Εργασία

Τετραετής ειρήνη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Κατ’ αρχήν συμφωνία με τη διαμεσολαβητική πρόταση και θέσπιση κατώτατου μισθού

Με στόχο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και την αποφυγή κρίσης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα εντατικές διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των συντεχνιών, των συνδέσμων ξενοδόχων και εργοδοτικών οργανώσεων με το Υπουργείο Εργασίας. Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν υπό τη δαμόκλειο σπάθη των κινητοποιήσεων σε περίοδο τουριστικής αιχμής.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χάρη στις ενέργειες της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων φαίνεται να διασφαλίζει εργατική ειρήνη στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για τα επόμενα, τουλάχιστον, τέσσερα χρόνια, ενώ παρέχει την απαραίτητη αναγνώριση αλλά και αναβάθμιση του επαγγελματικού τομέα που αποτελεί τον ισχυρότερο βραχίονα της κυπριακής οικονομίας.

Η πρόταση της Υπουργού Εργασίας διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και παράλληλα διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας, ενώ για κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα εκδοθεί διάταγμα με το οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, τα σημαντικά θέματα για τη συμφωνία ήταν η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού για κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα έχουν έναν αξιοπρεπή μισθό. Υπήρξε, όπως ανέφερε, αίτημα των εργαζομένων για επαναφορά κάποιων δικαιωμάτων που τους είχαν παραχωρηθεί το 2013 και αυτά εν μέρει έχουν επαναφερθεί.

Όσον αφορά το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ενώ η Κομισιόν θα βοηθήσει στις αναγκαίες μελέτες πριν από τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού, που εξαρτάται από τα αποτελέσματα των μελετών και την τεχνογνωσία της Κομισιόν και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Η Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξει εθνικός κατώτατος μισθός και μόλις υπάρχουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης, δηλαδή η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 5% σε σχέση με 6,5% που βρίσκεται σήμερα και από 17% το 2013.

Η διαμεσολαβητική πρόταση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία θα διαβιβαστεί ακολούθως στα συλλογικά όργανα για τη λήψη των τελικών αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι Συντεχνίες ευελπιστούν στην ύπαρξη ομαλότερων εργασιακών σχέσεων, στην εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για το σύνολο των εργαζομένων αλλά και στην εφαρμογή κατώτατου μισθού για τους ευάλωτους κλάδους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, απόφαση η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνολική ρύθμιση των ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζομένους.