Παραπολιτικά

Εξωπλανήτης... Χάλλουμος!

Η στήλη δεν θα μπορούσε παρά να συμμετάσχει ενεργά στην εθνική προσπάθεια να βαφτίσει η Κύπρος έναν εξωπλανήτη, δηλαδή έναν από τους χιλιάδες εξωπλανήτες που κινούνται έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ήδη ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος εξήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας επιλογής του ονόματος, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Δανός, ο «κυπριακός» εξωπλανήτης βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται το φίδι το οποίο κρατά ο Οφιούχος. Να, λοιπόν, οι πρώτες ονομασίες που θα μπορούσαμε να του δώσουμε: Κούφος, Δρόπης, Σαϊττάρης, Φίνος (αρσενικό της... φίνας), ή έστω... Κουρκουτάς. Κι αν θέλετε και κάποιο άλλο σχετικό είδος, που μπορεί να συσχετιστεί και με την... πολιτική, σας το δίνω αμέσως: Ο... Χαμολιός.

Αν αναζητούμε μιαν ονομασία που να παραπέμπει στο σχήμα του εξωπλανήτη, η ιδανικότερη είναι... Παττιχοτζιέφαλος!

Αν στόχος είναι να τον βαφτίσουμε με ένα όνομα που να απεικονίζει όσο το δυνατόν πειστικότερα τον χαρακτήρα και τις νοοτροπίες μας, επιλέξτε από τα ακόλουθα ονόματα: Αππωμένος, Ξεροτζιέφαλος, Αμπάλατος, Λαφαζάνης.

Κάποιοι εμφάνισαν, μέσω fake news, τον Οργανισμό Διαστήματος να έχει ήδη καταλήξει στο όνομα «Λίξης», που παραπέμπει στη λαιμαργία των Κυπρίων. Δεν θα είχα αντίρρηση να προέλθει το όνομα από τον ευρύτερο τομέα των επιδόσεών μας στη μαγειρική και των παραδοσιακών μας προϊόντων. Έτσι θα μπορούσαμε να προτείνουμε στη διεθνή αστρονομική κοινότητα να υποδεχθεί τον εξωπλανήτη... Σουτζιούκκο. Αν και εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να ονοματοδοτήσουμε τον εξωπλανήτη με κάτι που είναι ευρύτερα γνωστό παγκοσμίως: Το κυπριακό χαλλούμι. Έτσι στο απέραντο σύμπαν θα μείνει για πάντα γνωστός ο εξωπλανήτης... Χάλλουμος.

Ε, αφού δεν καταφέρνουμε να κατοχυρώσουμε το χαλλούμι στη Γη, ας το κατοχυρώσουμε... στο διάστημα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ