Κόμματα

Πρόωρος προεκλογικός μετά το δημοσίευμα της «Σ»

Στο ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις που υπάρχουν εντός του κόμματος σ’ ό,τι αφορά την οικοδόμηση διαύλων επικοινωνίας και προοπτικών συνεργασίας με το ΑΚΕΛ

Άρωμα πρόωρου προεκλογικού αγώνα έφερε ανάμεσα σε Κυβέρνηση – ΔΗΣΥ από τη μια και ΑΚΕΛ από την άλλη, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σ», την προπερασμένη Κυριακή (18/8), αναφορικά με τη μυστική συνάντηση Άντρου Κυπριανού και Νικόλα Παπαδόπουλου, με φόντο το 2023. «Λάδι στη φωτιά» έριξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, την περασμένη Δευτέρα (26/8), όταν κλήθηκε από την εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ να σχολιάσει το σχετικό ρεπορτάζ. Ο κ. Κυπριανού, αφού παραδέχτηκε ότι όντως πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, υπογράμμισε ότι το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει συνεργασίες στις επόμενες προεδρικές εκλογές, στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου. Παρόλα αυτά, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι στη συνάντηση που είχε, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο δεν συζήτησαν θέμα προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ δεν άφησαν ανεκμετάλλευτο το πρώτο σκέλος της τοποθέτησης του Άντρου, περί επιδίωξης συνεργασιών ενόψει των Προεδρικών του ’23, ανοίγοντας, έτσι, για τα καλά, τον χορό της προεδρολογίας.

Συντονισμένη αντεπίθεση και οργίλη αντίδραση

Υπό το βάρος της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί το ΑΚΕΛ καθημερινά προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με αφορμή τα δημοσιεύματα του διεθνούς παρατηρητηρίου για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα (OCCRP), τα οποία εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης», σε σκάνδαλο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ βγήκαν συντονισμένα στην αντεπίθεση. Θέλοντας να αναστρέψουν την εικόνα, εκμεταλλεύτηκαν την τοποθέτηση του Άντρου Κυπριανού στο ΣΙΓΜΑ, περί επιδίωξης συνεργασιών στις επόμενες Προεδρικές, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ για προσπάθεια αναρρίχησης στην εξουσία, εν μέσω, μάλιστα, κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Μάλιστα, ο ΔΗΣΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, ισχυρίστηκε ότι είναι το ίδιο το ΑΚΕΛ που έκανε τη διαρροή της συνάντησης Άντρου – Νικόλα, διερωτώμενος αν αυτό που τους ενώνει είναι μόνον η νομή της εξουσίας. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η τοποθέτηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Κλέλιας Βασιλείου, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ ότι έχει ως πρώτη προτεραιότητα την απομάκρυνση του Νίκου Αναστασιάδη από την εξουσία και γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκεται και σε αναζήτηση συμμάχων. Τοποθετήσεις, οι οποίες προκάλεσαν την οργίλη αντίδραση του Άντρου Κυπριανού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από τον ΔΗΣΥ. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, προχωρώντας ένα βήμα παρά πέρα, ισχυρίστηκε ότι είναι ο ΔΗΣΥ που έχει παράδοση στις προεκλογικές μεταλλάξεις, λέγοντας: «Θέλετε να σας υπενθυμίσω τι έκαναν εκείνοι το 1993; Μεταμορφώθηκαν λίγους μήνες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές για να κερδίσουν τις εκλογές. Το ίδιο έκαναν το 1998, που ξαφνικά ανακάλυψαν την ηφαιστειολογία. Το ίδιο έκανε ο κ. Αναστασιάδης το 2013. Δεν είχε πρόβλημα να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ, ανεξάρτητα από το πόσες διαφορές είχαν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Το ίδιο έκαναν το 2018, που για ενάμιση χρόνο πριν από τις εκλογές φρόντισαν να απομακρύνουν το Κυπριακό από το κέντρο προσοχής για να μπορέσουν να κερδίσουν τις Προεδρικές Εκλογές».

Στον χορό και ο Αναστασιάδης με προαναγγελία… εξόδου

Στο έντονο πολωτικό κλίμα αντιπαράθεσης μπήκε κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος, απαντώντας στο ΑΚΕΛ, μέσω γραπτής ανακοίνωσης, για τα δημοσιεύματα του OCCRP, χρησιμοποίησε τη συνάντηση Άντρου – Νικόλα και τις δηλώσεις που έγιναν στη συνέχεια, κάνοντας λόγο για πάθος από πλευράς της ηγεσίας της Αριστεράς να τον απομακρύνει από την εξουσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να υπενθυμίσει στο ΑΚΕΛ ότι έχει νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή να κυβερνήσει μέχρι και το 2023 και ότι αυτή η εντολή θα αλλάξει με δημοκρατικές διαδικασίες κι όχι «τριάμισι χρόνια πριν, με κομματικές ντιρεκτίβες». Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης, σε μια ενδεχομένως προσπάθειά του να κατευνάσει την έντονη αντιπολιτευτική ρητορική του ΑΚΕΛ, αλλά και τις παρασκηνιακές ενέργειες που στόχο έχουν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, θέλησε να προαναγγείλει την έξοδό του από την πολιτική με τη λήξη της θητείας του. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη (27/8), στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, μιλώντας για τον εαυτό του, έκανε λόγο για έναν πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται στην πορεία εξόδου. Θέση, την οποία διατύπωνε προεκλογικά, ότι, δηλαδή, αυτή θα είναι η δεύτερη και τελευταία προεδρική του θητεία. Τοποθέτηση, ωστόσο, που διατυπώνεται για πρώτη φορά και μετεκλογικά, ανοίγοντας, έτσι, τα σενάρια διαδοχής, με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη να φαντάζουν ως τα δύο επικρατέστερα ονόματα.

Εν αναμονή εξηγήσεων από Νικόλα

Στο ΔΗΚΟ, τα πράγματα δείχνουν να μην έχουν διαφοροποιηθεί σ’ ό,τι αφορά τις αντιδράσεις - ανησυχίες που προκάλεσε σε μερίδα πρωτοκλασάτων στελεχών το δημοσίευμα της «Σ», για τη μυστική συνάντηση του προέδρου του κόμματος με τον Άντρο Κυπριανού. Σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ, το οποίο τοποθετήθηκε επίσημα, τόσο μέσω γραπτής ανακοίνωσης, όσο και μέσω του ίδιου του Γ.Γ. του κόμματος, στο ΔΗΚΟ, πέραν των διάσπαρτων δηλώσεων διαφόρων στελεχών, δεν υπήρξε δημόσια αντίδραση σε επίπεδο ηγεσίας. Όπως πληροφορούμαστε, η ομάδα των βουλευτών και των στελεχών που αντικρίζουν με καχυποψία την όποια συνεργασία με το ΑΚΕΛ, λόγω των θέσεών του στο Κυπριακό, αναμένει τον πρόεδρο του κόμματος να επιστρέψει από τις καλοκαιρινές του διακοπές και να ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς επίσης και το Εκτελεστικό Γραφείο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις που υπάρχουν εντός του κόμματος σ’ ό,τι αφορά την οικοδόμηση διαύλων επικοινωνίας και προοπτικών συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Ο ίδιος, πιθανόν να κερδίσει λίγο χρόνο στην παρούσα φάση, αποσυμπιέζοντας την κατάσταση εντός του κόμματος, όμως, είναι βέβαιον ότι, σε βάθος χρόνου και με ορίζοντα το 2023, το ΔΗΚΟ θα πρέπει να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει, επωμιζόμενο και τις αντίστοιχες συνέπειες.