Παιδεία

Πρεμιέρα για τα σχολεία

Όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020, που ξεκινά στις 6 Σεπτεμβρίου για τη Μέση Εκπαίδευση και στις 9 Σεπτεμβρίου για τη Δημοτική

Λίγες μόνο ημέρες μάς χωρίζουν από το πρώτο κουδούνι και οι πυρετώδεις προετοιμασίες, για να είναι όλα έτοιμα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020, συνεχίζονται. Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικοί βάζουν τις τελευταίες πινελιές για να υποδεχθούν τους μαθητές, οι οποίοι από πλευράς τους τρέχουν να αγοράσουν τα απαραίτητα σχολικά είδη και προετοιμάζονται ψυχολογικά για την έναρξη των μαθημάτων τους.

Επιστροφή στις τάξεις

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές πιάνουν δουλειά από αύριο, Δευτέρα, αφού παρουσιάζονται στα σχολεία τους για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους και να προετοιμάσουν το έδαφος για τους μαθητές. Επίσημα, όμως, οι πύλες στα δημοτικά θα ανοίξουν για να υποδεχθούν τους μαθητές τη Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019.

Την ίδια ημέρα θα αρχίσουν κανονικά τη φοίτησή τους και όλα τα παιδιά Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης (ηλικίας 4 8/12 χρονών και άνω), καθώς και τα παιδιά κάτω των 4 8/12 χρονών, που φοιτούσαν στο ίδιο Νηπιαγωγείο και την προηγούμενη χρονιά.

Όσον αφορά τους μεγαλύτερους μαθητές, της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής εκπαίδευσης, αυτοί θα προσέλθουν στα σχολεία τους την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019.

Κατά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς οι μαθητές θα κατανεμηθούν σε τμήματα, θα πάρουν τα βιβλία τους, θα αρχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους και θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι τη 1:05 μ.μ.

Η νέα χρονιά σε αριθμούς

Κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν συνολικά 331 δημοτικά σχολεία, όσα λειτουργούσαν και κατά την περσινή σχολική χρονιά 2018-2019. Στα δημόσια δημοτικά σχολεία θα φοιτήσουν φέτος συνολικά 52.479 μαθητές, 731 περισσότεροι σε σχέση με τους 51.748 που φοίτησαν κατά το 2018-2019 και θα λειτουργήσουν 2.749 τμήματα, 14 περισσότερα σε σχέση με τα 2.735 που λειτούργησαν κατά το 2018-2019. Με βάση τα στοιχεία αυτά, καθώς και άλλες ανάγκες της στελέχωσης, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζεται να ανέλθουν σε 4.494 δασκάλους. Στο δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου θα εργαστούν τρεις δάσκαλοι.

Φέτος θα λειτουργήσουν επίσης 273 δημόσια νηπιαγωγεία, με δύο νέα νηπιαγωγεία (Άγιος Ιωάννης Λευκωσίας και Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά ΚΘ΄-Γ.Ν. Καλογερόπουλου) και θα αναστείλει τη λειτουργία του ένα νηπιαγωγείο (Πωμός). Στα δημόσια νηπιαγωγεία θα φοιτήσουν 11.630 μαθητές σε σχέση με 11.892 που φοίτησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι αναμένεται αύξηση του συνόλου των μαθητών, λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων. Οι μαθητές προδημοτικής ηλικίας - υποχρεωτικής εκπαίδευσης (4 8/12 - 5 8/12 χρονών) είναι 7.796, σε σχέση με 8.085 μαθητές που φοίτησαν κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά 2018-2019. Επιπλέον, θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Νηπιαγωγείο στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, όπου θα φοιτήσουν 14 μαθητές και θα εργαστεί μία νηπιαγωγός και μία σχολική βοηθός. Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζονται στις 816 νηπιαγωγούς, σε σχέση με 793 νηπιαγωγούς κατά την περσινή σχολική χρονιά.

Κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν και εννέα Ειδικά Σχολεία και 113 Ειδικές Μονάδες στα δημοτικά σχολεία και στα δημόσια νηπιαγωγεία. Το διδακτικό προσωπικό ειδικής εκπαίδευσης αναμένεται να ανέλθει στους 903 εκπαιδευτικούς.

Στη Μέση Εκπαίδευση κατά τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 θα λειτουργήσουν συνολικά 114 σχολικές μονάδες, από τις οποίες οι 64 είναι Γυμνάσια (μόνο γυμνασιακός κύκλος), τα 38 είναι Λύκεια, τα 7 είναι εξατάξια σχολεία (με γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο) και τα 5 είναι Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια. Σε αυτά θα φοιτήσουν συνολικά 39.980 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 22.991 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 16.989 στον λυκειακό κύκλο. Μέχρι σήμερα, για τη σχολική χρονιά 2019-2020 έχουν διοριστεί 206 μόνιμοι καθηγητές επί δοκιμασία και 438 συμβασιούχοι καθηγητές, ενώ αναμένεται ο διορισμός ακόμη 80 καθηγητών με σύμβαση.

Τις Τεχνικές Σχολές θα στελεχώνουν 550 εκπαιδευτές και με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν 4.259 μαθητές στην πρωινή φοίτηση, 230 στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές,195 μαθητές στο Σύστημα Μαθητείας, 293 σπουδαστές στα ΜΙΕΕΚ και 90 μαθητές στις ειδικές μονάδες. Φέτος θα λειτουργήσουν οι ακόλουθες σχολές ΜΤΕΕΚ: 11 Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ), 4 Λύκεια και ΤΕΣΕΚ (Πόλη Χρυσοχούς, Έμπα, Όμοδος και Αγρός), 5 Εσπερινές Τεχνικές Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο, Λάρνακα και Αμμόχωστο), τα Προγράμματα ΜΤΕΕΚ στο Σχολείο των Φυλακών και τα Προγράμματα ΜΤΕΕΚ στις Ειδικές Σχολές.

Ολοήμερα Σχολεία

Στη Δημοτική Εκπαίδευση, θα συνεχίσει και φέτος να εφαρμόζεται ο θεσμός του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου (ΠΟΣ) σε 57 νηπιαγωγεία, σε 130 δημοτικά και σε 7 ειδικά σχολεία. Τα Π.Ο.Σ. λειτουργούν σε πενθήμερη βάση μέχρι τις 4:00 μ.μ.. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο θεσμός του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου (Ε.Ο.Σ.) σε 14 δημοτικά σχολεία, τα οποία θα λειτουργούν μέχρι τις 3:05 μ.μ. ή τις 4:00 μ.μ., για τέσσερεις μέρες τη βδομάδα.

Μέτρα ασφάλειας στα σχολεία

Κατά τη φετινή χρονιά θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα ασφάλειας που έλαβε πέρσι το Υπουργείο Παιδείας. Όλα τα σχολεία θα πρέπει να προχωρήσουν σε εγκατάσταση συστήματος συναγερμού, να τοποθετήσουν μεταλλικές σχάρες στα πορτοπαράθυρα και κλειδαριές ασφαλείας στις πόρτες αιθουσών όπου φυλάσσεται ακριβός εξοπλισμός και να εγκαταστήσουν προβολείς για φωτισμό των σχολικών μονάδων κατά τις βραδινές ώρες. Επίσης γίνονται ενέργειες ώστε να τοποθετηθεί σε όλα τα σχολεία υψηλή περίφραξη για την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου και να εγκατασταθούν θυροτηλέφωνα στις εισόδους των σχολείων.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής το 57% των περιφράξεων έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% οδεύει προς ολοκλήρωση. Πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Λάρνακας, αφού η Σχολική Εφορεία της επαρχίας δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε προσφορές για τον σκοπό αυτό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία στην Αγλαντζιά. Πρακτικά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία και όσον αφορά τη λειτουργία των θυροτηλεφώνων που τοποθετήθηκαν στις σχολικές μονάδες, καθώς μετά από αντίδραση της ΠΑΣΥΔΥ το γραμματειακό προσωπικό των σχολείων δεν είναι διατεθειμένο να αναλάβει τα συναφή καθήκοντα που προκύπτουν.

Ανάμεσα στα μέτρα για την ασφάλεια των σχολείων περιλαμβάνεται και η αγορά υπηρεσιών ασφαλείας για την περιφρούρηση των μαθητών των δημόσιων δημοτικών σχολείων, από τις 7 μέχρι τις 8 το πρωί και από τη 1 μέχρι τις 2 το μεσημέρι καθημερινά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές Σχολικές Εφορείες έχουν ήδη προσλάβει τους φρουρούς ασφαλείας, ενώ κάποιες άλλες – κυρίως στην ύπαιθρο και στο Παραλίμνι – δυσκολεύονται να βρουν.

Τα σχολεία-«εργοτάξια»

Εκτός από τις περιφράξεις, κατά τη φετινή σχολική χρονιά θα διενεργούνται και άλλα κτηριακά έργα στα σχολεία. Σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των έργων που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται είναι 82, συνολικής δαπάνης €36.945.901. Από αυτά, τα 37 είναι μεγάλης κλίμακας έργα με δαπάνη €35.844.239, και 45 μικρής κλίμακας με δαπάνη €1.101.662. Συνολικά 29 έργα μεγάλης κλίμακας, με δαπάνη €30.258.543 θα συνεχιστούν και κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, ενώ 8 έργα μεγάλης κλίμακας, με δαπάνη €5.585.696, αποπερατώθηκαν ή θα αποπερατωθούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Δεκαοκτώ έργα μικρής κλίμακας με προϋπολογισμό €514.439 θα συνεχιστούν και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020, ενώ 27 μικρής κλίμακας έργα με προϋπολογισμό €587.223, αποπερατώθηκαν ή θα αποπερατωθούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία στα οποία θα συνεχιστούν τα έργα κατά τη νέα σχολική χρονιά είναι τα εξής: Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, Α’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, Δημοτικό Σχολείο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Α’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς «Άγιος Γεώργιος», Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, Α’ Δημοτικό Νηπιαγωγείο Λατσιών, Α’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου, Α’ Δημοτικό Σχολείο και Α’ Νηπιαγωγείο Παλουριώτισσας, Δημοτικό Σχολείο Καλού Χωριού Λάρνακας, Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας, Λύκειο Έμπας Πάφου, Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας, Β’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, Νηπιαγωγείο Φρενάρους, Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, Β’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κολοσσίου, Β’ Νηπιαγωγείο Δερύνειας, Γυμνάσιο Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου Λακατάμειας, Περιφερειακό Λύκειο Απόστολος Λουκάς Κολοσσίου, Δημοτικό Σχολείο Ζυγίου, Α’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, Α’ Δημοτικό Αυγόρου, Δ’ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς, Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς (Κ.Α) - Λάρνακα, Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας – Λεμεσός, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου – Βρυσούλων – Αχερίτου, Θ’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου (Κουπάτειο), Νηπιαγωγείο Ζακακίου.

Τα σχολεία στα οποία θα διενεργούνται έργα μικρής κλίμακας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο είναι τα εξής: Γυμνάσιο Ομόδους – Λεμεσός, Δημοτικό Σχολείο Καμάρες – Λάρνακα, Δημοτικό Σχολείο Πύργου – Λεμεσός, Α’ Δημοτικό Σχολείο Ξυλοφάγου, ΙΔ’ Δημοτικό Σχολείο Μέσα Γειτονιάς – Λεμεσός, Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας – Λεμεσός, Β’ Δημοτικό Σχολείο (Κολούμπια) Ποταμού Γερμασόγειας – Λεμεσός, Δημόσιο Νηπιαγωγείο Παρεκκλησιάς – Λεμεσός, Ειδικό Σχολείο Ευαγγελισμός – Γέρι, Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας – Αγλαντζιά, Δημοτικό Σχολείο Λευκάρων, Δημοτικό Σχολείο Φρενάρους – Αμμόχωστος, Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων, Γυμνάσιο Αραδίππου, Γ’ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας – Αμμόχωστος, Δημοτικό Σχολείο Μοσφιλωτής, Δημοτικό Σχολείο Κελιών – Λάρνακα.

Βραχνάς οι εξετάσεις τετραμήνων

Στο μεταξύ, με κακούς οιωνούς φαίνεται ότι ξεκινά κι αυτή η σχολική χρονιά, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές ενώνουν τις φωνές τους και αντιτίθενται στις εξετάσεις τετραμήνων. Παρά τις αλλαγές που επήλθαν στη σχετική νομοθεσία με τις τροποποιήσεις που ενέκρινε η Βουλή το καλοκαίρι, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), όπως επίσης και η ΟΕΛΜΕΚ, δηλώνουν πως το μόνο που πέτυχαν οι βουλευτές ήταν να βάλουν τις εξετάσεις «από την πίσω πόρτα». Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι ενέκρινε τους κανονισμούς για τις εξετάσεις τετραμήνων προς αξιολόγηση του μαθητή με έναρξη για την Α’ Λυκείου από αυτήν τη σχολική χρονιά 2019-2020 και επέκταση του θεσμού στη Β’ Λυκείου τη χρονιά 2020- 2021 και στη Γ’ Λυκείου το 2022- 2023. Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προειδοποιούν ότι, αν χρειαστεί, θα προχωρήσουν στη λήψη μέτρων προς αποφυγήν των εξετάσεων.

Οι εξετάσεις τετραμήνων δεν είναι το μόνο ζήτημα που θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τούς εμπλεκόμενους στον τομέα της Παιδείας. Το θέμα που ξεπρόβαλε κατακαλόκαιρα με την παραίτηση των μελών της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) μετά την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά τη δομή της Ομάδας, συνεχίζει να απασχολεί τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ που προειδοποιούν ότι θα παρακολουθούν στενά τη νέα ομάδα και τη δράση της.

Περαιτέρω, άλλα θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα στο άμεσο μέλλον είναι ο διάλογος για το Νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου, το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, η πρόωρη σύνταξη χωρίς την επιβολή του πέναλτι για δάσκαλους και καθηγητές και τα νέα μέτρα ασφάλειας στις σχολικές μονάδες.