Παραπολιτικά

Η εμφάνιση των μαθητών

Πολλές συζητήσεις διεξάγονται τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις αλλαγές που προτείνονται στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων και αφορούν, μεταξύ άλλων, και την εμφάνιση των μαθητών. Συμφωνούμε σε γενικές γραμμές με τις προτεινόμενες αλλαγές. Διότι μπορεί να έχουν αλλάξει οι εποχές, αλλά δεν έχει αλλάξει το βασικό ζητούμενο. Δηλαδή ο μαθητής να πηγαίνει στο σχολείο για να μορφωθεί και όχι για να επικεντρώνεται στις στυλιστικές επιλογές του ιδίου ή των συμμαθητών του.

Φυσικά η εμφάνιση και η συμπεριφορά ενός μαθητή δεν ξεκινάει από το σχολείο. Ξεκινάει από το σπίτι. Αν ο γονιός αδιαφορεί ή επιτρέπει ή ενθαρρύνει μια εμφάνιση του παιδιού του που δεν συνάδει με την κοινή λογική αντίληψη του μέτρου, τότε κάνουμε μια τρύπα στο νερό (ή μια τρύπα στο παντελόνι, αν προτιμάτε).

Ο ορισμός της ευπρέπειας μπορεί να φαίνεται ότι έχει υποκειμενικά κριτήρια, αλλά υπάρχει και μια αντικειμενική οριοθέτηση. Δεν μπορείς, ας πούμε, να πας σε μια κυβερνητική υπηρεσία για να εξυπηρετηθείς... φορώντας μαγιό. Η ίδια αντικειμενική οριοθέτηση ισχύει και για τα σχολεία.

Ασφαλώς η εμφάνιση των μαθητών δεν είναι το βασικό πρόβλημα των σχολείων και ας μην αφήσουμε το θέμα αυτό να εκτρέψει την προσοχή από τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης. Θέλουμε μεν τους μαθητές να έχουν ευπρεπή εμφάνιση, αλλά είναι πολύ σημαντικότερο να έχουμε και όλα τα σχολικά κτήρια με... ευπρεπή εμφάνιση και φυσικά την ίδια την παιδεία μας με... αναβαθμισμένη, ποιοτικά, συμπεριφορά.

ΜΠΟΞΕΡ