Παραπολιτικά

Η τραγωδία θα μπορούσε να προληφθεί

Από τραγωδία σε τραγωδία. Από μεταθανάτιες συζητήσεις σε μεταθανάτιες συζητήσεις. Από έρευνα σε έρευνα. Μέχρι την επόμενη τραγωδία, οπότε θα επαναληφθεί, με εκπληκτική ακρίβεια, το ίδιο σκηνικό.

Ο τραγικός θάνατος του 15χρονου Στυλιανού ακολουθήθηκε από αυτό ακριβώς: Ατελείωτες και υποκριτικές μεταθανάτιες συζητήσεις και στο τέλος έρευνα.

Το συγκλονιστικότερο στοιχείο είναι ότι ο θάνατος του Στυλιανού θα μπορούσε να αποτραπεί, εφόσον η περίπτωση της οικογένειάς του ήταν γνωστή εδώ και δώδεκα χρόνια στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήταν γνωστή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, στην Αστυνομία, στο σχολείο, στην τοπική κοινωνία. Και ήταν η εικόνα ενός απελπισμένου παιδιού, που μαζί με τα δύο ανήλικα αδέρφια του διέμεναν σε μια μάντρα, υπό άθλιες συνθήκες, με έναν πατέρα του οποίου η συμπεριφορά δεν ήταν και η ιδανικότερη.

Σίγουρα υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και θα πρέπει να καταδειχθούν μέσα από την έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως και να αποδοθούν. Όχι τόσο για να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες, όσο για να προληφθεί ο πιθανός θάνατος κάποιου άλλου «Στυλιανού»...

Αν υπάρχουν αδυναμίες στις διάφορες Υπηρεσίες, να διορθωθούν. Αν υπάρχουν ελλείψεις, να καλυφθούν. Αν υπάρχουν ανικανότητες, να αποκαλυφθούν. Ο κάθε εμπλεκόμενος θα πρέπει να διερωτηθεί «μήπως μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο για να προληφθεί αυτή η τραγωδία και δεν το έκανα;». Και όχι να απαρνηθεί τις ευθύνες του λέγοντας «είντα με κόφτει εμέναν; Εν δουλειά άλλων». Οι ευθύνες ίσως αγγίζουν και το σινάφι μας. Αν κάποιο ΜΜΕ δημοσιοποιούσε έγκαιρα το δράμα του Στυλιανού, ίσως τα πράματα να ήταν διαφορετικά.

Όσο για το Κράτος, δεν μπορεί να κάνει χαρούλες και να αισθάνεται υπερήφανος ο Χάρης, επειδή υπάρχει πλεόνασμα 700 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα υπάρχει τεράστιο έλλειμμα κρατικής πρόνοιας για μεγάλο αριθμό οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και κυριολεκτικά πεινούν. Μια τέτοια πολυμελής οικογένεια θα μπορούσε να ζήσει αξιοπρεπώς με βοήθεια μικρότερη και από την αξία, ας πούμε, μιας Μαζεράτι...

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ