Αναλύσεις

Ούτε ο φρικτός θάνατος δεν μας πτοεί

Ανήλικοι στο τιμόνι, οδηγοί μεθυσμένοι, τριάντα νεκροί, μέτρα που ακόμη είναι στο δρόμο, ποινές-χάδι υπό συζήτηση και καμία οδική συνείδηση στους κυπριακούς δρόμους

Μήπως φταίει που δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας; Μήπως φταίει το οδικό δίκτυο; Μήπως φταίει που δεν πέσαμε ακόμη στα χέρια της Αστυνομίας; Μήπως φταίει που δεν θα πληρώσουμε πολλά αν τελικά μας πιάσουν; Μήπως φταίει το αλαζονικό του χαρακτήρα μας, που θεωρεί ότι θα προλάβει το κακό; Ίσως όχι μια, αλλά πολλές οι αιτίες που ευθύνονται για την αμυαλοσύνη μας και αφήνουμε το αίμα να ρέει άφθονο στην άσφαλτο. Γι’ αυτό και ευθύνη δική μας πρωτίστως εμάς που οδηγούμε αυτοκίνητο ή μηχανή, να αποκτήσουμε οδική συνείδηση -ποτέ δεν είναι αργά- και των αρμοδίων υπηρεσιών να λάβουν μέτρα, ώστε επιτέλους να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα από τόσο άδικο θάνατο.

«Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα»

Ματωμένος και ο φετινός Αύγουστος, με τον Χάρο να στήνει χορό στους κυπριακούς δρόμους. Πολλές οικογένειες ντύθηκαν στα μαύρα και άλλες τόσες θα μαυροφορέσουν αν δεν βάλουμε μυαλό, όπως υποστηρίζει ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας κ. Γιαννάκης Γεωργίου. «Δυστυχώς, πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα, να αλλάξουμε νοοτροπίες και να καταφέρουμε επιτέλους να καλλιεργήσουμε το αίσθημα οδικής συνείδησης. Όσα μέτρα και αν λάβει η Αστυνομία, όσες αλλαγές κι αν γίνουν στο οδικό δίκτυο, αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε αν δεν βάλουμε μυαλό και αν δεν αποκτήσουμε την οδική συνείδηση. Ούτε τηλέφωνο κρατάμε την ώρα που οδηγούμε, ούτε μακιγιάζ κάνουμε, ούτε καπνίζουμε, ούτε πίνουμε, αλλά ούτε και τρώμε. Οι καταγγελίες για τη χρήση του τηλεφώνου είναι για τη δέσμευση των χεριών που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εν ώρα οδήγησης. Πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στο τιμόνι».

Υποψήφιο θύμα ή

υποψήφιος δολοφόνος

Από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε το οδικό δίκτυο, αυτόματα εισαγόμαστε στην κατηγορία των υποψήφιων θυμάτων ή υποψήφιων δολοφόνων, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος επεσήμανε σχετικά με το θέμα των ποινών, ότι αυτές πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές. «Στις ποινές είμαστε πολύ πιο πίσω από άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα πρέπει να γίνουν αποτρεπτικές, γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε καταχωρίσει στη Βουλή προτάσεις για τροποποίηση νομοσχεδίων, ώστε αυτές να αυξηθούν».

Την ίδια άποψη εξέφρασε σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ποινές δεν είναι επαρκείς εφόσον αυτές έχουν καθοριστεί πριν από πολλά χρόνια και στερούνται μέτρων άμεσης εφαρμογής. Ο ανησυχητικός ρυθμός με τον οποίο συμβαίνουν τα αυτοκινητικά δυστυχήματα επιβάλλει τις αποτρεπτικές ποινές. Το θέμα των ποινών κατατέθηκε από την Κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο και αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου με την έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής. Μάλιστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του πίνακα των ποινών για τροχαία δυστυχήματα στη βάση συγκεκριμένων διαπιστώσεων. Οι ποινές που προβλέπονται στα προτεινόμενα νομοσχέδια ήταν αποτέλεσμα μελετών που τέθηκαν στο μικροσκόπιο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε ότι εφόσον κυριαρχεί η απουσία της οδικής συνείδησης μεταξύ των Κυπρίων πολιτών, τότε δημιουργείται η ανάγκη για επιβολή αποτρεπτικών ποινών ως ένα απαραίτητο εργαλείο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων.

Τι προνοούν

τα νομοσχέδια

  • Αύξηση ανώτατου ποσού εξωδίκου που μπορεί να επιβληθεί από €85 σε €500.
  • Μειωμένα όρια αλκοόλης για οδηγούς που στερούνται άδειας οδήγησης.
  • Κλιμακωτά εξώδικα από €125 έως €500, αναλόγως της υπέρβασης των ορίων αλκοόλης.
  • Κατακράτηση οχήματος για τέσσερα συγκεκριμένα αδικήματα.
  • Από €1 σε €5 ανά χιλιόμετρο αυξάνεται το εξώδικο για παραβίαση του ορίου ταχύτητας.
  • Η ποινή που επιβάλλεται από το δικαστήριο για οδήγηση υπό την επήρεια εξαρτησιογόνων ουσιών αυξάνεται από €3.500 σε €10.000.
  • Εξώδικο €500 σε περίπτωση οδήγησης χωρίς άδεια.
  • Εξώδικο €50 σε περίπτωση οδήγησης με ληγμένη άδεια.
  • Για οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας ή κράνος επιβάλλεται εξώδικο €300 από €85 μαζί με 3-6 βαθμούς ποινής.
  • Για χρήση κινητού τηλεφώνου από €85 το εξώδικο αυξάνεται σε €300 μαζί με 5-10 βαθμούς ποινής.
  • Στην περίπτωση παράβασης φώτων τροχαίας, από €85 το πρόστιμο αυξάνεται σε €300 μαζί με 3-6 βαθμούς ποινής.
  • Σε περίπτωση στάθμευσης σε πεζοδρόμιο το πρόστιμο αυξάνεται σε €150 από €85 και σε περίπτωση στάθμευσης σε θέσεις αναπήρων σε €200 από €85.
  • Το προσπέρασμα σε διάβαση πεζών αγγίζει τα €150.
  • Η στάθμευση σε στάση λεωφορείων €150.

Μέχρι τον Ιούνιο

μετρούσαμε

17 θανατηφόρα

Δύο μήνες προηγουμένως η συζήτηση περιστρεφόταν στο πακέτο νομοσχεδίων που κατατέθηκε στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Γιώργο Προκοπίου, να δηλώνει ότι η συζήτηση θα αρχίσει πριν από το κλείσιμο της Βουλής και θα συνεχίσει μετά τις θερινές διακοπές. Μέχρι σήμερα η μαύρη λίστα μετρά 29 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες με ψυχικές πληγές, που πολλές φορές δεν επουλώνονται ποτέ. Η 37η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας Μεταφορών τοποθέτησε την Κύπρο στην 4η χειρότερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό αστικών οδικών θανάτων και στη 2η σε θανάτους μοτοσικλετιστών! Αν και το έτος που διανύουμε μετρά λιγότερα θύματα από την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να καθησυχάσει κανέναν. Το 2018, 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, 348 τραυματίστηκαν σοβαρά και 393 τη γλίτωσαν με ελαφρούς τραυματισμούς. Το 2017 είχαμε 53 νεκρούς, ενώ το προηγούμενο έτος 46. Το 2015 είχαμε 57 νεκρούς και το 2014, 45! Όσον αφορά τις αιτίες, αυτές περιστρέφονται γύρω από την απρόσεκτη οδήγηση, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την υπερβολική ταχύτητα, ενώ τα περισσότερα θύματα δεν έφεραν ζώνη ασφαλείας σε οχήματα ή κράνος.

pinakas.jpg

Αναμένοντας τις κάμερες

και τα λοιπά μέτρα

Η εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης στους δρόμους κρίνεται αναγκαία, όπως διαμηνύουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. Ωστόσο η πιλοτική λειτουργία του συστήματος αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η εγκατάσταση των σταθερών συσκευών φωτοεπισήμανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022. Στο πρώτο στάδιο του προγράμματος εγκατάστασης τους, θα τοποθετηθούν 24 σταθερές κάμερες σε Λευκωσία και Λεμεσό μόνο, ενώ στο δεύτερο στάδιο θα εγκατασταθούν ακόμα 66 σταθερές κάμερες σε Λάρνακα και Πάφο, αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους όλης της Κύπρου. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία θα τοποθετηθούν τέσσερεις κάμερες στη διασταύρωση της Λεωφ. Γρίβα Διγενή με τη Λεωφ. Δημοσθένη Σεβέρη, στη συνέχεια τέσσερεις κάμερες στη διασταύρωση της Λεωφ. Σπύρου Κυπριανού με τη Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως και δύο κάμερες στη συμβολή της Αρχ. Μακαρίου και Σπύρου Κυπριανού με τη Λεωφ. Διγενή Ακρίτα. Τέσσερεις ακόμα κάμερες θα τοποθετηθούν στα φώτα τροχαίας της διασταύρωσης της Λεωφ. Γρίβα Διγενή με τη Λεωφ. Προδρόμου, δύο κάμερες στα φώτα τροχαίας στη συμβολή της Λεωφ. Λεμεσού με την οδό Αρμενίας. Στο επόμενο στάδιο θα τοποθετηθούν τρεις κάμερες στα φώτα τροχαίας της Λεωφ. Λεμεσού στη συμβολή της με τη Λεωφ. Αθαλάσσας. Στη Λεμεσό, θα τοποθετηθούν τέσσερεις κάμερες στη διασταύρωση της Λεωφ. Μακαρίου Γ’ με τις Λεωφ. Νίκου Παττίχη και Αρχ. Λεοντίου Α’ και τέσσερεις στη διασταύρωση της Αγ. Φυλάξεως με τη Λεωφ. Γλάδστωνος. Πέρα, όμως, από την προκήρυξη προσφοράς για τις κάμερες -ένα ζήτημα που μετρά 12 χρόνια σήμερα- το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την έξαρση των θανατηφόρων δυστυχημάτων, προωθεί την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων όπως:

  • Ολοκλήρωση και συνεχής αναβάθμιση του οδικού δικτύου.
  • Προώθηση νομοσχεδίου για αύξηση των προστίμων στις οδικές παραβάσεις.
  • Λήψη μέτρων για μείωση ταχυτήτων.
  • Προώθηση νομοθεσίας για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης των νέων οδηγών για ασφαλή οδική συμπεριφορά.
  • Εκπαίδευση των μαθητών των λυκείων και τεχνικών σχολών μέσα από το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής.
  • Εντατικοποίηση της διαφώτισης σε θέματα οδικής ασφάλειας.
  • Εξέταση του ενδεχομένου εγκατάστασης συσκευών αμυντικής οδήγησης και της επιδότησής της από το ΥΜΕΕ.
  • Επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια.