Παραπολιτικά

Και τότε ήρθε ο Μεβλούτ...

Σαν σύγχρονος Λαλά Μουσταφά... με κοστούμι μπήκε στην Αμμόχωστο ο Τσαβούσογλου. Δεν κρατούσε γιαταγάνι, αλλά οι δηλώσεις του ήταν εξίσου κοφτερές. Όσα προσπαθούσε η φουκαριάρα η Λουτ να πετύχει επί μια εβδομάδα, για να καταγράψει τους όρους αναφοράς, ήρθε ο Μεβλούτ και επέβαλε τους όρους... εκφοράς (του διαλόγου).

Έθεσε τρία σημεία ο Τσαβούσογλου. Και απαίτησε να πιάσουμε και τα τρία.

Να δεχτούμε την πολιτική ισότητα (όπως την αντιλαμβάνονται εκείνοι), την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων και την εκ περιτροπής προεδρία. Και όλα αυτά να τα καταπιούμε προτού ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Μέχρι και το ΑΚΕΛ καταδίκασε τις δηλώσεις του Μεβλούτ. Επί τη ευκαιρία, θυμηθήκαμε τη συνάντηση που ο Άντρος είχε με τον Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, πέρσι τον Νοέμβριο, μετά την οποία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχε δηλώσει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ τού είπε «πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα», προσθέτοντας: «Ελπίζω και εύχομαι κάποτε αυτά τα πράγματα να δουν το φως της δημοσιότητας». Ένα σχεδόν χρόνο μετά, δεν νομίζει ο κ. Κυπριανού ότι ήρθε η στιγμή να δουν «αυτά τα πράγματα» το φως της δημοσιότητας;

Εν πάση περιπτώσει, ό,τι και να του είπε ιδιωτικά ο Τσαβούσογλου, δεν έχουν σημασία. Σημασία έχουν αυτά που λέει δημοσίως. Και κυρίως αυτά που πράττει δημοσίως. Με το θράσος και την αλαζονεία της ισχύος. Έχοντας απέναντί του μια παραλυτική αδυναμία αντιμετώπισης της ισχύος.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ