Κυπριακό

Πρόταση με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών

Τι συζήτησαν σε κλειστή σύσκεψη στο Προεδρικό το 2011 ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο ΓΓ του ICAO. Η επίσημη γραπτή πρόταση του Ρέιμοντ Μπέντζαμιν και το πισωγύρισμα της Λευκωσίας

Παράθυρο λύσης του ζητήματος της Αμμοχώστου και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με παράλληλη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στο FIR Λευκωσίας προσπάθησε να ανοίξει ο ΓΓ του ICAO με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών.

Σε συνάντηση που είχε στις 27 Απριλίου 2011 στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο Χριστόφια τού παρέθεσε πρόταση-πακέτο για τα παραπάνω ζητήματα, η οποία, ωστόσο, αν και έφτασε στο παρά ένα να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, τελικώς μπήκε στα συρτάρια του Προεδρικού.

Η πρώτη τοποθέτηση Χριστόφια

Η συζήτηση στο Προεδρικό ξεκίνησε με μια χρονική αναδρομή του Προέδρου Χριστόφια με παράλληλη εκτενή ενημέρωση πάνω στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, τονίζοντας την καλή θέληση της πλευράς μας και την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς. Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι οι περισσότερες αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται από την Άγκυρα και με την τότε εκλογή του κ. Έρογλου ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας η στάση αυτή έγινε ακόμη πιο αρνητική.

Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε, επίσης, σε πρόταση της πλευράς μας για λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία και το ξεπάγωμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, πακέτο το οποίο η Τουρκία είχε απορρίψει.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 1.PNG

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 2.PNG

Η πρόταση του Γ.Γ. ICAO

Το ζήτημα της ασφάλειας πτήσεων και των προβλημάτων που υπάρχουν στο FIR Λευκωσίας από την άρνηση της Τουρκίας να επικοινωνεί και να συντονίζεται με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας σε συνάρτηση με την ύπαρξη του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου αποτέλεσε τη βάση της πρότασης-πακέτο του Ρέιμοντ Μπέντζαμιν.

Ο Γ.Γ. ICAO ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο Χριστόφια πως δεσμεύεται ότι δεν θα κάνει ο οργανισμός -και ο ίδιος προσωπικά- καμία κίνηση που θα είναι εκτός της διεθνούς νομιμότητας και ειδικά των προνοιών της Συνθήκης του ICAO. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, δεν γίνεται να παραγνωριστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο FIR Λευκωσίας.

Ο κ. Μπέντζαμιν προχώρησε και αυτός σε μια γενική αναφορά για τις προσπάθειες που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurocontrol για να βρεθεί μια «τεχνική» λύση που θα μείωνε το πρόβλημα μέχρι την οριστική ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Κύπρου, η οποία, ωστόσο, δεν καρποφόρησε.

Στο τραπέζι της συζήτησης σε αυτό το σημείο έθεσε τις σκέψεις του για ένα ολοκληρωμένο πακέτο πρότασης σε συνάρτηση με το άνοιγμα της Αμμοχώστου πάνω στους εξής άξονες:

  1. Η Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει ως Κράτος-Μέλος αίτηση προς τον ICAO για εγγραφή τού αεροδρομίου και του Κέντρου Ελέγχου «ERCAN» ως νόμιμων οντοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτρέποντας τη χρησιμοποίησή του από διεθνείς πτήσεις.
  2. Η διαχείριση του αεροδρομίου και του Κέντρου Ελέγχου να ανατεθεί προσωρινά σε τρίτο οργανισμό, είτε διεθνή είτε από κάποια χώρα.
  3. Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας σε ολόκληρο το FIR Λευκωσίας να γίνεται μόνον από το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  4. Ένα μικρό μέρος του FIR Λευκωσίας, γύρω από το αεροδρόμιο της Τύμπου, να ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου «ERCAN», ως απαραίτητη διαδικασία «ελέγχου προσέγγισης».
  5. Η Τουρκία να επιτρέψει τη χρήση του δικού της FIR και των αεροδρομίων της σε κυπριακές αεροπορικές εταιρείες.
  6. Το Κέντρο Ελέγχου Άγκυρας να αποκαταστήσει επικοινωνία και συντονισμό με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας.

Οι παραπάνω σκέψεις, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ICAO, όχι μόνο δεν παραβίαζαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, αντίθετα, ενδυνάμωναν την κρατική οντότητα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι προσφέρουν ισχυρά κίνητρα, κυρίως οικονομικά, στην τουρκική πλευρά και φυσικά θα υπήρχε μια λύση στα περισσότερα προβλήματα ασφάλειας που υπήρχαν. Ωστόσο, ο κ. Μπέντζαμιν πρόσθεσε ότι το παραπάνω πακέτο θα δημιουργούσε ένα ισχυρό μομέντουμ στις συνομιλίες, οι οποίες, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας υποστήριξε ότι έτυχε από τη Λίζα Μπάτενχαϊμ, αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Στείλε μας ένα «Non Paper»

Ο κ. Χριστόφιας, ακούγοντας τις εισηγήσεις του Γ.Γ. του ICAO, υποστήριξε ότι τέτοιου είδους σοβαρά ζητήματα χρειάζονται σοβαρή εξέταση και ανάλυση. Του ζήτησε οι συγκεκριμένες σκέψεις να γίνουν «τροφή για σκέψη» και τον παρακάλεσε να τεθούν σε ένα άτυπο έγγραφο.

Μάλιστα ορίστηκε και δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Προεδρικό και τον Γ.Γ. ICAO, ρόλο τον οποίο ανέλαβε ο Εκτελεστικός Δ/ντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό. Μάλιστα, σε δική του παρέμβαση τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει στο συγκεκριμένο πακέτο να προστεθούν και άλλες παράμετροι του κυπριακού προβλήματος, εκτός της Αμμοχώστου, κάτι που συμφώνησε και ο Γ.Γ. του ICAO.

Το άτυπο έγγραφο έμεινε στα συρτάρια

Στις 20 Μαΐου 2011, 24 ημέρες μετά τη συνάντηση του Προεδρικού, ο κ. Μπέντζαμιν απέστειλε δισέλιδο έγγραφο, στο οποίο αποτύπωνε, πλέον, επίσημα όλα όσα είχε αναφέρει. Μετά τη λήψη της επιστολής του Γ.Γ. ICAO έγινε συνάντηση στο Προεδρικό, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Εκτελεστικός Δ/ντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Πτήσεων Χρίστος Πέτρου. Το Προεδρικό ζήτησε από τον κ. Πέτρου να ετοιμάσει ένα εμπεριστατωμένο Σημείωμα, το οποίο να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, προτού απαντηθεί η επιστολή του ΓΓ ICAO. Ο κ. Πέτρου ετοίμασε ένα 8σέλιδο έγγραφο και το απέστειλε στο Προεδρικό. Ωστόσο, η συζήτηση δεν έγινε ποτέ, ενώ δεν απαντήθηκε και η επιστολή του Γ.Γ. ICAO, κάτι που προκάλεσε δυσαρέσκεια

Τι αναφέρει ο Χρίστος Πέτρου

Η «Σ» έθεσε το ζήτημα στον Εκτελεστικό Δ/ντή του Μεσογειακού Ιδρύματος Πτήσεων, ο οποίος μας ανέφερε ότι, αν και ενεπλάκη στο θέμα, δεν ήθελε να επεκταθεί, καθώς τα έγγραφα που αποκαλύπτουμε είναι εμπιστευτικά. Δεν τα διέψευσε, όμως. Όπως υποστήριξε, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και ο ίδιος, ως τεχνοκράτης, μπορεί μόνο να δίνει συμβουλές, όπως και έπραξε.

Πάντως, εξέφρασε την απογοήτευσή του, γιατί ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα δεν έτυχε της δέουσας μελέτης και ούτε καν απαντήθηκε η επιστολή του Γ.Γ. του ICAO, τον οποίο ο ίδιος προσκάλεσε στην Κύπρο και ο ίδιος διευθέτησε τη συνάντηση.