Αναλύσεις

Δεν ιδρώνει το αφτί του Κύπριου οδηγού

Βροχή 156 χιλιάδων προστίμων φέτος για οδικές παραβάσεις - Οι 69 χιλιάδες καταγγελίες αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας

Δεν βάζουν μυαλό οι Κύπριοι οδηγοί, παρότι το αίμα ρέει άφθονο στην άσφαλτο, το τελευταίο διάστημα. Από τις απανωτές θανατηφόρες συγκρούσεις που καταγράφονται, διαφαίνεται πως οι εκστρατείες και οι καταγγελίες από την Αστυνομία, από μόνες τους, δεν στέκονται ικανές για να περιορίσουν το πρόβλημα οδικής “ασυνειδησίας”, που φαίνεται να διακατέχει την κοινωνία μας.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, που παραχώρησε στη “Σημερινή” της Κυριακής το Αρχηγείο Αστυνομίας, τα Τμήματα Τροχαίας όλων των επαρχιών, τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους (1/1 – 31/7), προέβησαν, παγκύπρια, σε σχεδόν 156 χιλιάδες (155.993) καταγγελίες, για διάφορες τροχαίες παραβάσεις. Την αντίστοιχη περίοδο, πέρσι, προέβησαν σε άλλες σχεδόν 130 χιλιάδες (129.102) καταγγελίες.

Αύξηση κατέγραψαν οι καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις. Το πρώτο οκτάμηνο του 2019 έγιναν 155.993 καταγγελίες, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τροχαία προέβη σε 129.102 καταγγελίες.
«Χρειάζονται πρόστιμα-ηλεκτροσόκ», δηλώνει στη «Σ» ο Διευθυντής Τροχαίας, Γιάννης Γεωργίου.

Βροχή καταγγελιών, αλλά...

Από τις 155.993 καταγγελίες που έγιναν φέτος, οι 69.268 αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, οι 13.222 μη χρήση ζώνης ασφαλείας και οι 8.974 μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση (π.χ. χρήση κινητού). Επιπρόσθετα, άλλες 3.628 καταγγελίες σχετίζονταν με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και άλλες 1.179 καταγγελίες για μη χρήση κράνους σε μοτοσικλέτα. Οι υπόλοιπες καταγγελίες αφορούσαν μικρότερες παραβάσεις, όπως χαλασμένα φώτα, παράνομη στροφή, μη ανανέωση άδειας κυκλοφορίας κ.ά.

Από τις 129.102 καταγγελίες, που έγιναν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι 60.682 αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, οι 8.809 μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 9.024 μη ελεύθερα χέρια κατά την οδήγηση. Επιπρόσθετα, άλλες 3.241 καταγγελίες αφορούσαν οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και 1.663 μη χρήση κράνους σε μοτοσικλέτα. Οι υπόλοιπες καταγγελίες αφορούσαν μικρότερες παραβάσεις.

Ανάγκη για αυστηρότερες ποινές

Κληθείς να σχολιάσει τα άκρως ανησυχητικά στατιστικά ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου, Γιάννης Γεωργίου, δήλωσε στη “Σημερινή” ότι “αυτό που διαπιστώνεται, είναι πως οι Κύπριοι είμαστε ασυνείδητοι οδηγοί και πως μια μικρή τιμωρία, ένα πρόστιμο, δεν μπορεί να συνετίσει. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο”, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, “που η Αστυνομία έχουμε εισηγηθεί στη Βουλή την υιοθέτηση πολύ αυστηρότερων ποινών, οι οποίες θεωρώ πως θα προκαλούν το αναγκαίο ‘ηλεκτροσόκ’ στον οδηγό για να μην επαναλάβει την παράβαση. Θεωρώ πως με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα σκέφτονται διπλά και τριπλά, όταν κρατούν στα χέρια τους το τιμόνι”.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου θεωρεί πως το σοβαρό πρόβλημα των θανατηφόρων συγκρούσεων οφείλεται κυρίως στην κουλτούρα των Κυπρίων, η οποία θα πρέπει να αλλάξει με επίμονη προσπάθεια και καλλιέργεια, από την νηπιακή μέχρι τη λυκειακή ηλικία, ώστε να εμπεδωθεί καλύτερη οδική συνείδηση.

Κάμερες από το... 2020

Ο κ. Γεωργίου θεωρεί ως εξίσου σημαντικό μέτρο για την απάμβλυνση του προβλήματος, την τοποθέτηση καμερών στο οδικό δίκτυο. Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται η όλη διαδικασία, απάντησε πως στις 20 Σεπτεμβρίου λήγει η διορία για την υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για το έργο.

Ακολούθως, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών θα αρχίσει τη αξιολόγηση των προσφορών για την επιλογή του καταλληλότερου.

Εάν δεν υπάρξουν εκτεταμένες καθυστερήσεις, με ενστάσεις και δικαστικές διαδικασίες, η τοποθέτηση των καμερών θ’ αρχίσει, πιλοτικά, το δεύτερο εξάμηνο του 2020. “Αρχικά, θα τοποθετηθούν 20 κάμερες. Στη συνέχεια και μέχρι το 2021 θα τοποθετηθούν άλλες 40 κάμερες και οι υπόλοιπες 30 μέχρι το 2022”, είπε ο κ. Γεωργίου.

Ο όλος σχεδιασμός προβλέπει την παρουσία σταθερών και κινητών καμερών στο οδικό δίκτυο, σε σημεία που θεωρούνται “μελανά”.