Υγεία

Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το ΓεΣΥ

Ο διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και ιατρικής κοινότητας αρχίζει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου – Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο ΟΑΥ θα παρουσιάσει στα ενδιαφερόμενα μέρη την πρόταση που ετοίμασε για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ

Εβδομάδα αλλεπάλληλων συναντήσεων για την πορεία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή που πέρασε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είδε στο Προεδρικό τον Υπουργό Υγείας και τους εκπροσώπους του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, για να τον ενημερώσουν, όπως επίσης και τους εκπροσώπους του ΠΙΣ, της ΠΑΣΙΝ, της ΕΝΙΚ και της Πλατφόρμας Ιδιωτών Γιατρών, για να του παρουσιάζουν τις κοινές τους προτάσεις. Αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν η αρχή ενός νέου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων, που στόχο έχει τον καθορισμό των επόμενων βημάτων ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, την 1η Ιουνίου 2020, και τη λήψη αποφάσεων μέσα από συγκλίσεις που ενδεχομένως να επιτευχθούν, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την ένταξη ή όχι στο σύστημα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων αλλά και περισσότερων ιδιωτών γιατρών.

Έτοιμη η πρόταση του ΟΑΥ

Η πρώτη μέρα συναντήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο περιελάμβανε τους φορείς του ΓεΣΥ, το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μέχρι στιγμής πορεία του νέου συστήματος. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη συνάντηση έγινε μία ανασκόπηση των πρώτων εκατό ημερών εφαρμογής του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ και παρουσιάστηκαν τα επόμενα βήματα για ό,τι προβλέπεται να γίνει τους επόμενους μήνες με την ένταξη πρωτοκόλλων και κανονισμών στο σύστημα, που στόχο έχουν την επίλυση προβλημάτων.

Ο Υπουργός πρόσθεσε πως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό και ερωτηθείς εάν μπορούν να υιοθετηθούν οι προτάσεις των εμπλεκομένων, τόνισε πως ό,τι αλλάζει ή αλλοιώνει την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, συμπληρώνοντας ότι «οφείλουμε να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία ως έχει».

Περαιτέρω, σημείωσε πως ολοκληρώθηκε και ο σχεδιασμός της πρότασης από τον ΟΑΥ, την οποία έχει στα χέρια του.

Από πλευράς της η αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση, ερωτηθείσα σχετικά από τη «Σ», ανέφερε πως η πρόταση του Οργανισμού για την ένταξη των νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ είναι έτοιμη. Ήδη, όπως είπε, την περασμένη Τρίτη παρουσιάστηκε στον Υπουργό Υγείας το πλαίσιο της πρότασης και το σκεπτικό της, ενώ η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών θα γίνει από τον ΟΑΥ στο πλαίσιο του διαλόγου που αποφασίστηκε να αρχίσει στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κληθείσα να αναφέρει τι ακριβώς προνοεί η πρόταση του ΟΑΥ, η κ. Καμμίτση αρκέστηκε να απαντήσει πως έγινε προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των ενδιαφερόμενων μερών στα διαχρονικά θέματα που θέτουν, ενώ πρόσθεσε πως μέσα από αυτήν την πρόταση διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων και των αμοιβών που έχουν σήμερα.

Σύμφωνα με την κ. Καμμίτση, οι εν λόγω διαβουλεύσεις θα αρχίσουν σύντομα, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου και σ’ αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεχωριστών συναντήσεων μεταξύ του ΟΑΥ και των ιατρικών συνδέσμων.

Αισιόδοξος ο ΠΙΣ

Τη δεύτερη ημέρα συναντήσεων, το Προεδρικό επισκέφθηκαν οι ιατρικοί φορείς. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρος Αγαθαγγέλου, παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του διαλόγου που συμφωνήθηκε να ξεκινήσει. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα μηνύματα που θα λάβουμε από τη διαβούλευση θα είναι θετικά», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «είμαστε βέβαιοι ότι θα διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή του γιατρού και του νοσηλευτηρίου και θα ενταχθούν οι αναγκαίοι μηχανισμοί ελέγχου».

Ο κ. Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι στόχος είναι βρεθούν εκείνες οι συγκλίσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας, προσθέτοντας πως οι προτάσεις της ιατρικής κοινότητας δεν αλλοιώνουν το σύστημα. Βασική αρχή, συμπλήρωσε, είναι η ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, κάτι για το οποίο -όπως είπε- ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδειξε μεγάλη κατανόηση. Περαιτέρω, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι δεν θέλουν τοξικότητα και ούτε πρόκειται να συμμετέχουν σε ένα νέο σίριαλ με αντιπαραθέσεις.

Θέλουν νομική εγγύηση

της βιωσιμότητας

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), Σάββας Καδής, σε δηλώσεις του στη «Σ», ανέφερε ότι τα νοσηλευτήρια πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους σύντομα για να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για την έναρξη της 2ης φάσης του ΓεΣΥ την 1η Ιουνίου 2020.

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε πως από πλευράς τους έγινε μία λεπτομερής ενημέρωση για τις θέσεις τους και χαρακτήρισε το κλίμα που υπήρξε «πολύ θετικό». Απ’ εκεί και πέρα, συνέχισε, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα ένας διάλογος με όλους τους φορείς, δηλαδή τον ΟΑΥ, το Υπουργείο Υγείας αλλά και τα κόμματα και όλους τους κοινωνικούς εταίρους που σχετίζονται με το ΓεΣΥ. «Οι προτάσεις μας για τις συμπληρωμές παραμένουν οι ίδιες, αλλά αν βρεθεί μία λύση που να εγγυάται λογικές αμοιβές και να επιτρέπει τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων όσον αφορά τους μισθούς, τον εξοπλισμό και τα χρέη τους, είναι καλοδεχούμενη», πρόσθεσε. «Στα λόγια», συνέχισε, «είναι εύκολο να μας εγγυώνται το οτιδήποτε, ωστόσο αυτό που επιζητούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι η νομική εγγύηση για τη βιωσιμότητά τους».

Τα νοσηλευτήρια

που λένε το «ναι»

Στο μεταξύ, έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέραν των τριών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, που, κατά τη διάρκεια επαφών και συναντήσεων με τον ΟΑΥ, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Όπως πληροφορούμαστε, ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται και μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της πρωτεύουσας, όπως επίσης το Mediterranean Hospital of Cyprus στη Λεμεσό, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο -που βρίσκεται επίσης στη Λεμεσό- και το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στην Πάφο. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι επαφές βρίσκονται σε τέτοιο σημείο που δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να υπάρξουν και ανακοινώσεις.

Πιθανή η εμπλοκή των

πολιτικών αρχηγών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως οι προτάσεις που δεν συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να υιοθετηθούν μόνο με την παρέμβαση των κομμάτων. Άλλωστε, οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν πρέπει να περάσουν από τη Βουλή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε πως, αν χρειαστεί, θα συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τον σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, οι ιατρικοί φορείς παράλληλα με τις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν σύντομα με τον ΟΑΥ, θα πραγματοποιήσουν σειρά επαφών και με τα κόμματα, τα οποία θα ενημερωθούν για τις κοινές τους προτάσεις και ακολούθως θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών.