Παιδεία

Βαθαίνει η κρίση στην Παιδεία

Από διάλογο σε διάλογο και η Παιδεία σε αναμονή - Μαθητές και εκπαιδευτικοί έξω από τις τάξεις για ελλιπή στελέχωση, μείωση προσωπικού, εξετάσεις τετραμήνων και άλλα

Σωρεία αντιδράσεων και αρκετά ανοικτά μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Παιδείας μόλις στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν, άρα και οι αντιδράσεις αναμενόμενες, όταν τα αιτήματα που δεν ξεφεύγουν της λογικής δεν ικανοποιούνται. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνυπάρχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές οφείλουν να είναι υγιείς, ώστε η εξελισσόμενη και αναμενόμενη σχέση τους να ευοδωθεί για το κοινό καλό και την επίτευξη των όποιων προσωπικών στόχων θέτει ο καθένας αλλά και των γενικότερων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Όσο όμως οι συνθήκες αυτές παραμένουν προβληματικές με σοβαρές ελλείψεις, αδιανόητες μειώσεις, με τονωτικές ενέσεις άγχους για κάλυψη της ύλης, με άλυτο το συνταξιοδοτικό θέμα των εκπαιδευτικών, με μαθητές που αντιδρούν έντονα στο άκουσμα και μόνο της λέξης «εξέταση», με εκπαιδευτικούς ν’ αντιδρούν στον τρόπο εφαρμογής νέων συστημάτων, τότε η Παιδεία παραμένει στάσιμη και σε αναμονή.

Στάση εργασίας από το

Νηπιαγωγείο ώς το Λύκειο

Σε μονόωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι εκπαιδευτικοί την ερχόμενη εβδομάδα, θέλοντας να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για ανεπίλυτα θέματα που συνάντησαν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αρχή κάνουν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί αύριο Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι με απόφασή τους την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μονόωρη στάση εργασίας από τις 7:30 π.μ. μέχρι και τις 8:25 π.μ., καλώντας μάλιστα τους γονείς να μην πάρουν τα παιδιά σχολείο πριν από τις 8:25, π.μ., εφόσον δεν θα υπάρχει κανείς εκεί. Η στάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, πραγματοποιείται ως ελάχιστη και επιβαλλόμενη ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που παρατηρούνται και καταγράφονται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα για την αργοπορημένη και ελλιπή στελέχωση, τις περικοπές ωρών από τη στήριξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, την κατάργηση του Προγράμματος Αλφαβητισμού και τη μη τήρηση των νενομισμένων διαδικασιών στις περιπτώσεις παρεμβάσεων στο έργο των σχολείων από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι Σύνδεσμοι Γονέων, οι μεμονωμένοι γονείς κ.ά. Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας όφειλε, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, να είχε διαχειριστεί και να επιλύσει τα προβλήματα εδώ και αρκετό καιρό. Στη Μέση Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση η στάση εργασίας θα γίνει την Τετάρτη, 25 και την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Η εφαρμογή του νέου θεσμού των εξετάσεων των τετραμήνων, η εγκύκλιος του ΥΠΠΑΝ, τα σεμινάρια των Επιθεωρητών και τα πλαίσια μάθησης που αναρτήθηκαν θεωρήθηκαν από τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς ως πρόχειρα με ασάφειες, γεγονός που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στους ίδιους και στους μαθητές. Συγκεκριμένα, η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι η διδακτέα ύλη πολλών μαθημάτων δεν έχει προσαρμοστεί ρεαλιστικά στον πραγματικά διαθέσιμο διδακτικό χρόνο, μετατρέποντας τη διδακτική πράξη σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πιεστικά και ανεφάρμοστα, ενώ η ποσόστωση της προφορικής αξιολόγησης έχει καταστεί μια περίπλοκη διαδικασία χωρίς διευκρινίσεις. Από την άλλη η ΟΛΤΕΚ προχωρεί σε στάση εργασίας όχι μόνο επειδή θεωρεί πως η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης έχει μετατραπεί σε μια γραφειοκρατική διαδικασία με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, αλλά η Τεχνική Εκπαίδευση εξακολουθεί να παραμένει σε δεύτερη μοίρα σε πολλά ζητήματα.

Κοπιάστε να τα… ξαναπούμε

Η ΟΕΛΜΕΚ στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο για κλιμάκωση των μέτρων, στην περίπτωση που το ΥΠΠΑΝ εμμένει στις αποφάσεις του. Μέτρα τα οποία θα οδηγούσαν τους καθηγητές μακριά από τη διαδικασία εφαρμογής των τετράμηνων εξετάσεων. Ωστόσο η αντίδραση του Υπουργείου ήταν να προσκαλέσει εκ νέου την οργάνωση σε διάλογο. Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων ανά τετράμηνο, κ. Σπύρος Αντωνέλλος, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε πως «το Υπουργείο Παιδείας έχει καλέσει την ΟΕΛΜΕΚ να έρθει με τις βελτιωτικές προτάσεις που έχει να κάνει όσον αφορά τα προγράμματα και, αν χρειαστεί να ρυθμιστεί κάτι, θα γίνει. Ωστόσο το σχέδιο αξιολόγησης έχει δημιουργηθεί στην παρουσία των εκπαιδευτικών εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. ΟΕΛΜΕΚ, μαθητές και γονείς ήταν παρόντες και αυτό που παραδόθηκε στη Βουλή για ψήφιση ήταν κοινή συμφωνία όλων. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν ήταν μια απόφαση του Υπουργού Παιδείας. Ο Υπουργός απλώς σεβάστηκε την κοινή συμφωνία όλων των εμπλεκομένων. Τώρα αν δεν συμφωνούν με τα χρονοδιαγράμματα γιατί θεωρούν ότι η ύλη δεν μειώθηκε σε κάποια μαθήματα κ.λπ, αυτό είναι λάθος, γιατί οι επιθεωρητές δούλεψαν και μείωσαν την ύλη στον ωφέλιμο χρόνο που απομένει για κάθε τετράμηνο. Έχουμε, λοιπόν, καλέσει την ΟΕΛΜΕΚ πριν από λίγες ημέρες και έχουμε ανοικτή πρόσκληση όποτε θέλει και αυτή και όποιος θέλει να έρθει στο Υπουργείο να φέρει προτάσεις για βελτιωτικές κινήσεις και να συζητήσουμε. Αναμένουμε, λοιπόν». Την αποδοχή στην πρόσκληση εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Κώστας Χατζησάββας, ο οποίος σε δηλώσεις του στη «Σ» ανέφερε ότι την περασμένη Παρασκευή η γραμματεία αποφάσισε όπως τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου συνέλθει το ΚΔΣ της οργάνωσης, για να οριστεί η ημερομηνία και να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις που θα καταθέσουν. «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε κάποια σημεία πέρα από τη νομοθεσία. Η νομοθεσία είναι ένα κομμάτι το οποίο έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί. Ωστόσο η εγκύκλιος που έχει εκδοθεί από το Υπουργείο έχει τρομερές ασάφειες και δημιουργεί προβλήματα. Θα πρέπει να ανοίξουν τα χρονοδιαγράμματα. Το 90λεπτο διαγώνισμα λένε ότι πρέπει να γίνει τις πρώτες ημέρες του Δεκέμβρη, άρα τον Νοέμβριο τελειώνουν τα μαθήματα. Είναι πολύ πιεστικό το πρόγραμμα. Εμείς θέλουμε να είναι πιο ανοικτό το διάστημα για να έχουν την ευκαιρία οι μαθητές να προετοιμαστούν πιο καλά και να είναι πιο άνετοι χωρίς άγχος».

Η Τεχνική… ο φτωχός συγγενής

Στον αντίποδα η Τεχνική Εκπαίδευση φαίνεται να μένει εκτός από πολλές αποφάσεις, υποσχέσεις και υλοποιήσεις. Ο Προέδρος της ΟΛΤΕΚ κ. Παναγιώτης Λυσάνδρου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή όχι μόνο δεν κλήθηκε η ΟΛΤΕΚ σε κάποιο διάλογο, αλλά οι υποσχέσεις για αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης φαίνεται να μένουν ως έχουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Υπουργείο τείνει να ξεχνά την ΟΛΤΕΚ. Πλέον σταματήσαμε να είμαστε απλώς τα καλά παιδιά. Έχουμε θέματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα και όχι μόνο να μένουμε στις υποσχέσεις. Ας καταλάβουμε ότι η Τεχνική Εκπαίδευση ήταν και είναι απαραίτητη. Τα τεχνικά επαγγέλματα είναι το μέλλον. Τα λύκεια παράγουν άνεργους, χωρίς να παρεξηγηθώ, γιατί και εγώ από λύκειο αποφοίτησα. Όμως είναι μια πραγματικότητα. Στην αγορά εργασίας τα τεχνικά επαγγέλματα έχουν λιγότερους άνεργους απ’ ό,τι στα υπόλοιπα. Δυστυχώς, όμως, χρειαζόμαστε τη στήριξη του Υπουργείου. Μόνο λόγια όμως ακούμε». Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΤΕΚ υποστηρίζει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Τεχνική Εκπαίδευση ως τον φτωχό συγγενή και αρκείται σε εξαγγελίες μόνο. «Παραμένει μακριά από πολλές δομές του Υπουργείου όπως το Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας, τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, ενώ η Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης παραμένει το λιγότερο στελεχωμένο τμήμα του Υπουργείου. Το θέμα της ασφάλειας των εργαστηρίων και των υπολοίπων κτηριακών εγκαταστάσεων παραμένει σε εκκρεμότητα, με το Υπουργείο να μην μπαίνει στον κόπο να απαντήσει στις επιστολές μας. Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από την εφαρμογή των νέων κλάδων και ειδικοτήτων, εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των αντίστοιχων βιβλίων καθώς επίσης του εκπαιδευτικού υλικού για την εφαρμογή τους. Στο νέο Λύκειο-Τεχνική, που ξεκίνησε να λειτουργεί φέτος στην Έμπα, οι μαθητές της Α’ Τάξης των τμημάτων της Τεχνικής δεν έχουν αίθουσες για τα εργαστηριακά τους μαθήματα, αφού ακόμη δεν έχουν κατοχυρωθεί οι προσφορές για τη δημιουργία τους. Παρόλα αυτά οι μαθητές αυτοί θα κληθούν να παρακαθίσουν σε δύο μήνες στις εξετάσεις τετραμήνων».