις.

Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 72% εκφράζουν την άποψη ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφορικά με το Κυπριακό, θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Μεγαλύτερη διεκδικητικότητα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας 28%

Εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού 24%

Ενδυνάμωση των σχέσεων με εξωτερικές δυνάμεις 17%

Ενίσχυση άμυνας και ένοπλων δυνάμεων 13%

Επίσημη καταγγελία της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα 11%

Έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία 8%

Οριστική αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις 6%

Απόσυρση της πρότασης λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία 5%

Εκμετάλλευση του φυσικού αερίου 4%

Πολύ ενδιαφέρουσες είναι οι αυθόρμητες απαντήσεις των πολιτών στην ερώτηση με ποιον τρόπο πιστεύουν ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα 28% εκφράζει την άποψη ότι χρειάζεται μεγαλύτερη διεκδικητικότητα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ένα 24% κάνει λόγο για εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Μόλις το 5% υποστηρίζουν την απόσυρση της πρότασης λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και το 6% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την οριστική αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρείτε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου θα πρέπει να ενισχυθούν ή θα πρέπει να οδηγηθούμε σε αποστρατιωτικοποίηση;

Ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων 73%

Αποστρατιωτικοποίηση 27%

Και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, πιστεύετε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή όχι;

Ναι 72%

Όχι 28%

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου θα πρέπει να ενισχυθούν. Η ίδια εικόνα επικρατεί και όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, με το 72% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχετε ενημερωθεί για την πρόταση Ακιντζί, η οποία αφορά τη διαχείριση του φυσικού αερίου;

Ναι 71%

Όχι 29%

Κατά πόσον συμφωνείτε με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς την πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο;

Συμφωνώ απόλυτα 26%

Μάλλον συμφωνώ 18%

Μάλλον διαφωνώ 15%

Διαφωνώ απόλυτα 22%

ΔΓ/ΔΑ 19%

Διχασμένη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη όσον αφορά τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς την πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο, με το 71% των πολιτών να δηλώνουν ενημερωμένοι για το όλο ζήτημα.

Με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, αναμένετε ότι θα επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες για το Κυπριακό ή όχι;

Ναι 35%

Όχι 57%

ΔΓ/ΔΑ 8%

Θεωρείτε ότι θα ήταν προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας η έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό με την Τουρκία και τον Ερντογάν ή όχι;

Ναι 53%

Όχι 47%

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν αναμένουν ότι θα επαναρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Μια άποψη που διαμόρφωσαν οι πολίτες στη βάση των πρόσφατων δηλώσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί. Την ίδια στιγμή 53% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα ήταν προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας η έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό με την Τουρκία και τον Ερντογάν, ενώ το 47% των πολιτών θεωρούν πως αυτά τα δεδομένα δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου.

Πιστεύετε ότι τα ακόλουθα θα πρέπει να τεθούν ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών;

Αναγνώριση της ΚΔ από την Τουρκία Ναι 86% Όχι 14%

Επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου Ναι 84% Όχι 16%

Σε ποιο βαθμό σάς ανησυχούν προκλητικές ενέργειες και οι παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ και τη γύρω περιοχή;

Πολύ 56%

Αρκετά 27%

Λίγο 10%

Καθόλου 7%

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εκφράζουν την άποψη ότι τόσο η αναγνώριση της Κυπριακή Δημοκρατίας από την Τουρκία όσο και η Επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα πρέπει να τεθούν ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών, κοντά στο 85%, ανησυχούν για τις προκλητικές ενέργειες και τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ και τη γύρω περιοχή.

Με βάση τα όσα διαδραματίζονται στη γύρω περιοχή, πόσο κοντά πιστεύετε ότι είμαστε σε θερμό επεισόδιο στις ακόλουθες περιοχές:

Κυπριακή ΑΟΖ Πολύ 29% Αρκετά 32% Λίγο 26% Καθόλου 13%

Καστελόριζο Πολύ 28% Αρκετά 30% Λίγο 26% Καθόλου 16%

Ανατολικό Αιγαίο Πολύ 26% Αρκετά 33% Λίγο 25% Καθόλου 16%

Πόσο ικανοποιητικές θεωρείτε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, λόγω των παράνομων γεωτρήσεων που λαμβάνουν χώραν στην Κυπριακή ΑΟΖ;

Πολύ ικανοποιητικές 2%

Αρκετά ικανοποιητικές 15%

Λίγο ικανοποιητικές 40%

Καθόλου ικανοποιητικές 43%

Θεωρείτε ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την Τουρκία ή όχι;

Ναι 13%

Όχι 87%

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, που αγγίζουν το 83%, χαρακτηρίζουν λίγο ή καθόλου ικανοποιητικές τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, λόγω των παράνομων γεωτρήσεων που λαμβάνουν χώραν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα ένα μεγαλύτερο ποσοστό, 87%, θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την Τουρκία.

Σε ποιο βαθμό σάς ανησυχεί η στάση της Ρωσίας, η οποία καταδικάζει τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία;

Πολύ 37%

Αρκετά 34%

Λίγο 17%

Καθόλου 12%

Ένα μεγάλο ποσοστό στην πλειοψηφία των πολιτών ανησυχούν πολύ ή αρκετά σε σχέση με τη στάση της Ρωσίας, η οποία καταδικάζει τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων δεν ανησυχούν καθόλου για τη στάση της Ρωσίας.

Θεωρείτε ότι θα είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή όχι η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί και ένα νέο άτυπο Κραν Μοντανά;

Ναι 48%

Όχι 52%

Διχασμένη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη στην ερώτηση εάν θα είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή όχι η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί και ένα νέο άτυπο Κραν Μοντανά.