Εκρηκτική Μέση Ανατολή

«Οι παίκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους. Η Σαουδική Αραβία μαζί με τις ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, που φαίνεται να βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Ρωσία και την Τουρκία»

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 ένα αστραπιαίο γεγονός έσεισε πραγματικά τη Μέση Ανατολή στα θεμέλιά της: η επιδρομή εναντίον του σημαντικότερου διυλιστηρίου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και ενός πετρελαϊκού πεδίου, που αποδίδεται και από τους Σαουδάραβες και από τις ΗΠΑ στο Ιράν. Η δύναμη και το γόητρο του Βασιλείου πληγώθηκαν. Κυρίως γιατί προέρχονταν από τον μεγάλο τους αντίπαλο.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι πραγματικά εκρηκτική με τον πόλεμο στη Συρία και τις φιλοδοξίες των διαφόρων Δυνάμεων να είναι ηγεμόνες στη περιοχή. Σαουδική Αραβία με τους συμμάχους της, το Ιράν και ακόμη και η Τουρκία έχουν φιλοδοξίες στην περιοχή.

Η υπόθεση της επίθεσης κατά του Ιράν για την επιδρομή και τα επακόλουθά της συνεχίζεται. Φαίνεται ότι οι άμεσοι υπεύθυνοι είναι οι αντάρτες από την Υεμένη, Χούτι, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη. Η Σαουδική Αραβία, όμως, προχώρησε σε έρευνα και στις 18 Σεπτεμβρίου παρουσίασε τα αποτελέσματά της που δείχνουν, σύμφωνα με τους Σαουδάραβες, ότι στην υπόθεση είναι μπλεγμένη η Τεχεράνη. Η επίθεση έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου χρησιμοποιώντας ιρανικά drones Δέλτα και πυραύλους, δήλωσε πηγή της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εμμένει στην ανάμειξη του Ιράν. Από την άλλη μεριά το Ιράν αρνείται κάθε ανάμειξη, οι Χούτι της Υεμένης επιμένουν στη δική τους συμβολή και απειλούν να χτυπήσουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία λαμβάνουν μέρος κάτω από την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην επιχείρηση στην Υεμένη. Οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το Ιράν και απειλούν με σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών. Το Κουβέιτ επίσης ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την αποστολή ειδικών του ΟΗΕ για να ερευνήσουν την υπόθεση της επίθεσης.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι οι τιμές του πετρελαίου υπέστησαν κάποια πτώση και η Σαουδική Αραβία καθησυχάζει τον κόσμο γι’ αυτό το θέμα.

Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι περισσότερο από εκρηκτική. Οι παίκτες λαμβάνουν τις θέσεις τους. Η Σαουδική Αραβία μαζί με τις ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, που φαίνεται να βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Ρωσία και την Τουρκία. Αυτή η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την κυβερνητική αστάθεια στο Ισραήλ, όπου προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει καθαρός νικητής των εκλογών.

Η χώρα μας, πέραν του δικού της προβλήματος, έχει να υπολογίζει και την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Μέση Ανατολή, που κάνει τα προβλήματα ακόμη πιο δύσκολα.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ