Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ψάχνοντας λογική πίσω από τον παραλογισμό

Χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με φυσιολογικά προαπαιτούμενα πάει στη συνάντηση με Ακιντζί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το μπαλάκι στο γήπεδο του κατοχικού ηγέτη για εξελίξεις τον Σεπτέμβριο

Ούτε ψήγμα αισιοδοξίας αφήνουν τα επί του εδάφους δεδομένα, για την περιλάλητη άτυπη -μα ανοικτής ατζέντας, λένε όλοι- συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, την 9ην Αυγούστου.

Ο αδίστακτος και εσχάτως μετ’ απειλών επέκτασης και νότια του Καστελορίζου πολιορκητικός κλοιός της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα. Και αφαιρεί, σε κάθε περίπτωση, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη -χωρίς αυτό να σημαίνει πως είχε τέτοια πρόθεση- οποιοδήποτε περιθώριο ελιγμού και ευελιξίας για διάσωση τής υπό εκκόλαψη πρωτοβουλίας.

Η τουρκική γεωτρητική και ερευνητική εισβολή στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, η εμμονή του κατοχικού ηγέτη για σύσταση δικοινοτικής επιτροπής συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου, αλλά και η, με ευλογίες Κουντρέτ Οζερσάι, επιχείρηση δημιουργίας μη αναστρέψιμων τετελεσμένων στην περίκλειστη Αμμόχωστο, οδήγησαν Λευκωσία και Αθήνα σε αναδιαμόρφωση της επικοινωνιακής τους προσέγγισης και σε δραστικό περιορισμό των όποιων προσδοκιών άρχισαν να δημιουργούνται.

Η σκέψη, πρόταση, ίσως και απόφαση για πενταμερή σύναξη των εμπλεκομένων -ακόμη και ατύπως- πνέει ήδη τα λοίσθια, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να την στέλνει -παρασκηνιακά και όχι δημόσια- εις το πυρ το εξώτερον. Στο δε Προεδρικό της Κυπριακής Δημοκρατίας η λίστα των «θέλω» από το ραντεβού της Παρασκευής αναπροσαρμόστηκε άμεσα και, φυσιολογικά, λένε πολιτικοί παρατηρητές, περιορίστηκε στην αδήριτη ανάγκη, σε αυτό, τουλάχιστον, το στάδιο, για ξεκαθάρισμα προθέσεων από τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ναι, υπάρχουν προϋποθέσεις…

Μπορεί κάποιοι στο Προεδρικό να φοβούνται όπως ο «διάβολος το λιβάνι» τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, αλλά και συγκεκριμένης πτέρυγας στελεχών της Πινδάρου ή προσώπων κοντά στο κόμμα, ωστόσο η αλήθεια είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να θέσει στον κατοχικό ηγέτη πολύ ξεκάθαρες προϋποθέσεις για έναν νέο κύκλο διαλόγου και ίσως ουσιωδών διαπραγματεύσεων.

Η άρση των προκλήσεων της Τουρκίας και του κλοιού που έχει στήσει στην κυπριακή ΑΟΖ, η ανάγκη να σταματήσει η τ/κ πλευρά να ανοίγει ζήτημα φυσικού αερίου και δικοινοτικής επιτροπής, αφού υπάρχει ήδη σύγκλιση για το θέμα, η εκ των ων ουκ άνευ απαίτηση για μορατόριουμ κινήσεων της ψευδοκυβέρνησης στο θέμα της περίκλειστης Αμμοχώστου και ίσως η ευκαιρία που δημιουργείται για συμφωνία σε ΜΟΕ για την πόλη με ορισμό δικοινοτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ίσως φαντάζουν ως προϋποθέσεις, αλλά δεν είναι. Αποτελούν a priori και επί του πρακτέου προαπαιτούμενα για να έχει προοπτικές μια οποιαδήποτε νέα προσπάθεια στο Κυπριακό, η οποία δεν μπορεί να ξεδιπλωθεί σε συνθήκες τουρκικού και τ/κ εκβιασμού.

Μάλιστα, πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έλεγαν ότι, αν σε κάποια σημεία που τον αφορούν άμεσα - όπως η δικοινοτική επιτροπή για το φυσικό αέριο ή ακόμη και η άρση των προκλήσεων στα Βαρώσια - ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώσει αδύναμος για αποφάσεις (παραπέμποντας στην ψευδοκυβέρνηση και την Τουρκία), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Αντίθετα, μας έλεγαν χαρακτηριστικά, θα θέσει τον κατοχικό ηγέτη ενώπιον των ευθυνών του, λέγοντάς του ότι είναι σαν να παραδέχεται πως δεν έχει την εξουσία να διαπραγματευτεί.

Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, την οποία η ε/κ πλευρά ψάχνει πίσω από τον παραλογισμό των τελευταίων μηνών και αυτό από μόνο του φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο, σχολίαζαν χαρακτηριστικά στη «Σημερινή», πολιτικοί παρατηρητές.

Αναμένοντας μήνυμα…

Η συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής θα είναι, πάντως, μια πολύ μεγάλη πρόκληση και για τις δύο πλευρές, καθώς έγινε γνωστό από την κυρία Σπέχαρ, που έσπευσε να διεκδικήσει ρόλο, βλέποντας, διαδοχικά, Ακιντζί και Αναστασιάδη, ότι, ουσιαστικά, ο Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει ένα θετικό μήνυμα από τους δύο ηγέτες, ώστε από τα λόγια να περάσει στις πράξεις και να επισημοποιήσει, με κοινή συνάντηση τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη, το ανανεωμένο ενδιαφέρον του για μια νέα διαδικασία.

Οι προοπτικές για μία τριμερή στη Νέα Υόρκη παραμένουν μεν ζωντανές, αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, ρίχνοντας το μπαλάκι στην άλλη πλευρά. Η ανάγκη επιβεβαίωσης προηγούμενων συγκλίσεων και αποδοχής ότι αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να συνεχιστεί η συζήτηση επί των έξι βασικών πυλώνων που είχε θέσει ο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά, θα κρίνει και το κατά πόσον, όπως φαντάζει σήμερα, ο ερχόμενος Σεπτέμβριος θα σημάνει και την απαρχή μιας νέας προσπάθειας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αποστολή της κυρίας Λουτ στην Κύπρο πριν από τη μετάβαση Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Νέα Υόρκη.

Όλα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν και το μενού του Συμβουλίου Αρχηγών που συγκάλεσε αύριο Δευτέρα στο Τρόοδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θέλει να πάει στη συνάντηση οχυρωμένος με τις ελάχιστες κοινές θέσεις της ε/κ πλευράς, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οποιοδήποτε λάθος στον τρόπο προσέγγισης των εξελίξεων, ίσως αποβεί μοιραίο.

Υποστηρίξτε τη