Κόμματα

56η έδρα: Οι αντιδράσεις έφεραν απόσυρση

Ικανοποίηση εξέφρασε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, διότι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, αναδείχθηκε ένα θέμα, συζητήθηκε και πλέον έχει κατοχυρωθεί απ’ όλους η θέση ότι η έδρα ανήκει στον βουλευτή. «Συνεπώς, ο δημόσιος διάλογος γύρω από τη συγκεκριμένη πρότασή του έφερε αποτέλεσμα», τόνισε.

Την υστάτη αποσύρθηκε η επίμαχη πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία προνοούσε πως όταν ένας βουλευτής αποχωρεί από το κόμμα του, τότε η έδρα πρέπει να παραμένει στον κομματικό συνδυασμό και όχι στον ίδιο. Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου δημιούργησε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Bουλής. Αποτέλεσμα τούτου ήταν, την περασμένη Παρασκευή (20/9), κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομικών, ο Μιχάλης Γιωργάλλας, εισηγητής της πρότασης και βουλευτής του κινήματος Αλληλεγγύη, να την αποσύρει. Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη Ολομέλεια της Βουλής, όπου αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση η τροποποίηση του Συντάγματος και να υποβληθούν προτάσεις νόμου ως θεραπείες για να «κλείσει» οριστικά το ζήτημα της 56ης έδρας.

«Έκαναν πίσω»

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας μιλώντας στη «Σ», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Απέσυρα την πρόταση, διότι, αφενός μεν δεν υπήρχε νόημα να την προχωρήσω, αφού αυτοί οι οποίοι ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της δήλωσαν δημόσια ότι δεν θα την υποστηρίξουν. Οπότε, δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία να γίνει η συνταγματική αλλαγή. Και, δεύτερον, βεβαίως έλαβα σοβαρά υπόψη όλην αυτήν την αντίδραση η οποία δημιουργήθηκε, με αποτέλεσμα να την αποσύρω». Ερωτηθείς ποιοι ήταν οι «ένθερμοι» υποστηρικτές, έδειξε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, λέγοντας «κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα». Κληθείς ο κ. Γιωργάλλας να εξηγήσει πώς προέκυψε αυτή η πρόταση κι αν ήταν δικής του εμπνεύσεως, δήλωσε ότι είχαν προηγηθεί πολλές συζητήσεις στις συσκέψεις αρχηγών τους τελευταίους έξι μήνες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. «Εγώ κατέθεσα προτάσεις για να τεθούν τα δύο βασικά ζητήματα, τα οποία έθεταν οι πολιτικές δυνάμεις στην κοινοβουλευτική διεργασία, ώστε να δούμε, τελικά, αν υπάρχει κοινός τόπος για να επιλύσουμε το ζήτημα που αφορούσε την 56η έδρα. Το θέμα, αν η έδρα ανήκει στο κόμμα ή στον βουλευτή, ήταν ένα παραλειπόμενο της όλης διαδικασίας». Ο ίδιος υποστήριξε ότι εδώ και χρόνια τα κόμματα αγγίζουν το θέμα αναφορικά με το πού και σε ποιον ανήκει η έδρα κι αν χρειάζεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση επί τούτου. Επίσης, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι, όπως είπε, αναδείχθηκε ένα θέμα, συζητήθηκε και πλέον έχει κατοχυρωθεί απ’ όλους η θέση ότι η έδρα ανήκει στον βουλευτή. Συνεπώς, ο δημόσιος διάλογος γύρω από τη συγκεκριμένη πρότασή του έφερε αποτέλεσμα, τόνισε.

Το ιστορικό της πρότασης που έμεινε στα συρτάρια

Η ιστορία γύρω από τη σχετική πρόταση, η οποία, τελικώς, έμεινε στα συρτάρια, άρχισε την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου. Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, μετά από σχετικές παρασκηνιακές συνεννοήσεις με άλλα κόμματα, κατέθεσε πρόταση νόμου για την τροποποίηση του Συντάγματος. Στην αιτιολογική έκθεση υπογραμμιζόταν ότι σκοπός της πρότασης είναι η τροποποίηση του άρθρου 71 του Συντάγματος, ώστε, σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτή από την πολιτική κομματική ομάδα ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη, η έδρα αυτή να παραμένει στον εν λόγω συνδυασμό. Επίσης, στην αιτιολόγηση σημειωνόταν ότι η κατάθεση της πρότασης νόμου κρίνεται αναγκαία, αφού διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο, βουλευτές, οι οποίοι κατέρχονται στις εκλογές με συγκεκριμένο κόμμα και καταλαμβάνουν έδρα στη Βουλή, στη συνέχεια να αποχωρούν από το πολιτικό κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και να καταστρατηγείται η βούληση του εκλογικού σώματος και η λαϊκή κυριαρχία. Ακολούθησε σωρεία αντιδράσεων, με κύριο επικριτή της πρότασης τον πρόεδρο του κινήματος Οικολόγων, Γιώργο Περδίκη, ο οποίος έκανε λόγο για πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και διάφοροι βουλευτές, κυρίως από το ΔΗΚΟ, ενώ έντονη κριτική στη σχετική πρόταση άσκησαν και επιφανείς νομικοί. Συγκεκριμένα, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, σε δηλώσεις του στο Sigmalive έκανε λόγο για ανοησίες που οδηγούν στην περαιτέρω κομματικοποίηση του πολιτεύματος, ενώ ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την πρόταση νόμου εκτός δημοκρατικού πλαισίου.

Αποφασίζουν τροποποίηση του Συντάγματος και «θεραπεία»

Τα βλέμματα, πλέον, στρέφονται στην επόμενη Ολομέλεια την προσεχή Παρασκευή (27/9), όπου θα οδηγηθεί ενώπιον του Σώματος η πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, με στόχο να βρεθεί η κατάλληλη θεραπεία σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της κενωθείσας 56ης έδρας. Σημειώνεται ότι, σε ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος, η ρύθμιση για πλήρωση της έδρας με νόμο θα χρειάζεται απλή πλειοψηφία. Η πρόταση για συνταγματική τροποποίηση φαίνεται στο παρόν στάδιο να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών που απαιτείται για τροποποίηση του Συντάγματος. Ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τον βουλευτή και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Γιώργο Γεωργίου, θα καταθέσει πρόταση νόμου, στην οποία θα ζητεί όπως η αποποιηθείσα βουλευτική έδρα πληρούται με αναπληρωματική εκλογή εντός 45 ημερών. Ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε εάν ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος, αφού, όπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την τύχη της τροπολογίας που θα καταθέσει. Τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν στην αρχική θέση που είχαν διατυπώσει και στο παρελθόν, ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και, ως εκ τούτου, ο Γιώργος Παπαδόπουλος πρέπει να επιστρέψει στα βουλευτικά έδρανα.