Αθήνα και Λευκωσία έχουν μόνο δύο επιλογές: Αταλάντευτη αντίσταση ή υποταγή στον Αττίλα

Τι πρέπει να γίνει; Η Ελλάδα να παύσει να κείται μακράν. Άμεση αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Τάχιστη ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με νέα οπλικά συστήματα. Καλλιέργεια εθνικού φρονήματος και φιλοπατρίας. Αλλαγή στρατηγικής και αφηγήματος στο Κυπριακό και στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. Αναζητούνται ηγέτες πατριώτες και εθνεγέρτες για να σώσουν τον Ελληνισμό από το τουρκικό τέρας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αποφάσισαν να συνεχίσουν να φλυαρούν περί Διεθνούς Δικαίου, να μηρυκάζουν τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να ευελπιστούν, αφελέστατα, ότι ο «ταραξίας» Τουρκία θα αλλάξει συμπεριφορά και θα συναινέσει σε συνομιλίες. Μετά τη νέα τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ, την επέκταση του Αττίλα και στο έδαφος, τον αρξάμενο εποικισμό της Αμμοχώστου και τον επανακαθορισμό των τουρκικών κόκκινων γραμμών, η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν μόνο δύο επιλογές: Ή θα αντισταθούν δι’ όλων των μέσων κατά της τουρκικής αρπακτικότητας ή θα υποταχθούν στον Αττίλα.

Οι συνομιλίες Μητσοτάκη-Αναστασιάδη, την περ. Τρίτη στην Αθήνα, περιορίστηκαν σε συντονισμό σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, γι’ αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Η ανακοπή της Τούρκου εισβολέα δεν μπορεί να γίνει μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Ο Τούρκος καταλαβαίνει και σέβεται μόνο την ισχύ. Αυτήν οφείλουν, Ελλάδα και Κύπρος, έστω και τώρα να αποκτήσουν.

Είναι τραγικό: Αθήνα και Λευκωσία όχι μόνο δεν ακούν τι οι Τούρκοι δηλώνουν, εννοούν και υλοποιούν κατά ξηράν και θάλασσα, αλλά πιστεύουν ότι με εκκλήσεις, δηλώσεις και ολέθριες παραχωρήσεις θα πείσουν τον σουλτάνο να τερματίσει την «παραβατική συμπεριφορά του». Ούτε καν τη λέξη «εισβολή» δεν τολμούν να αναμέλψουν, μήπως εξαγριώσουν τον ήδη αποθηριωθέντα Ερντογάν. Ιδού, λοιπόν, τα τραγικά δεδομένα για τον ευρύτερο Ελληνισμό:

- Η Τουρκία ξεκάθαρα διακηρύσσει ότι το μισό Αιγαίο τής ανήκει. Κατέλαβε μέγα τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και επέκτεινε την κατοχή στην ξηρά. Αρχίζει τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Διόρισε «πρόξενο». Προσέγγισε Έλληνες ιδιοκτήτες και ναυτιλιακές επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Την περ. Τρίτη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας στο Κυπριακό. Αξίωσε αποδοχή των τουρκικών όρων ΠΡΙΝ από νέες συνομιλίες στη βάση της αγγλοτουρκοφρενούς διζωνικής.

- Η Ελλάδα και η Κύπρος αυτόβουλα παραμένουν αιχμάλωτες της τουρκοδιζωνικής, η οποία, αν υλοποιηθεί, γνωρίζουν ότι θα οδηγήσει στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διά της υπογραφής μας, στη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και στην ισλαμοποίηση του κυπριακού Ελληνισμού. Η στρατιωτική αδυναμία και η πολιτική φλυαρία τους αναρριπίζει την τουρκική αρπακτικότητα.

Είναι εμφανές ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει κρισιμότατο πρόβλημα ασφάλειας, εθνικής και βιολογικής επιβίωσης. Άρα, επιβάλλεται ο σχεδιασμός μιας αποτελεσματικής εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης των τουρκικών κατακτητικών προκλήσεων. Γι’ αυτήν έγραψε κατ’ επανάληψιν ο Φοίβος Κλόκκαρης, αντιστράτηγος ε.α., πρώην Υπουργός Άμυνας της Κύπρου. Σε ανάλυσή του (23.2.2019), επισημαίνει:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται μία νέα στρατηγική εθνικής επιβίωσης προς ανακοπή της καταστροφικής πορείας των συνομιλιών για λύση διζωνικής ομοσπονδίας. Από την υποχωρητικότητα και τον κατευνασμό να μεταπέσουμε σε αντίσταση και διεκδικητικότητα με όπλα το δίκαιο και την ισχύ. Είναι η μοναδική επιλογή για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού».

Τις ίδιες απόψεις έχει και ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους, υποστράτηγος ε.α. του ελληνικού στρατού. Σε ανάλυσή του (στο ελληνικό «Foreign Affairs», 23.8.2019), υποστηρίζει: «Η Τουρκία συνιστά, πέρα από αμπελοφιλοσοφίες και φληναφήματα, υπαρκτή σοβαρή απειλή στο Αιγαίο και στην Κύπρο, όπου ακόμη και σήμερα διατηρεί στρατεύματα κατοχής.

»Σε αυτό το περιβάλλον, αποτελεί μονόδρομο η εκπόνηση και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής και η αναβάθμιση της εθνικής ισχύος μέσα από ένα νέο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο. Η ‘Στρατηγική Ψυχραιμία’ και η επίκληση του δικαίου δεν επαρκούν. Αντίθετα, αναδεικνύουν την έλλειψη αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής».

Ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Ομ. Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών στο Παν/μιο Πειραιώς, σε ανάλυσή του (19.6.2019) επισημαίνει την «απέραντη τουρκική απειλή» και επιμένει στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για αποτροπή της: «Η Τουρκία ρητά και απερίφραστα αποσκοπεί όχι μόνο για αναθεώρηση συνόρων και κυριαρχίας αλλά επίσης για κατάκτηση ηγεμονικής θέσης με δομική ανατροπή της ισορροπίας ισχύος και με κατάκτηση γεωπολιτικών ερεισμάτων που θα αλλάξουν τους περιφερειακούς στρατηγικούς συσχετισμούς».

Από τη συνάντηση της Αθήνας διεφάνη ξανά η τραγική αδυναμία της Ελλάδας και της Κύπρου να αντιμετωπίσουν την Τουρκία, που με ωμότητα απαιτεί την παράδοση και την υποταγή των Ελλήνων. Τι πρέπει να γίνει;

Άμεση αναβίωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Τα όρια της Ελλάδος είναι ανατολικά του Απ. Ανδρέα, όχι δυτικά της Κρήτης. Τάχιστη ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με νέα οπλικά συστήματα. Καλλιέργεια εθνικού φρονήματος και φιλοπατρίας. Στράτευση και των γυναικών. Αξιόπιστη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε αδιάσπαστη συνεργασία.

Η Ελλάδα να παύσει να κείται μακράν. Αξιόπιστη διπλωματία στην υπηρεσία υπεράσπισης των συμφερόντων του τόπου. Σταθερότητα, συνέπεια, αξιοπιστία με τους συμμάχους και φίλους. Αξιόπιστη αποτροπή. Με απλά λόγια: Αλλαγή στρατηγικής και αφηγήματος στο Κυπριακό και στην αντιμετώπιση της Τουρκίας. Αναζητούνται ηγέτες πατριώτες και εθνεγέρτες για να σώσουν τον Ελληνισμό από το τουρκικό τέρας.