Η Ευρώπη των ονείρων μας στη δίνη του «σκληρού ροκ» των Βρετανών

Στις δύσκολες ώρες που προμηνύει το διαφαινόμενο άτακτο Brexit θέλουμε να στείλουμε ισχυρό το μήνυμα ότι μόνο μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και αλληλέγγυα μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της από τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές

Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες ενός «σκληρού πολιτικού ροκ» εκ μέρους της επίσημης ηγεσίας της Μεγάλης Βρετανίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με πρόσχημα τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία ρυμουλκήθηκε τελευταίως το Λονδίνο, εξαιτίας «αποικιακών νοοτροπιών» και αλαζονικών πρακτικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιδορήθηκε τυγχάνοντας φρικτής απαξίωσης εκ μέρους της σημερινής συντηρητικής ηγεσίας της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας. Ευτυχώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και στρατηγικό προσανατολισμό. Απαντούν στους σύγχρονους «Λονδρέζους αποικιοκράτες» νούσιμα και παστρικά, διαμηνύοντας πως αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία, «όλο το πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο της ΕΕ θα παύσει αμέσως να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Φρονούμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα μειονεκτήματα και τις αδυναμίες της σε επιμέρους θέματα που μερικές φορές μας πληγώνουν, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για εδραίωση της ειρήνης όχι μόνο στην ταραγμένη γειτονιά μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, που ζει σε συνθήκες μόνιμης αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Ειδικότερα, για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος, η ιδιότητα του ισότιμου μέλους σε μια μεγάλη δημοκρατική οικογένεια με θεσμοθετημένους κανόνες διακυβέρνησης αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση της ίδιας της ύπαρξής μας. Η Κύπρος και η αδελφική μας χώρα η Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται στο πιο κρίσιμο γεωπολιτικό σημείο του πλανήτη, οφείλουν, σε στενή συνεργασία και συνεννόηση, να προωθούν πολιτικές που θα ενδυναμώνουν ποικιλοτρόπως την ευρωπαϊκή ιδέα, συμβάλλοντας στη δημιουργία συνειδητών Ευρωπαίων πολιτών. Στον σημερινό παγκοσμιοποιούμενο κόσμο, που δυστυχώς πορεύεται χωρίς πυξίδα, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη υιοθέτησης ενός ξεκάθαρου πολιτικού προσανατολισμού, που να προωθεί τα πραγματικά συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και φυσικά την ιερή υπόθεση της ειρήνης. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με σεβασμό στο έθνος-κράτος με κοινή εξωτερική πολιτική και ενιαία ομπρέλα άμυνας, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την κοινή ασφάλεια, τη διαφάνεια στα οικονομικά, την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και την ισχυροποίηση του κράτους πρόνοιας.

Στις δύσκολες ώρες που προμηνύει το διαφαινόμενο άτακτο Brexit θέλουμε να στείλουμε ισχυρό το μήνυμα ότι μόνο μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και αλληλέγγυα μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της από τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Είναι βέβαιον ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε ατάκτως είτε με συμφωνημένο μνημόνιο, θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας ελπιδοφόρας εποχής για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Ήλθε η ώρα, η Ε.Ε., χωρίς τα βαρίδια του βρετανικού Δούρειου Ίππου, να προχωρήσει μπροστά με δύναμη και σιγουριά, δημιουργώντας την ισχυρή Ευρώπη τού αύριο που ονειρευόμαστε. Είναι, δε, βέβαιον ότι μαζί με την ισχυρή Ευρώπη θα χαράξει και η ανατολή της κυπριακής λύτρωσης.

*Δημοσιογράφος