Αναλύσεις

Αποκτούν στέγη με κρατικό δάνειο

Τι καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία του κρατικού οργανισμού σε σχέση με την παραχώρηση στεγαστικών δανείων

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των νοικοκυριών που εξασφαλίζουν στεγαστικά δάνεια από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, ο οποίος είναι κρατικός και έχει ως αποστολή τη στήριξη των νοικοκυριών κυρίως της χαμηλής και μεσαίας εισοδηματικής τάξης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που εξασφάλισε η “Σημερινή” της Κυριακής, τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 (01/01 – 31/08) εγκρίθηκαν συνολικά 348 αιτήσεις, με το ύψος του συνολικού δανεισμού ν’ ανέρχεται στα 38.969 εκ. ευρώ, ενώ, την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι αιτήσεις ήταν 307 και ο συνολικός δανεισμός ήταν 33.240 εκ. ευρώ. Καταγράφεται, δηλαδή, μια αύξηση της τάξεως του 13% στον αριθμό των εγκεκριμένων αιτήσεων και αύξηση 17% στο ύψος του δανεισμού.

Βάσει των στοιχείων, από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι τη 31η Αυγούστου 2019 εγκρίθηκαν συνολικά 1143 αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 124.816 εκ. ευρώ (2017: 265 εγκρίσεις ύψους 28.244 εκ. ευρώ, 2018: 530 - 57.602 εκ., 2019: 348 - 38.97 εκ.).

«Ανάκαμψη»

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, Ανδρέας Γεωργίου, δήλωσε στη “Σ” ότι “τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλίματος στις νέες χρηματοδοτήσεις”.

Οργανισμός δηλώνει πως είναι στη διάθεση όλων των κυπριακών νοικοκυριών, ανεξάρτητα από την εισοδηματική τους κατηγορία, για παραχώρηση δανείων, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων των αιτητών.

“Η παροχή δανείων με τους πλέον ευνοϊκούς όρους αποτελεί θεμέλιο της ιδρυτικής αποστολής του Οργανισμού για να μπορεί να βοηθά αποτελεσματικά τα νοικοκυριά των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων στη χρηματοδότηση των βασικών αναγκών τους”, επισήμανε ο Διευθυντής του ΟΧΣ.

Η διατήρηση καταθέσεων στον Οργανισμό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης δανείου. Από την άλλη, όπως γίνεται και σε όλες τις τράπεζες, ο δανειολήπτης θα πρέπει να κριθεί πως έχει την αναγκαία δυνατότητα αποπληρωμής, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ειδικά σχέδια

Ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, μετά από σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας το 2017, προσφέρει, πέραν της χρηματοδότησης στέγης, δάνεια για σπουδές, για αγορά οικοπέδου, για οικιακό εξοπλισμό και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

“Επιπρόσθετα, με σκοπό να διευκολύνει τις καθημερινές συναλλαγές των νοικοκυριών, ο Οργανισμός, προσφέρει τρεχούμενους λογαριασμούς με όριο παρατραβήγματος”, είπε ο Ανδρέας Γεωργίου.

Ο οργανισμός παρέχει και ειδικό στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια, σχέδιο για νέους σπουδαστές, σχέδιο για “πράσινο σπίτι”, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας σε κατηγορία Α ή Β, καθώς και το σχέδιο «Πράσινη Ενέργεια» για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

Κάρτες από το 2020

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των νέων σύγχρονων συστημάτων τεχνολογίας εντός του 2020, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης θα παρέχει στους πελάτες του χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες

“Ο Οργανισμός σήμερα υλοποιεί έργο ψηφιακού μετασχηματισμού που θα αναβαθμίσει το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών του και θα δώσει σημαντικά εργαλεία στον Οργανισμό για την ανάπτυξη των εργασιών του. Η πρώτη μεγάλη φάση που περιλαμβάνει νέο σύγχρονο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Η ανάπτυξη της διαδικτυακής τραπεζικής αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Οργανισμού”, είπε ο κ. Γεωργίου, για να προσθέσει: “Με τη νέα τραπεζική τεχνολογία ο Οργανισμός θα προσφέρει στους πελάτες του χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που θα καταστήσουν την εξυπηρέτηση των πελατών του γρήγορη και αποτελεσματική. Οι πελάτες του ΟΧΣ θα έχουν την ευκαιρία να διενεργούν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους με τον Οργανισμό μέσω της διαδικτυακής τραπεζικής”.